Tökéletes francia marhapörkölt
Julia Child receptje
A Julie és Julia című film sikere után itt az ideje, hogy te is a kezedbe vedd a fakanalat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyan a vörös hús fogyasztását az orvosok csak kis mértékben javasolják, néha kirúghatsz a hámból egy szaftos pörkölt erejéig. Készítsd el a híres burgundi marharagut, amit Julia Child is imádott, és lepd meg párod egy igazán férfias ételkülönlegességgel!

A recept embert próbáló feladat, így konyhai tapasztalat és türelem szükségeltetik hozzá, de ne félj belevágni, az eredmény miatt megéri a fáradozást.

Francia marhapörkölt

Hozzávalók a pörkölthöz:

  • 1,5 kg marhahús
  • 15 dkg bacon
  • 3 pohár vörösbor
  • 3 pohár húsleves
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 összemorzsolt babérlevél
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál kakukkfű
  • negyed teáskanál bors

Hozzávalók a hagyma elkészítéséhez:

  • 20 kis fehérhagyma
  • 4 szál petrezselyem
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 1,5 evőkanál olaj
  • fél csésze vörösbor
  • fél babérlevél

Hozzávalók a gomba elkészítéséhez:

  • 25 dkg negyedelt, friss gomba
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj

A marhahúst vágd kis kockákra, és lassú tűzön másfél liter vízben főzd tíz percig. Szedd ki a vízből, csepegtesd le, és papírtörlővel töröld át. A bacont csíkozd fel, és pirítsd két-három percig. Szedd ki a szalonnacsíkokat, és a zsiradékhoz add hozzá az olívaolajat. A száraz húst szórd bele, és süsd barnára. Ezután szedd ki a húskockákat, és add hozzá a zsiradékhoz a felszeletelt répát és vöröshagymát. Pirítsd meg őket, és szedd ki egy tálba, a zsiradékot pedig öntsd ki.

A marhahúst tedd vissza a serpenyőbe. Ízlésed szerint sózd, borsozd. Szórj rá lisztet, és tedd be a 230 fokra előmelegített sütőbe négy percre. Olyan serpenyőt használj, melynek nem műanyag a fogója. A percek leteltével vedd ki a serpenyőt, a sütőt pedig vedd vissza 160 fokra. Locsold a bort és a húslevest a húsra. Add hozzá a paradicsompürét, az áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet és nem utolsósorban a baconcsíkokat. Forrald fel az egészet, majd tegyél rá fedőt, és tedd be a sütőbe. Alacsony hőfokon 2,5-3 órán keresztül süsd. Ha a villa már könnyen belemegy a húsba, akkor jó.

A gombához szükséges vajat és olajat forrósítsd fel, és szórd rá a negyedekre vágott gombát. Pirítsd őket néhány percig, és, ha már barnák, vedd le a tűzről. Ízlésed szerint sózd, borsozd. A hagymához szükséges vajat és olajat is hevítsd fel, és add hozzá a hagymát egyben. Tíz percig süsd folyamatosan kevergetve.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Az elkészült húst öntsd szitán keresztül egy lábosba. Az edényt, melyben a hús volt, mosd ki, majd tedd vissza a marhát és a bacont. Fedd be a tetejét a gombával és a hagymával. A leszűrt szószról szedd le a zsíros részt, majd a szószt néhány percig forrald. Öntsd rá a húsra és a zöldségek tetejére, és már tálalhatod is.

Milyen borral fogyaszd?

Bizonytalan vagy, hogy az egyes ételekhez milyen bor illik? Szulágyi Oó Gábor elárulja, mi alapján válassz italt.

Ezt is szeretjük