Közkívánatra 4 isteni rakottas
A rakott finomságokat nem lehet megunni. Akár a húsimádók táborába tartozol, akár a vegetáriánusok közé, ezek között biztos találsz kedvedre valót!
Rakott paradicsom
Hozzávalók:
- 80 dkg kemény paradicsom
- 7,5 dkg reszelt parmezán vagy edámi sajt
- 7,5 dkg zsemlemorzsa
- 2 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- fél csokor kakukkfű vagy bazsalikom
- kevés vaj
- só
- őrölt bors
A megmosott paradicsomokat vágd 1 cm vastag szeletekre, majd helyezd a paradicsomszeleteket egy kerek, kivajazott tálba, körkörösen, félig egymásra rakva.
Alaposan ízesítsd meg sóval és borssal. A lilahagymát vágd vékony karikákra, a fokhagymát pedig apró kockákra, majd szórd az egészet a paradicsomokra. A megmosott és óvatosan szárazra törölt fűszernövényeknek csipkedd le a levelét, és aprítsd össze. Ezután verd krémesre a frissen reszelt sajttal, a zsemlemorzsával és az olajjal. Enyhén ízesítsd, majd simítsd a paradicsomokra. A forró, előmelegített sütőbe tolva süsd 30 percig, míg a sajt-zsemlemorzsa-keverék szép barna színt nem kap.
Burgonyás rakott bárány
Hozzávalók:
-
40 dkg báránycomb
-
75 dkg burgonya
-
1,5 dl tejszín
-
1 dl tej
-
5 dkg reszelt ementáli sajt
-
2 evőkanál olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 dkg vaj és egy kevés a kenéshez
-
liszt
-
1 kiskanál provance-i fűszerkeverék
-
reszelt szerecsendió
-
néhány zsályalevél
-
só
-
őrölt bors
A vékonyra szelt húsokat forgasd meg lisztben, és forró olajon pirítsd ropogósra. Az egyik gerezd fokhagymát vágd apróra, majd alaposan dörzsöld be vele a húst, ízesítsd sóval, borssal és zöldfűszerekkel. A meghámozott burgonyát vágd vékony szeletekre. A másik gerezd fokhagymát vágd félbe, kenj ki vele egy tűzálló tálat, majd vajazd ki. A burgonya felét félig egymásra fektetve tedd a tálba, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, majd fektesd rá a hússzeleteket. Szórd meg a zsályalevelek felével, majd terítsd le a maradék burgonyával, és fűszerezd meg újra. A tejszínt keverd össze a tejjel, és öntsd a felfújtra. A tetejét szórd meg a reszelt sajttal, és morzsolj rá egy kis vajat. Előmelegített sütőben süsd 50 percig, mialatt a burgonya megpuhul, és a teteje megpirul.
Besameles rakott tojás
Hozzávalók:
- 30 dkg sült vagy főtt marhahús
- 20 dkg gomba
- 10 darab tojás
- 5 dl besamel
- fél csokor petrezselyemzöldje
- kevés zsemlemorzsa
- diónyi vaj
- őrölt szerecsendió
- őrölt bors
- só
A keményre főtt tojásokat karikázd fel. A húst daráld le, és a megtisztított, apróra vágott gombával együtt 1-2 percig pirítsd meg a vaj felén, majd hagyd kihűlni. A besamelt ízesítsd a szerecsendióval, és keverd bele az apróra vágott petrezselymet. A maradék vajjal kenj ki egy tűzálló tálat, szórd meg kevés zsemlemorzsával, az aljába tegyél egy sor tojást, terítsd rá a húsos gombát, arra pedig a mártást. Így rétegezd tovább, vigyázva, hogy a tetejére mártás kerüljön. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, míg a teteje megpirul. Tálalás előtt hintsd meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rakott póréhagyma mozzarellával
Hozzávalók:
- 4 közepes szál póréhagyma
- 3 darab paradicsom
- 1 kis fej karalábé
- 1 csomó leveszöldség
- 12 dkg mozzarella sajt
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 10 dkg reszelt kemény sajt – parmezán vagy edámi
- 3 dkg vaj
- só
- őrölt bors
A megtisztított póréhagymát vágd vékony karikákra. A paradicsomot vagdosd be, forrázd le, húzd le a héját, majd szeleteld fel. A meghámozott, megmosott karalábét vágd vékony szeletekre, majd a leveszöldséget is vágd apróra. A mozzarellát csepegtesd le, és vágd apró kockákra. A póréhagymát, a paradicsomot és a karalábét fektesd egy kivajazott tálba, sorokban, pikkelyszerűen, félig egymásra fektetve. Szórd rá a leveszöldséget, majd az egészet sózd és borsozd meg. A tejszínt keverd össze a tejjel, és öntsd a zöldségekre. A lereszelt sajtot és a mozzarella-kockákat szórd a tetejére, majd morzsold rá a vajat. Helyezd a sütőbe, és süsd körülbelül 40 percig, míg a sajt aranybarnára nem olvad.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség