Közkívánatra 4 isteni rakottas
A rakott finomságokat nem lehet megunni. Akár a húsimádók táborába tartozol, akár a vegetáriánusok közé, ezek között biztos találsz kedvedre valót!

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Azt hitték, megszaladt a Photoshop a Balmain reklámjában: pedig ennél nagyobb csavar van benne »

Álomszép esküvői ruhák 2019-re: vad tájak inspirálták a magyar tervezőt »

Zsírgyilkos kardió edzés: csak 30 perc, de van olyan hatékony, mint a futás »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Rakott paradicsom

Hozzávalók:

  • 80 dkg kemény paradicsom
  • 7,5 dkg reszelt parmezán vagy edámi sajt
  • 7,5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csokor kakukkfű vagy bazsalikom
  • kevés vaj
  • őrölt bors

A megmosott paradicsomokat vágd 1 cm vastag szeletekre, majd helyezd a paradicsomszeleteket egy kerek, kivajazott tálba, körkörösen, félig egymásra rakva.

Alaposan ízesítsd meg sóval és borssal. A lilahagymát vágd vékony karikákra, a fokhagymát pedig apró kockákra, majd szórd az egészet a paradicsomokra. A megmosott és óvatosan szárazra törölt fűszernövényeknek csipkedd le a levelét, és aprítsd össze. Ezután verd krémesre a frissen reszelt sajttal, a zsemlemorzsával és az olajjal. Enyhén ízesítsd, majd simítsd a paradicsomokra. A forró, előmelegített sütőbe tolva süsd 30 percig, míg a sajt-zsemlemorzsa-keverék szép barna színt nem kap.

Burgonyás rakott bárány

Hozzávalók:

  • 40 dkg báránycomb
  • 75 dkg burgonya
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 5 dkg reszelt ementáli sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj és egy kevés a kenéshez
  • liszt
  • 1 kiskanál provance-i fűszerkeverék
  • reszelt szerecsendió
  • néhány zsályalevél
  • őrölt bors

A vékonyra szelt húsokat forgasd meg lisztben, és forró olajon pirítsd ropogósra. Az egyik gerezd fokhagymát vágd apróra, majd alaposan dörzsöld be vele a húst, ízesítsd sóval, borssal és zöldfűszerekkel. A meghámozott burgonyát vágd vékony szeletekre. A másik gerezd fokhagymát vágd félbe, kenj ki vele egy tűzálló tálat, majd vajazd ki. A burgonya felét félig egymásra fektetve tedd a tálba, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, majd fektesd rá a hússzeleteket. Szórd meg a zsályalevelek felével, majd terítsd le a maradék burgonyával, és fűszerezd meg újra. A tejszínt keverd össze a tejjel, és öntsd a felfújtra. A tetejét szórd meg a reszelt sajttal, és morzsolj rá egy kis vajat. Előmelegített sütőben süsd 50 percig, mialatt a burgonya megpuhul, és a teteje megpirul.

Besameles rakott tojás

Hozzávalók:

  • 30 dkg sült vagy főtt marhahús
  • 20 dkg gomba
  • 10 darab tojás
  • 5 dl besamel
  • fél csokor petrezselyemzöldje
  • kevés zsemlemorzsa
  • diónyi vaj
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt bors

A keményre főtt tojásokat karikázd fel. A húst daráld le, és a megtisztított, apróra vágott gombával együtt 1-2 percig pirítsd meg a vaj felén, majd hagyd kihűlni. A besamelt ízesítsd a szerecsendióval, és keverd bele az apróra vágott petrezselymet. A maradék vajjal kenj ki egy tűzálló tálat, szórd meg kevés zsemlemorzsával, az aljába tegyél egy sor tojást, terítsd rá a húsos gombát, arra pedig a mártást. Így rétegezd tovább, vigyázva, hogy a tetejére mártás kerüljön. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, míg a teteje megpirul. Tálalás előtt hintsd meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

Rakott póréhagyma mozzarellával

Hozzávalók:

  • 4 közepes szál póréhagyma
  • 3 darab paradicsom
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 csomó leveszöldség
  • 12 dkg mozzarella sajt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg reszelt kemény sajt – parmezán vagy edámi
  • 3 dkg vaj
  • őrölt bors

A megtisztított póréhagymát vágd vékony karikákra. A paradicsomot vagdosd be, forrázd le, húzd le a héját, majd szeleteld fel. A meghámozott, megmosott karalábét vágd vékony szeletekre, majd a leveszöldséget is vágd apróra. A mozzarellát csepegtesd le, és vágd apró kockákra. A póréhagymát, a paradicsomot és a karalábét fektesd egy kivajazott tálba, sorokban, pikkelyszerűen, félig egymásra fektetve. Szórd rá a leveszöldséget, majd az egészet sózd és borsozd meg. A tejszínt keverd össze a tejjel, és öntsd a zöldségekre. A lereszelt sajtot és a mozzarella-kockákat szórd a tetejére, majd morzsold rá a vajat. Helyezd a sütőbe, és süsd körülbelül 40 percig, míg a sajt aranybarnára nem olvad.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük