4 jellegzetes zsidó étel receptje
Sólet, maceszgombóc, flódni
Ha változatos ízekre vágysz, ideje kipróbálnod a zsidó konyha néhány ínycsiklandó jellegzetességét.

Nyereményjáték

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Hódunyhával betakart mesebeli tájak, ahol mégis szikrázó a napsütés: mesefalucskákat is rejt (x)

Ez történik a testünkben köhögéskor - Rengeteg minden állhat a háttérben (x)

Ebben a hotelben az ételt a szántóföldről rakják az asztalra - Magyar hely, ha fontos az egészséged (x)

V-nyakú ruhához tilos felvenni: mutatjuk, melyik dekoltázshoz milyen nyaklánc illik

beauty and style

12 modell, aki elmúlt 40 és visszatért a kifutóra: a 20 éveseket is lepipálják »

3 haslapító módszer, amihez csak egy törölközőre és néhány szabad percre lesz szükséged »

Az isteni Marilyn ilyen dögös volt nadrágban: nemcsak szoknyában imádták a pasik »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A zsidó konyha az egyik legtöbb előírást tartalmazó gasztronómiai rendszer. Mózes ötödik könyve előírja, hogy mit lehet, és mit nem.

Bár a hagyományos, ókori utasításokat ma már nem mindenki tartja be, a zsidó konyhának így is megmaradt a három fő irányvonala: csak kóser hús fogyasztható, csak kivéreztetett hús fogyasztható, és külön kell választani a tejes és húsos ételeket.

Az alábbi ételkülönlegességek elkészítése nem egyszerű, sőt, rendkívül időigényes, a végeredmény mégis megéri a fáradozást.

Flódni

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • szilvalekvár

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • reszelt narancshéj

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 1 kg omlós alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • fahéj

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dl fehérbor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

A lisztbe morzsold bele a vajat. Gyúrd össze a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral. Csomagold fóliába, és amíg a tölteléket készíted, tedd hűtőbe.
Az almát reszeld le. Keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal. A mákot forrázd le a borral. Add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat.
A diós tölteléket ugyanilyen módon készítsd el.
Egy magas falú tepsibe tegyél sütőpapírt. A tésztát szedd öt egyenlő részre, és vékonyra nyújtsd ki. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos tölteléket. Ezután ismét tegyél rá egy tésztalapot, és kend rá az almás tölteléket. Újra tésztalap, majd diótöltelék. Még egy tésztalapot teríts rá, és tegyél rá szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó tésztalapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Süsd aranybarnára.

Sólet

Hozzávalók:

  • 40 dkg tarkabab
  • 40 dkg marhahús
  • 40 dkg füstölt libacomb
  • 20 dkg gersli - árpagyöngy
  • 6 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 vöröshagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál pirospaprika

A babot a főzés előtti napon áztasd be. A vöröshagymát aprítsd fel, és párold üvegesre. Szórd meg egy kanál liszttel, majd tedd bele a húsokat, és szórj rá még egy kanál lisztet. Főzd így néhány percig, majd add hozzá a babot is. Párold így is egy kicsit, majd tedd bele a gerslit is, és öntsd fel vízzel, addig, míg el nem lepi.
A tojásokat mosd meg nagyon alaposan, vigyázva, hogy nehogy megrepedjenek, majd tedd bele őket. Fedő alatt 3-4 órán keresztül főzd, majd tedd a sütőbe, és öt órán át, nagyon kis lángon süsd.

Maceszgombóc

Hozzávalók:

  • 10 dkg macesz vagy pászka
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • törött bors
  • kevés reszelt gyömbér
  • petrezselyemzöld

A macesz egyik felét morzsold el, a másikat áztasd be. A vajat és a tojássárgáját keverd habosra, és add hozzá a kicsavart maceszt, a felaprított petrezselymet és a gyömbért. Ízlés szerint sózd, borsozd. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és keverd bele a maceszmorzsát. Végül nedves kézzel formázz gombócokat, és a forrásban lévő levesbe főzd bele.

A pászka élesztő nélkül készült kenyérféle, száraz tésztája ropogós. Nagyobb élelmiszerüzletekben vásárolhatod meg.

Kuglóf

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citromhéj
  • fél csésze mazsola

Az élesztőt oldd fel langyos tejben. A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a tojást géppel jól keverd ki, és reszeld bele a citromhéjat. Öntsd bele a langyos vajat, és kavard jól össze. Szórd bele a mazsolát, és oszd két részre. Az egyik felét öntsd a kivajazott kuglófformába. A másikat keverd össze a kakaóval, és öntsd az első tetejére. Keleszd egészen addig, míg a sütőforma háromnegyedéig nem ér a massza. Süsd aranybarnára - ez körülbelül 30 perc.

Leadképünk a http://starfokker.blogspot.com blogoldalról származik.

Blog.hu ajánló