Tele van fehérjével, omega-3 zsírsavval, és a fogyásban is segít - Így készítsd el változatosan a halat

A hal számos jótékony hatása már jól ismert, változatosan elkészítve pedig a mindennapi táplálkozásba is könnyen beépíthető.

Halételek változatosan
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos mi, magyarok a lista végén kullogunk, már ami az egy főre jutó halfogyasztást illeti. Átlagosan az egy főre jutó mennyiség 4-4,5 kilogramm, ezzel szemben például Japánban 71 kg-ot fogyasztanak évente.

Annak ellenére, hogy nincs jelentős, nagy mennyiségű halászat az országban, mind édesvízi, mind tengeri halakat bőségesen lehet kapni, a magyarok viszont főként csak karácsonykor vásárolnak belőlük. Pedig nem csak rántva vagy halászléhez felhasználva lehet változatosan elkészíteni.

Halételek változatosan a diétában

Az állati eredetű húsok közül a halnak vannak a legjobb tulajdonságai az egészségre nézve. A-, D-, E-, K-, B1- és B2-vitaminokban gazdag, és 15-20%-os fehérjetartalommal rendelkezik, ami nagyon fontos a diéta szempontjából is. A proteinek olyan makrotápanyagok, amik csökkentik az éhségérzetet, felpörgetik az anyagcserét, és az izmok építésében is nagy segítséget nyújtanak. Jó hír, hogy a legtöbb hal esetében már 100 gramm elfogyasztásával lehet fedezni a napi fehérjeszükséglet kétharmadát. A hal emellett fontos omega-3-forrás is. A többszörösen telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatásai mellett az agysejtek működését is serkentik, ezzel csillapítva a stressz okozta káros hatásokat. A magas fehérje-, és omega-3-tartalma mellett a halhúsban nagyon kevés a kalória, ami még egy indok, hogy a fogyókúra alatt sokat fogyassz belőle. Hogy ne legyen unalmas, nyolc finom elkészítési módszert mutatunk a változatos és tápláló halételekhez.

Alufóliában készítve a hal nagyon szaftos és ízes marad, egy jó páccal megbolondítva azoknak is ízleni fog, akik alapból nem igazán szeretik a halat. Jó választás lehet a lazac, aminek 100 grammjában 131 kalória van.
Fotó: Getty Images Hungary
Egy könnyű, rizzsel készült tonhalsaláta is jó választás a diéta alatt, laktató, és 100 gramm tonhalban csak 144 kalória van. Konzervnél érdemes sós lében úszót választani az olajban eltett változat helyett, így is csökkentve a bevitt kalóriamennyiséget.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
A tőkehal az egyik legjobb választás egy diétás ebédhez. Magas fehérjetartalma mellett 100 grammja csak 71 kalóriát tartalmaz, így még panírozva is alakbarát marad. Érdemes olaj helyett sütőben sütni, sokkal puhább és egészségesebb lesz ilyen formában.
Fotó: Getty Images Hungary
Tőkehalból nemcsak rántott finomság készülhet, hanem például halpogácsa is. Egy kis salátával vagy párolt zöldséggel laktató, mégis alakbarát ebédötlet.
Fotó: Getty Images Hungary
Sokan nem szeretik a hal ízét, nekik ajánlott valamilyen karakteres, fűszeres páccal elnyomni azt. Jó választás lehet citromos-fokhagymás módon elkészíteni, nagyon puha lesz a hús, és az egész halat átjárja a fűszerek íze.
Fotó: Getty Images Hungary
Mivel az összes halnak nagyon magas a fehérje-, és omega-3-tartalma, ezért bármilyen fajtát felhasználhatsz az egészséges halburgerhez. Érdemes a buci helyett cukkinit használni, hiszen tele van A- és K-vitaminokkal, ráadásul ez a zöldség is kalóriaszegény.
Fotó: Getty Images Hungary
Az egyik legjobb módszer a hal elkészítésére a grillezés, hiszen így a saját zsírjában sül meg a hús, ráadásul nagyon finom ízt kap. A pisztráng különösen jó választás lehet, 100 grammjában 110 kalória van.
Fotó: Getty Images Hungary
Könnyű, mégis laktató fogás a morzsával sült hal, amit az elkészítési módja és a fűszerek tesznek különlegessé. A lazacnak nemcsak a kalóriatartalma alacsony, hanem ez az egyik legtöbb omega-3 zsírsavval rendelkező fajta a halak közül.
Fotó: Maria_Lapina / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük