Gyakran elzsibbad a kezed? Ez a betegség fenyegethet a legnagyobb titokban
Ártalmatlannak tűnik, de jobb, ha orvoshoz fordulsz vele.

nagykep?cikkid=163324&kep=zsibbado-kez1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség jellegzetes tüneteit az emberek többsége ismeri, és szemmel is tartja, hogy találkozik-e velük. Azonban vannak olyan tünetek is, amelyekről senki nem gondolná, hogy erre a súlyos problémára hívják fel a figyelmet. A cukorbetegségről, a tünetekről és a kezelési lehetőségekről dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa beszél.

A cukorbetegség két fő fajtája

A cukorbetegség egy anyagcserezavar, mely jelenleg a világ egyik vezető betegsége. Két formája létezik, az 1-es és a 2-es típus. Az 1-es típusnál több tényezőre vezethető vissza a kialakulása, míg a második létrejöttében az öröklésé az elsődleges szerep, de a betegek is erősen közreműködnek a nem megfelelő táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal.

A szervezet hajtóanyaga a cukor, pontosabban a glükóz. A sejtek a glükózt inzulin jelenlétében képesek felvenni, majd abból energiát előállítva biztosítják a szervezet működését.

Abban az esetben, ha a vérben jelen lévő cukor mennyisége folyamatosan magas, extra terhelés éri a hasnyálmirigyet, amelynek speciális sejtjei felelnek az inzulintermelésért. A folyamatosan magas cukorszint folyamatosan magas inzulintermelést tesz szükségessé, aminek következtében a szerv elfárad, vagy akár teljesen le is áll.

A 2-es típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy inzulintermelése nem kielégítő, és adott esetben részlegesen, illetve ritkán teljesen leállhat. Emellett a glükózt felvevő sejtek inzulinérzékenysége is csökken, vagyis nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség ugyanakkora mennyiségű cukor felvételéhez.

A zsibbadó végtag is lehet tünet

A diabéteszes neuropathia

A cukorbetegség a szokásos ismert tünetei mellett jellemző, bár legtöbbször figyelmen kívül hagyott jele a végtagok zsibbadása. A zsibbadás olyannyira fontos tünet, hogy a diagnosztizált cukorbetegek között az esetek 10%-ban ez az, amely az orvost elvezeti a helyes diagnózisig. Abban az esetben, ha a zsibbadás fennáll, diabéteszes neuropathiáról beszélhetünk. A magas vércukorszint kárt tesz az erekben is, valamint az idegrostok anyagcseréjére is rossz hatással van.

Az idegrostokra hat a cukorbetegség

Ebben az esetben a perifériás idegrostok a veszélyeztetettek, vagyis azok a területek, amelyek messzebb helyezkednek el a központi idegektől.

Három különböző feladatú idegrost található. Az első a motoros funkciókért felelős, a második az érző működésért. A harmadik típusban a vegetatív, vagyis a szívműködést, légzést befolyásoló idegrostok vannak.

A cukorbetegség hatására mindegyik fajta idegrost károsodást szenved, aminek következtében legtöbbször a végtagokban jelentkezik érzéskiesés, zsibbadás, illetve szúró, fájó és égő érzés.

Kezeltetni kell mindenképpen!

A zsibbadó végtagokkal érdemes felkeresni a diabetológus orvost is, aki elsősorban a klinikai tünetekre támaszkodva állíthatja fel a diagnózist. Ehhez természetesen a vércukorszint ellenőrzése, neuropathia-vizsgálat is társul.

Az elsődleges kezelés a vércukorszint megfelelő beállításával történik, mely megállítja az állapot további romlását, illetve kis mértékben javíthat is a helyzeten. A diabetes neuropathia oki kezelését súlyosabb esetekben tüneti terápiával lehet kiegészíteni. A károkat sajnos teljesen nem lehet helyrehozni, de megfelelő kezeléssel a fájdalom megszüntethető.

Ezt is szeretjük