Durván nő a vastagbélrák kockázata ettől az étrendtől: sok magyart érint a felfedezés
Egy friss kutatás szerint ez az étrend komoly kockázatot jelenthet a vastagbélrák kialakulására nézve.

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a vastagbélrákos esetek száma a fiatalabb korosztályokban is, ami komoly aggodalomra ad okot. Előfordulása Magyarországon kiemelkedően magas: a férfiaknál évente 100 ezer lakosra vetítve 138 új esetet diagnosztizáltak, ami jóval meghaladja az EU 93-as átlagát, magyar nőknél ez az előfordulási arány 68 fő, míg az EU-átlag ebben a csoportban csupán 58 fő. Az ECIR (European Cancer Inequalities Registry) 2025-ös Country Cancer Profile kiadványa alátámasztja, hogy a vastagbélrák megelőzése és korai felismerése kiemelt jelentőséggel bír Magyarországon.
A vastagbélrák kialakulásának étrendi oka
Egy nemrégiben publikált kanadai kutatás rávilágított arra, hogy a szénhidrátszegény, alacsony rosttartalmú étrend, kölcsönhatásba lépve egy bizonyos bélbaktériumtörzssel, jelentősen fokozhatja a daganatok kialakulásának esélyét a vastagbélben.
A Torontói Egyetem kutatói egy kísérlet során három különböző étrendet – alacsony szénhidráttartalmú, normál, valamint magas zsír- és cukortartalmú nyugati típusú – vizsgáltak, miközben különböző bélbaktériumokat juttattak az állatok szervezetébe. A tanulmány során kiderült, hogy az Escherichia coli egy adott törzse az alacsony szénhidrát- és rosttartalmú étrenden tartott egerek szervezetében jelentős mértékben elősegítette a polipok kialakulását, amelyekből idővel vastagbélrák is kifejlődhet.

A tanulmány eredményei szerint a szénhidrátszegény diéta elvékonyíthatja a bél védőnyálkahártyáját, ami lehetővé teszi a colibactin nevű genotoxin bejutását a bélsejtekbe, károsítva azok DNS-ét. Ez a folyamat nemcsak gyulladásokat, hanem sejtszintű öregedést is előidézhet, ami hozzájárulhat a daganatos sejtek kifejlődéséhez.
A kutatók szerint azonban van mód a kockázat csökkentésére. A tanulmányban megfigyelték, hogy a megfelelő rostbevitel hozzájárulhat a tumorok kialakulásának visszaszorításához, mivel a rostok erősítik a bél védőgátló rétegét. Marianne Cusick, a UTHealth Houston egyetem sebészeti tanszékének docense rámutatott, hogy bizonyos rostfajták, mint az inulin, a pektin és a béta-glükán, különösen előnyösek lehetnek a bélegészség fenntartásában.
Bár a tanulmányt egereken végezték, az eredmények aggodalomra adhatnak okot azok számára, akik hosszú távon szénhidrátmentes diétát követnek. Nilesh Vora, a MemorialCare Todd Cancer Institute onkológiai vezetője hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, de a bélmikrobiom szerepe a rák kialakulásában egyre inkább előtérbe kerül.
A szakértők szerint a vastagbélrák kockázatának csökkentése érdekében érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket, csökkenteni a vöröshús-fogyasztást, valamint növelni a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák bevitelét.
Túlélte a rákot, most erősebb és boldogabb, mint valaha: ismerd meg Kara Ladd történetét!
Kara Ladd egy ritka ráktípust győzött le, története másoknak is erőt adhat.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- rák
- egészséges életmód