Túlélte a rákot, most erősebb és boldogabb, mint valaha: ismerd meg Kara Ladd történetét!
Kara Ladd egy ritka ráktípust győzött le, története másoknak is erőt adhat.

kara ladd
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy daganatos betegség mindig nagy fizikai és lelki terhet ró az emberre, amelyből a gyógyulás után sem egyszerű a kilábalás. Kara Laddnek egy ritka ráktípussal kellett megvívnia harcát, sikertörténete sokak számára erőt adhat a küzdelemben.

Kara Ladd élete 24 éves korában fenekestül felfordult. Azzal kereste meg orvosát, hogy a bal lábában bizsergést, folyamatosan szúró fájdalmat érez, amely pihentetéssel sem múlik el. Egy MRI-vizsgálatot követően jóindulatú daganatot diagnosztizáltak nála, az orvosok sokáig úgy vélték, még műtét sem feltétlenül szükséges.

Rák, és sajnos rosszindulatú

A vizsgálatok alapján szinoviális szarkómát állapítottak meg, amely egy rendkívül ritka, kötőszövetekből kiinduló, lágyrészi daganattípus. A fiatal lány a műtét mellett döntött, ám nem sokkal később az orvosoktól telefonon tudta meg: a baj nagyobb, mint azt először gondolták. 

Beszámolói szerint a hír hallatára teljesen összeomlott, zokogott, és a miérteket kereste. Ahogy ő fogalmaz: úgy érezte, a testén kívülre került, mintha egy rémálomba csöppent volna. Idő kellett hozzá, hogy visszatérjen a valóságba, felébredjen benne az élni akarás, és tudatosítsa magában a küzdelmet.

A ritka ráktípus jellemzője, hogy a véráramon keresztül adhat áttéteket, így a daganatos sejtek a test bármely területére elkerülhetnek, emiatt a műtét mellett kemoterápiát is elrendelhet az orvos a beteg számára. Kara Laddnél is szükségessé vált a radikális beavatkozás. 

Kemoterápia: az élet haj nélkül

Az onkológussal folytatott első konzultáció során átbeszéltek mindent a betegségről, a kemoterápiáról és a lány félelmeiről is. A lány először a haja - és ezzel nőiessége - elveszítése miatt aggódott leginkább, a ritka, lágyrészeket érintő ráktípusban a daganatos esetek nagyjából felénél működő hűtősapka sem jelentett megoldást.

A haj azonban - ahogy orvosa is nyugtatta - visszanő. A terápiát követően valóban visszakapta korábbi gyönyörű hajzuhatagát. A lány nagy megpróbáltatásokon ment keresztül: öt kemoterápia és 36 óra sugárterápia után tűntek el a rákos sejtek a szervezetéből. Hálás viszont azért, hogy a harcban családja, valamint az ápolók, orvosok egyaránt támogatták.

Ladd a gyógyulás útjára lépve elmondta, a betegség tapasztalatai sok mindent megváltoztattak benne. Míg korábban egy pillanatra nem tudott pihenni, a küzdelem után átgondolta élete addigi prioritásait, megtanult lelassulni és az egészségére összpontosítani. Történetével igyekszik másoknak is erőt adni a rákkal folytatott küzdelemben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lány korábban a divatiparban dolgozott, rákos betegsége után viszont egyre fontosabb szerepet kapott életében a fenntarthatóság, így a karrierjében is a környezettudatos szemlélettel kezdett foglalkozni. Alyssa Brieloff wellnessbloggerrel indított, Boundless Creatives nevű vállalkozásával Ladd marketingtanácsokat ad cégeknek.

Kara Ladd és a koronavírus

A lány 2020 márciusában a koronavírussal is megküzdött, a gyógyulásban, úgy érezte, korábbi tapasztalatait is kamatoztatni tudta. A SurvivorNetnek elmondta, légszomj és mellkasi szorítás lépett fel nála, majd általános gyengeséggel és fájdalommal telefonált az orvosi ügyeletre, mivel a szarkómájával a betegség kockázati csoportjába tartozott.

Nagyjából egy hónapra volt szüksége ahhoz, hogy az energiáját teljesen visszanyerje, és egészségesnek érezze magát. Felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy az immunhiányos, illetve ráktúlélő emberek nagyon komolyan vegyék az óvintézkedéseket, a betegség első tüneteinél pedig azonnal kérjenek segítséget orvosuktól.

Tari Katalin gyógyulástörténete

Nem kell messzire menni a gyógyulástörténetekig: Tari Katalin, a gyöngyöspatai patikusnő többszörös áttéttel került orvoshoz, mára azonban teljesen eltűnt a rák a szervezetéből.

(Borító- és ajánlókép: Instagram/KARA LADD.)

Ezt is szeretjük