Rohamokban jelentkező erős ízületi fájdalmat okoz ez a betegség: 7 étel, amitől fellángol a köszvény

Nem mindegy, hogy mit eszel – egyes ételek köszvényes rohamot idézhetnek elő!

Tiltott ételek köszvény esetén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köszvény egy fájdalmas ízületi betegség, amit a szervezetben felhalmozódó húgysavkristályok okoznak. Ez a betegség leggyakrabban a nagylábujj ízületében jelentkezik, de érintheti a bokát, térdet és más ízületeket is. A köszvény kialakulásában genetikai hajlam, különböző egészségügyi állapotok, valamint az étrend is szerepet játszik. A magas purintartalmú ételek fogyasztása növelheti a húgysavszintet, ami a köszvényes rohamokat okozza.

Tiltott ételek köszvény esetén

A helyes étrend és a rendszeres mozgás kulcsszerepet játszanak a köszvény tüneteinek enyhítésében. A megfelelő táplálkozás csökkentheti a húgysavszintet, míg a testmozgás elősegíti az egészséges testsúly fenntartását, amivel szintén megelőzhetőek a gyakori köszvényes rohamok.

A vörös húsok, mint a marha, a sertés vagy a bárány magas purintartalmuk miatt növelik a húgysavszintet, fokozva a köszvényes rohamok kockázatát.
A belsőségek, mint a máj, a vese, a szív és a pacal, ugyancsak purinban bővelkednek, aminek a lebontása során húgysav keletkezik, így köszvényeseknek kifejezetten kerülendők.
Az olajos halak és a tengeri herkentyűk, mint a szardínia, a hering vagy a makréla, szintén magas purintartalmúak, ezért gyakori fogyasztásuk hozzájárulhat a köszvény fellángolásához.
Fotó: Carlo A / Getty Images Hungary
A feldolgozott húskészítmények, felvágottak, virslik nemcsak magas purintartalommal bírnak, hanem gyakran tartalmaznak hozzáadott sót és tartósítószereket is, amelyek negatívan befolyásolhatják az anyagcserét.
Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary
A magas fruktóztartalmú gyümölcsök, például az alma, a körte, a mangó, a görögdinnye és az aszalványok ugyancsak serkentik a húgysavtermelést, ezért csak mértékkel fogyasztandóak.
Fotó: anand purohit / Getty Images Hungary
A zsíros tejtermékek felerősíthetik a gyulladásos folyamatokat, így célszerű inkább alacsony zsírtartalmú változatokat választani.
Az élesztőt és élesztőkivonatot tartalmazó élelmiszerek ugyancsak kerülendőek magas purintartalmuk miatt, például egyes leveskockák, szószok.
Fotó: Beachmite Photography / Getty Images Hungary

Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak nagyon egészségtelen, hanem még erősen hizlaló is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük