5 tésztaétel, amit cukorbetegek is nyugodtan ehetnek: lassú felszívódásúak, és nem dobják meg a vércukrot
Mire érdemes figyelniük a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknek, ha tésztát ennének?
A tészta sokak kedvenc eledele, népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy pillanatok alatt elkészíthető, ami a rohanós hétköznapok során kifejezetten előnyös. Ugyanakkor a kedvelt alapanyag hátrányai is ismertek. Magas szénhidrát- és kalóriatartalma mellett a vércukorszintre gyakorolt hatása is sokakat eltántorít a fogyasztásától.
A vásárlásnál, főzésnél elsősorban a finomított szénhidrátokból készülő, fehér változatot részesítik előnyben az emberek, mivel ez a megszokott, és még mindig a legszélesebb körben elérhető. A fehér tészta rosttartalma alacsonyabb, gyorsabban megemeli a vércukorszintet, és kevesebb ideig biztosítja a jóllakottság érzését. Ez pedig a diétázóknak és a szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek sem lényegtelen szempont.
Így lesz egészségesebb a tészta
A 2-es típusú cukorbetegek és inzulinrezisztenciások többnyire táplálkozástudományi szakemberek tanácsait követve, valamint az egyéni érzékenységüket figyelembe véve étkeznek. Általában a tésztaételeket sem kell kiiktatniuk teljesen az étrendjükből, viszont az ajánlások értelmében nem lehet gyakori szereplő az asztalukon.
Az érintettek számára a táplálkozás során kulcsfontosságú a vércukorszint-kilengések elkerülése, emellett egy sor más tényezőre is gondolniuk kell. A diabétesz és az IR is együtt járhat például magas koleszterinszinttel vagy testsúlyproblémákkal, illetve mindkét állapotnál fokozottan van jelen a szívbetegségek kialakulásának kockázata is.
A tésztával kapcsolatban is nagy vonalakban ezeket érdemes mérlegelni. Hogy a fogás minél jobban illeszkedjen a célkitűzésekhez, néhány okos döntésre van szükség.
Cseréld le a fehér tésztát!
Az első és legfontosabb lépés, hogy ahogyan a fehér pékárukat, úgy a tésztát is teljes kiőrlésű változatra ajánlott cserélni. Ezek magasabb rosttartalmuk révén lassabban emelik meg a vércukorszintet, és hosszasabb jóllakottságot biztosítanak. A boltok polcain ma már számos tésztafélével találkozhatsz, a teljes kiőrlésű durumtészta mellett növényi alapanyagokból készülő termékek is megtalálhatók a nagyobb üzletek, illetve a reformboltok kínálatában. Népszerű opció például a csicseriborsó-tészta, amely amellett, hogy rostban és fehérjében gazdagabb, mint a fehér tészta, így pedig jóval előnyösebb a vércukorszint szempontjából, még gluténmentes is, ha valakinek erre is ügyelnie kéne. A választott egészségtudatosabb tésztával gyorsan készíthetsz például meleg, serpenyős zöldségsalátát.
A végtelenül egyszerű, ínycsiklandó recept sokféle, előnyös tápanyagokban, rostokban bővelkedő zöldséget, például sárgarépát, kelkáposztát és koktélparadicsomot, antioxidáns hatású fokhagymát, valamint szívbarát olívaolajat tartalmaz. A zöldségeket is kedvedre cserélgetheted benne az éppen a konyhádban lévő, szezonális darabokra.
Ügyelj a szószra!
A szósz a tésztából készülő fogások lelke. A legtöbben nyakon öntik valamivel az egytálételt, az olívaolaj mellett gyakori választás a tejszín és a paradicsomszósz is. Ha az utóbbi kettő, esetleg kész, bolti keverék kerül rá, mindig fontos a címke elolvasása, könnyen lehet, hogy hozzáadott cukor is megbújik az összetevők között, ami kerülendő. Mindemellett a diabétesszel élők körében nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűsége, így fontos, hogy a nátrium- és zsírbevitelükre is figyeljenek. Ebből a szempontból az olívaolajos dresszing vagy a - lehetőség szerint házi, cukormentes - paradicsomszósz jó választás.
Az olívaolaj kalóriatartalmával viszont mindenképp számolni kell, és ez igaz a sajtokra is. A szívbarát tulajdonságairól is híres mediterrán étrendben is előkelő helyen szerepel a paradicsomos tészta, próbáld ki padlizsánnal, bazsalikommal a következő recept szerint.
A zöldségek aránya döntő!
A zöldségektől minden fogás csak egészségesebb lesz, ez a tészta esetében sincs másként. A vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidáns hatású növényi vegyületekben gazdag finomságok színesítik az ételt, rosttartalmuk miatt segítenek a vércukorszint stabilizálásában. A káposzta, a brokkoli, a répa, a spenót, a gomba, a karfiol vagy a cukkini mind jó választás lehet, gondoskodj róla, hogy hangsúlyosabbak legyenek a tányéron, mint maga a tészta!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az eddigi receptekben is fordíthatsz a tészta és a zöldségek arányán, ha pedig igazán elszánt vagy, kipróbálhatod a diétázók kedvencét, ami csak a nevében tészta, a cukkiniból készülő spagettit, fetasajttal és paradicsommal megbolondítva.
Sovány húsokkal társítsd!
A zsíros, vörös húsok kerülése egyébként is ajánlott, a tészta mellé pedig kifejezetten jól illenek a sovány, fehér változatok, például a csirke- vagy a pulykamell. A fehérje lassítja a szénhidrátok felszívódását, tartalmasabbá, laktatóbbá teszi a fogást, így kisebb mennyiséggel is beéred majd, valamint később éhezel meg újra.
Piríts csirkemellkockákat olívaolajon, add hozzá a választott zöldségeket, fűszerezd ízlés szerint, majd keverd össze a megfőtt, teljes kiőrlésű tésztával, és már kész is vagy - a receptet itt találod. A képen látható pestós csirke hasonlóképpen jó választás.
Az állag is lényeges
A fenti tanácsokat betartva sem jó, ha túl gyakran fogyasztasz tésztaféléket, például a zöldségek, saláták helyett. A felszívódás sebességét befolyásolhatja még, hogy mennyire főttek puhára a zöldségek, sőt a tészta állaga is számít: a megfigyelések szerint a túlfőtt tészta gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, mint a kissé keményebb, al dente verzió. A zöldségeknél is hasonló a helyzet, minél feldolgozottabbak, puhábbak, pürésítettebbek, annál gyorsabb a bennük található szénhidrát felszívódási sebessége. Érdekes, hogy létezik olyan kutatás is, ami arról számol be, hogy a megfőzött, lehűtött, majd újramelegített tésztánál találták a legkisebb vércukorszint-emelkedést.
A legjobb zöldségek cukorbetegeknek
A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői, remek vitamin- és rostforrások, amelyeknek minden étkezés során helyük van a tányéron. Bár a friss zöldségekkel nehéz lenne mellényúlni, vannak olyanok, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak az érintettek számára.
Ezek a legjobb zöldségek cukorbetegség esetén: stabilizálják a vércukorszintet, óvják az ereket
A vércukorszintre is jól hatnak, valamint a cukorbetegséggel együtt járó problémák megelőzésében is segíthetnek.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- szénhidrát
5 étel és ital, ami cukorbetegséggel tiltólistás: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- gyümölcs
- cukorbetegség