Te mennyi cukrot fogyasztasz?
Ennyi lenne az egészségügyi határérték
A legújabb kutatások szerint még kevesebb finomított cukrot szabadna enned. Kíváncsi vagy, mennyit?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édes ízek előnyben részesítése az evolúció során alakult ki, nem véletlen, hogy nehezen tudsz ellenállni cukornak, édességeknek. Természetesen nem is kell lemondanod róla, de nem árt, ha odafigyelsz arra, mennyi finomított cukrot eszel nap mint nap. A legújabb eredmények szerint a napi cukorbevitelnek nem lenne szabad meghaladnia a napi kalóriamennyiség 5%-át.

Mennyi cukrot fogyasztasz?

Online szavazásunk eredménye szerint holtverseny alakult ki a négy tábor között. Cikkünk írásakor 706-an adták le voksukat az oldalt látható szavazásra. A szavazók 26%-a nem figyeli, mennyi cukrot visz be a szervezetébe, 25-25%-uk sokat fogyaszt, illetve inkább édesít, 24% pedig saját bevallása szerint szinte semmi cukrot nem eszik.

Mennyi az egészségügyi határérték?

Korábban a maximálisan elfogyasztható napi cukormennyiséget a kalóriabevitel 25%-ában határozták meg a táplálkozási szakemberek. Egy nemrégiben – japán és amerikai kutatók által – készített tanulmány azonban arra mutatott rá, hogy ez a mennyiség még mindig túl sok.

Az általuk végzett vizsgálat során - melyben 18-40 év közötti emberek táplálkozását vizsgálták - úgy találták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen megemeli ez a 25%.

A vizsgálati alanyok vérében ugyanis az egészségügyi határérték fölé került az LDL koleszterin-, valamint a trigliceridszint. Az eredmények hatására az Amerikai Szív Társaság ajánlása a következőképpen alakult: a napi cukorbevitel ne haladja meg a napi kalóriamennyiség 5%-át se.

A túlzott cukorfogyasztás következményei

Túlsúly kialakulása

A hazai lakosság több mint fele túlsúlyos. Ennek oka az egészségtelen táplálkozás - sok zsír és cukor -, valamint a kevés mozgásban keresendő. A kor előrehaladtával és az anyagcsere lelassulásával számodra is mind nagyobb eséllyel okoz problémát a túlsúly. Azért, hogy ne kelljen egészségügyi problémákkal szembesülnöd, jobb, ha már most lépéseket teszel.

Szív- és érrendszeri betegségek

Az elhízás mellett a cukorfogyasztással növekvő LDL-koleszterin- és trigliceridszint érelmeszesedésre, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulására hajlamosít. Ha tehát előfordult már keringési rendellenesség a felmenőid között, itt az ideje, hogy jobban odafigyelj a cukorbevitelre.

Cukor helyett

Hogy dietetikus szakértőnk mit ajánl a cukor helyett, megtudhatod a vele készült interjúból.

Hiperaktivitást okoz?

Néhány táplálkozási szakértő szerint a finomított cukor hiperaktivitást okozhat. Ez a megállapítás azzal áll összefüggésben, hogy a vércukorszint nagymértékű ingadozása egyeseknél viselkedészavarokat, esetleg agresszivitást okozhat - ám ez nem egyenlő a hiperaktivitással. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a nyugtalan viselkedés, amit a cukor vált ki, elsősorban akkor figyelhető meg, ha reggel, éhgyomorra fogyasztják. A hatás kevésbé kifejezett, ha a nap során más élelmiszerekkel együtt kerül be a szervezetbe.

Mivel helyettesítsd a cukrot?

Stevia - jázminkapóca

Hazánkban is egyre elterjedtebb lesz a Dél-Amerikából származó stevia - Stevia rebaudiana. Ez a növény 30-szor, a belőle készült kivonat pedig 300-szor erőteljesebben édesít, mint a cukor. Ráadásul míg a finomított cukor a kalóriákon kívül nem tartalmaz hasznos tápanyagot, a stevia vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Keresd a gyógynövényboltokban.

Stevia

Méz

Igaz, hogy a méz energiatartalma nem sokkal alacsonyabb, mint a cukoré: nagyjából 320 kcal/100 g. Ugyanakkor tele van olyan hasznos ásványi anyagokkal - kálium, kalcium, mangán, vas , melyek szervezeted számára nélkülözhetetlenek. Ha tehát választanod kell a finomított cukor és a méz között, ez utóbbi mellett tedd le a voksodat. Érdemes termelőtől, illetve piacon, bioboltban beszerezned a mézet, így nagyobb az esélyed rá, hogy nem hígított terméket vásárolsz.

Ezt is szeretjük