Fogszuvasodás, töredező körmök, izomgörcs
A kalciumhiány tünetei
Vedd észre a kalciumhiány jeleit, és cselekedj a csontritkulás kialakulása előtt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakemberek szerint a szervezet napi kalciumszükséglete 1000 mg. Ennek ellenére hazánkban 650-700 mg körül alakul a napi átlagos kalciumfogyasztás. A kalciumhiány tünetei kezdetben nem túl határozottak, ám egy kis odafigyeléssel időben észreveheted a bajt, és pótolhatod a hiányzó ásványi anyagot. Arról se feledkezz meg, hogy szervezeted a kalciumot nem képes elegendő D-vitamin nélkül felhasználni, ehhez pedig napfényre van szükséged!

A kalcium szerepe

A kalcium a csontok és a fogazat egyik fontos összetevője, de az alapvető életfunkciókhoz, például a véralvadáshoz vagy az izmok összehúzódásához is szükséges. A szervezet kalciumállományának nagy része a csontokban és a fogakban raktározódik, így biztosítja ezek szilárd szerkezetét.
A fennmaradó, ehhez képest elenyésző mennyiség a vérben van, mely szerepet játszik a hormonok és a különböző enzimek termelésében. A kalcium biztosítja továbbá az idegsejtek közötti kommunikációt, a véralvadást, a sebgyógyulást és az izmok összehúzódását. Szintje a vérben állandó: ha csökken, a szükséges kalcium a csontokból pótlódik.

Így azonban idővel a sok kalciumelvétel porózussá és törékennyé teszi a csontokat, kialakulhat a csontritkulás. A vizelettel kiürülő kalciumot ezért megfelelő napi kalciumbevitellel kell pótolni.

A kalciumhiány tünetei

 • Izomgörcs.
 • Csontritkulás.
 • Fénytelen haj.
 • Fogszuvasodás.
 • Töredező körmök.

Jellemző hiánybetegségek és tünetek

Izomgörcs

A kalcium fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, az ingerület-átvitelben. Érthető tehát, hogy a hiánytünetek között több idegi jellegű is szerepel. Az egyik leggyakoribb az izomgörcs, mely jelentkezhet éjszaka, de leggyakrabban sportolás közben.

Szuvas fogak

A könnyen romló fogak sajnos sokszor örökletes okoknak köszönhetőek. Nem biztos azonban, hogy mindent a genetikára kell fognod! Először érdemes végiggondolnod, hogy elegendő kalciumban gazdag táplálékot fogyasztasz-e. Ha nem, úgy az egészséges mosoly érdekében pótold az ásványi anyagot!

Csontritkulás

A kalciumhiány nőket érintő legveszélyesebb következménye a csontritkulás. Statisztikai adatok szerint hazánkban 900 ezer embert érint a betegség, minden harmadik menopauzán átesett nő szenved tőle. Ha most csak legyintenél, hogy hol van az még, érdemes tisztában lenned vele, hogy körülbelül 35 éves korod után a csontok szerkezetének lebontási folyamatai kerülnek előtérbe. Ekkor már a bélből nem szívódik fel elegendő kalcium, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy ezt megelőzően mennyi kalcium került szervezetedbe - vagyis honnan indul a lebontás.

Töredező körmök és fénytelen haj

Szintén kalciumhiányra utal, ha körmeid töredezettek, fénytelenek. Amennyiben fehér foltok is megjelennek rajtuk, valamint a hajadat egyre fénytelenebbnek látod, valószínű, hogy hiánybetegség áll a háttérben - a kalcium mellett azonban vashiányra is utalhatnak a tünetek.

A legjobb kalciumforrások

A tejtermékek - tej, joghurt vagy sajt - igen gazdagok kalciumban. A zsírszegény tejtermékek valamennyivel kevesebb kalciumot tartalmaznak, mint a zsírosak. A kalcium-maláttal dúsított narancslé, a konzervlazac és a szálkákat is tartalmazó szardínia, valamint a brokkoli és a mandula is nagyon jó, nem tejtermék-eredetű forrás. Ugyanakkor a dolomitból, kagylóhéjból vagy csontlisztből készült kalciumkészítményeket érdemes elkerülnöd: ezeknek ugyanis magas ólomtartalmuk lehet.

Élelmiszerek kalciumtartalma

 • 10 dkg szója – 200 mg.
 • 1 dl zsíros tej – 120 mg.
 • 10 dkg juhtúró – 400 mg.
 • 10 dkg edami sajt – 710 mg.

Szükség esetén táplálékkiegészítők

A felnőttek számára javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg. Várandós anyáknál, valamint a klimaxot követően ez napi 1200-1500 mg-ra nőhet. Ha kalciumkiegészítőt szedsz, érdemes vele egy időben magnéziumot is szedned. A hatékony felszívódás érdekében mindig étkezés közben vedd be, valamint oszd ketté a táplálékkiegészítő adagodat: 600 mg-nál többet ne vegyél be egyszerre. A kalcium-citrátot vagy -malátot tartalmazó készítmények jobban felszívódnak, mint a kalcium-karbonát.

Ne vidd túlzásba!

A kalciumpótlás fontos, de természetesen nem érdemes ész nélkül fogyasztanod a táplálékkiegészítőket! Napi 2500 mg-ig veszélytelen a bevett kalciumadag, ha táplálékkal és kiegészítőkkel egyaránt történik a bevitel. A kalciumkiegészítők túlzott fogyasztása azonban megakadályozhatja a szervezetben a cink, a vas és a magnézium hasznosulását, valamint vesekövet okozhat. Ha a kalcium-karbonát szedése haspuffadást vagy székrekedést okozna, kalcium-citráttal helyettesítsd.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

no tel
 • megelőzés
 • csontritkulás

A kalciumhiány tünetei

Ezt is szeretjük