A cukorfogyasztás tönkreteszi az ízlelést! Ne csak a kilók miatt aggódj
A túlzott cukorfogyasztás eddig nem ismert következményét fedezték fel a tudósok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig csak feltételezték, hogy a túlsúlyos emberek máshogy érzik az ízeket, most kutatással is alátámasztották ezt a tézist. Sőt, a tudósok úgy gondolják, hogy ezzel egy időben az elhízás egyik fő okát is megtalálták. Az ízlelőbimbók ugyanis könnyen eltompulnak, ha túl sok cukrot fogyasztasz, és ezért jobban vágysz valami édesre.

Az ízlelés tompulása

A Bangori és a Bristoli Egyetem közös munkájának köszönhetően született meg az a tanulmány, ami az elhízott és normál testsúlyú emberek ízérzékelését vizsgálta. A kutatásban 34 felnőtt vett részt, akiknek az volt a feladatuk, hogy értékeljék az elfogyasztott ételek ízét. A túlsúlyos vagy elhízott alanyok 23%-kal kevésbé édesre becsülték a mintákat, mint a normál súlyú résztvevők. A kísérlet további részében egy számítógépes tesztet kellett kitölteniük, ami az ízekhez való viszonyulást vizsgálta.

A válaszok alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az elhízott emberek kevésbé érzékenyek az édes ízre, de tudat alatt jobban vágynak rá. Összességében kétszer erősebb késztetést éreznek valami édes fogyasztására, mint az átlagos testalkatúak.

Már napi két pohár cukros üdítő is káros

A kutatás folytatásaként egy következő kísérletet is elvégeztek az egyetemek munkatársai. Az előző eredmények alapján feltételezték, hogy a túlsúlyos embereknél a túlzott cukorfogyasztás vezet az ízlelőbimbók tompulásához. Ezért azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy milyen mennyiségű cukor, mennyi idő alatt vezet a káros mellékhatáshoz. A 32 vizsgálati alany közül mindegyik BMI-értéke normális volt, és a feltételek között szerepelt az is, hogy aki részt vesz a kísérletben, nem lehet édesszájú.

Négy héten át tartó kísérlet

Négy héten keresztül napi két pohár cukros üdítőt kellett meginniuk a közreműködőknek. Kiderült, hogy már ennyi idő elég ahhoz, hogy az ízlelőbimbók kevésbé legyenek érzékenyek, és a táplálkozásban is változások következzenek be. A fenti időszak alatt az alanyoknál a szénhidrát bevitele megnövekedett, miközben a zsíré és fehérjéé csökkent. A kísérlet végén megváltozott a kellemes íz és az intenzitás érzékelése is. Sokkal jobban preferálták az édes ízeket, és nem érezték annyira erőteljesnek őket, mint egy hónappal korábban.

Az elhízáshoz vezető út

A tanulmányt készítő szakemberek meglátása szerint az ízérzékelés eltompulása és a tudat alatti vágy miatt fokozódik a káros élelmiszerek fogyasztása - egyre több hizlaló, magas cukortartalmú étel szükséges ahhoz, hogy a tompább ízlelőbimbóval rendelkezők elégedettnek érezzék magukat.

Az édesítőszer sem megoldás

A kutatás vezetője, dr. Hans-Peter Kubis szerint fontos tudni, hogy a jelenségre nem jelentenek megoldást az édesítőszerrel készült italok, ételek sem. Ezeknél a termékeknél ugyanis a szervezet érzi az édeset, de nem kapja meg a cukorral járó energiát. Ezt a hiányt pedig jelzi, illetve pótolni akarja. Így a test becsapása csak fokozza a cukor iránti vágyat.

Mindamellett a gyümölcslevek, szörpök és ízesített vizek magas kalóriatartalmára is figyelmeztetnek a szakértők. Az édes üdítők általánosan 100 milliliterenként 17-30 gramm cukrot tartalmaznak. A csökkent ízérzékelés már hasonló cukorkoncentrációnál kimutatható volt. Dr. Hans-Peter Kubis úgy véli, hogy ez a jelenség egyértelműen elhízáshoz vezet, amivel az élelmiszergyártóknak fel kell venniük a versenyt, illetve szabályozni a saját termékeikben használt cukor mennyiségét.

Ezt is szeretjük