Kutatók bizonyították: 4 hétköznapi dolog, amitől depressziós leszel

És nem is gondolnád

Akár a túlzott napfény is okozhat szezonális depressziót.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak lelki problémák, megrázkódtatások, hanem egészen hétköznapi dolgok is vezethetnek depresszióhoz. Több meglepő kapcsolatra is rámutattak a tudósok. Ahhoz, hogy téged ne érintsen a pszichés betegség, érdemes elkerülnöd az alábbi kiváltó okokat.

Erős napfény és hőség

A téli depresszióról sokat hallani, kisebb-nagyobb mértékben mindenkit levertté tesz a sötétség. A szezonális érzelmi zavarnak azonban van nyári változata is, ami leginkább nőkre jellemző. Ebben az esetben a levertséget a túlzott napfény és a meleg hatása okozza együttesen. Ezt a különleges betegséget sokan nehezen ismerik fel, mert azt gondolják, hogy most ismét rájuk tört a depresszió, de nem fedezik fel az évszakkal való összefüggést.

A tünetek közé tartozik a nyugtalanság, kedvtelenség, étvágytalanság, álmatlanság és súlyos esetben a gyakori önbántalmazó gondolatok. Dr. Norman E. Rosenthal, a betegség specialistája szerint azok, akik nyári depresszióban szenvednek, sokkal érzékenyebbek a magas hőmérsékletre, a napfényre az átlagnál - esetükben ez okozza a problémát.

Éjszakai világosság

A bekapcsolva felejtett televízió vagy akár csak az éjszakai jelzőfény halvány világítása is komoly problémát idézhet elő. Az Ohiói Egyetem munkatársai egereken végeztek kutatásokat, melyekkel sikerült bizonyítani, hogy az éjszakai fény felborítja a bioritmust, ami depresszióhoz vezet. Azok a kísérleti állatok, melyeket félhomályban tartottak a kísérlet esti szakaszában, gyakrabban mutattak depresszív tüneteket, mint azok, akiket a napszaknak megfelelő világosság-sötétség ciklusban figyeltek meg.

További vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak az egereknek az agyában változások következtek be, akik világosban aludtak. Ilyen körülmények között ugyanis nehezebb a sejtek közötti információcsere, ezért ajánlják az orvosok, hogy megfelelően besötétített szobában térj nyugovóra, és ne aludj bekapcsolt televíziónál.

Minél egészségesebben

Ha szeretnéd kizárni életedből az egészségkárosító tényezőket, hallgasd meg, mit javasolnak a sztárok.

Depresszív diéták

A szigorú diétáknál nagy veszélyt jelenthet a zsírok elhagyása. Az agy száraz súlyának 60%-át zsírok alkotják, ennek az értéknek a 30%-a pedig omega-3 zsírokból áll. Több, az idegrendszert érintő betegség mellett depresszióhoz is vezethet, ha nem jut hozzá a szervezeted. A vegetarianizmus egyes kutatók szerint különösen veszélyes, mert ha nem halból - esetleg külön kiegészítővel - veszed magadhoz az olajat, hanem például dióféléből, fontos tápanyagok vesznek el a felszívódás során.

A leggyakoribb fogyókúrás megoldás, a cukor teljes kiiktatása is depresszióval fenyeget. Az amerikai Massachusettsi Technológiai Intézetben végzett kísérlet során bizonyossá vált, hogy a szénhidrátmentes étkezés alacsony szerotoninszintet eredményez. Ez a vegyület egyfajta boldogsághormon, aminek hiánya depresszióhoz vezet.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Búsuló cigaretták

Sok káros következményéről értesülhettél már a dohányzásnak, de a pszichére gyakorolt negatív hatásáról keveset beszélnek. Egy átfogó kutatás kapcsolatot mutatott ki a depresszió és a dohányzás között. A Melbourni Egyetem és a Barwon Egészség Központ munkatársai tíz éven keresztül 1043 nő egészségi állapotát követték nyomon.

A folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően a depresszió kialakulásának könnyen megtalálhatták az okát, mondta el Julie Pasco, a kutatás vezetője. A dohányzók nagyobb valószínűséggel szenvedtek depresszióban, és azok között, akik többet szívtak napi 20 szálnál, kétszeresére nőtt az esély a betegségre. Tíz év alatt a dohányzók 15%-a vált beteggé, míg a nemdohányzóknak csak 6,5%-a.

Ezt is szeretjük