Melyik a leggyakoribb öröklődő betegség?

Online szavazásunk eredménye

Vajon a ráktól vagy a szívbetegségtől kell inkább tartanod?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott Világ Egészségügyi Statisztika 2010 adatai szerint hazánkban a születéskor várható élettartam 74 év. A férfiak esetében ez 70, a nőknél pedig 78 évet jelent.

Bár az elmúlt 15 esztendőben ez a szám emelkedett, Magyarország még mindig élen jár a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta nemzetközi halálozási listán. Hogy megtudjuk, olvasóink családjában melyik betegség öröklődik a leggyakrabban, online - nem reprezentatív - szavazást készítettünk a témában.

Online szavazásunk eredménye

A cikk írásakor, online szavazásunkra 918-an adták le voksukat, így felmérésünk az alábbi eredményeket mutatta. Legtöbb olvasónk - 35% - családjában a daganatos betegségek öröklődnek, másodikként pedig a lelki eredetű betegségek szerepelnek: 25%-kal. A szavazás eredményei alapján a harmadik leggyakrabban öröklődőnek a szív- és érrendszeri betegségeket tekinthetjük - 22%-kal -, míg a negyedik az alkoholizmus lett a sorban: 18%-kal.

A lelki eredetű betegségek, illetve az alkoholizmus esetében természetesen vitatható a genetikai háttér. Ám az bizonyos, hogy mindkét egészségügyi problémánál kimutatható családi halmozódás. Ez nem feltétlenül a biológiai okokra vezethető vissza, a szociális tényezőknek, a szülők által nyújtott mintáknak, illetve a nevelésnek óriási szerepe van a betegségek kialakulásában.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Első: rák

A tüdőrák okozta halálesetek szempontjából Magyarország a nemzetközi statisztikák élén jár. Hazánkban évente 8000 ember hal meg tüdőrákban. Ennek egyik oka egyértelműen a dohányzás. A világ cigarettafogyasztóinak élvonalába tartozunk: egy főre évi 110 doboz cigaretta jut. Ha már egy ideje fontolgatod a leszokást, de még hiányzik egy kis segítség, kattints korábbi cikkünkre!

A tüdőrák mellett az emlődaganatok jelentenek hasonló veszélyt a hazai lakosságra. A nők körében ez a leggyakoribb rákfajta - a szebbik nemet érintő daganatok mintegy 22%-át teszik ki világszerte. Magyarországon körülbelül 7500 új megbetegedést diagnosztizálnak minden évben, és ugyanennyi idő alatt 2800 nő veszíti életét mellrák következtében. Épp ezért nőként te sem feledkezhetsz meg bizonyos szűrővizsgálatokról. Kattints, és tudd meg, mire kell feltétlenül bejelentkezned!

Mellvizsgálat otthon!

Ha még soha nem végezted el, és nem is tudod pontosan, hogy működik a mell-önvizsgálat, mindenképpen nézd meg videónkat!

Második: lelki eredetű betegségek

Sajnos a lelki eredetű betegségekre még mindig jóval kevesebb figyelem hárul, mint a szervi rendellenességekre. Pedig az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ra a depresszió akkora méreteket ölthet világszerte, hogy a kezelésére kiadott költségek minden más betegségnél jobban leterhelik majd az egészségügyet.

Ha úgy érzed, a te családodban is túl gyakran fordult elő valamilyen lelki eredetű betegség - legyen az depresszió, szorongás vagy pánikbetegség - ideje már most tenned ellene. Online tesztünk segítségével felmérheted, pontosan milyen pszichés probléma fenyeget. Az eredmény birtokában pedig könnyebb lesz célirányos megoldást találnod.

Harmadik: szív- és érrendszeri betegségek

Míg nem reprezentatív szavazásunk eredményei azt mutatják, hogy a szívbetegség csak a harmadik a családon belül öröklődő betegségek sorában, a hivatalos statisztikák mást mutatnak. A halálozási statisztikák szerint ugyanis a hazai halálesetek körülbelül fele hozható összefüggésbe kardiovaszkuláris problémákkal.

Épp ezért, ha volt már a családodban ilyen jellegű megbetegedés, fokozottabban oda kell figyelned életmódodra. Amennyiben vélhetően nincs rá genetikai hajlamod, akkor is érdemes kiiktatnod étrendedből a zsírosabb táplálékokat, a testmozgásról pedig nem szabad megfeledkezned.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Negyedik: alkoholizmus

Magyarországon komoly hagyománya van a különböző szeszes italok fogyasztásának. Egy Berlinben végzett nemzetközi statisztika szerint, hazánk a harmadik helyen áll a nemzetközi alkoholfogyasztási listán. A rangsort Luxemburg vezeti évi 15,6 liternyi egy főre eső alkoholmennyiséggel, a második helyen Írország végzett, hazánk pedig 13,6 literrel még dobogós lett. Amennyiben megfordult már a fejedben, hogy esetleg te magad is több alkoholt fogyasztasz a kelleténél, töltsd ki online tesztünket, és kiderül, tényleg így van-e.

Ezt is szeretjük