5 életmentő szűrővizsgálat nőknek, amit vegyél komolyan!
Nem csak duma, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. Fiatalon se feledkezz meg róluk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak pár órát kell magadra szánnod, hogy komoly betegségeket előzz meg. Rövid vizsgálatok árán ma már több bajt is elkerülhetsz, amit 20 évvel ezelőtt még nem tehettek meg nők. Most megismerkedhetsz a legfontosabb szűrővizsgálatokkal.

Méhnyakrákszűrés

Évente 1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban. A statisztikai adatokat látva megdöbbentő, hogy a magyar nők mindössze 27%-a veszi komolyan az évi rendszeres szűrővizsgálatot. A betegség megelőzésében semmilyen önvizsgálat nem segít, csak az orvos végezhet méhnyakrákszűrést. Apróbb kellemetlenséggel jár együtt, de az életedet mentheti meg, amennyiben évente egyszer ráveszed magad, és nem csak akkor látogatod meg a nőgyógyászt, ha valamilyen fertőzéssel küzdesz.

Különösen fontos, hogy megtedd ezt, hiszen a kezdeti stádiumban - illetve HPV-fertőzöttség esetén - még gyógyszeres kezeléssel kikúrálható a betegség.
A vizsgálat során az orvos mintát vesz a méhnyak szövetéből, amit később laboratóriumi keretek között megvizsgálnak.

Anyajegyszűrés - melanoma

A melanoma - az egyik legismertebb bőrrákfajta - gyógyulási aránya nagyrészt azon múlik, hogy a betegség milyen stádiumában kerülsz orvoshoz. Épp ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáld az anyajegyeidet. Havonta egyszer érdemes két tükör segítségével alaposan áttanulmányoznod az egész tested. Fokozott figyelmet kell fordítanod az anyajegyeidre, ha világos bőrű vagy, nem tartod be a napozás szabályait, vagy, ha a családodban előfordult már melanoma.

Évente egyszer szakembernek is mutasd meg a bőröd, mert előfordulhat, hogy valami elkerülte a figyelmed. Abban az esetben viszont, ha elváltozást tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! Ez az eltérés megmutatkozhat az anyajegy színében, méretében, formájában, esetleg viszkethet vagy éghet a kis barna folt.

Glükózteszt - cukorbetegség

Szakemberek szerint a cukorbetegek száma több mint félmillió ma hazánkban. A diabétesz lassan, hosszan lappangva alakul ki, ezért fontos, hogy időszakosan végeztess glükóztesztet. A cukorbetegség rizikófaktorainak valamelyike szinte biztos, hogy a te életedben is megtalálható. Ezek a következők: túlsúlyosság, stressz, mozgáshiány, családban előforduló diabétesz, szív- és érrendszeri betegség, rossz táplálkozási szokások. A nők esetében ráadásul terhességi cukorbetegség is kialakulhat.

A terheléses vizsgálatra éhgyomorral kell menned. Itt vízben feloldott szőlőcukrot itatnak veled, egy meghatározott idő után pedig vért vesznek tőled, majd megvizsgálják, hogy hogyan reagált a szervezeted a cukorra.

Mell-önvizsgálat és mammográfia

Havonta egyszer három percet kell magadra szánnod, hogy idejében felfedezd a mellben található elváltozást. A menstruációd utáni harmadik-negyedik nap optimális az önvizsgálatra. Ebben az időszakban a legkevésbé érzékeny a mell, és a mirigyek sincsenek megduzzadva. A legfontosabb, hogy alaposan tanulmányozd át mindkét melled. Először csak a tükörben látható elváltozásokat ellenőrizd, keress kidudorodást, bemélyedést. Majd a kezeddel aprólékosan vizsgáld át a melleidet, és a hónaljadat se felejtsd ki.

Ha a családodban volt mellrákos megbetegedés, akár már 30 év fölött érdemes elmenned mammográfiai vizsgálatra. Az eljárás során röntgensugarakkal készítenek felvételt a mellszövetről, és a legkisebb elváltozást is ki tudják mutatni.

Csontsűrűségmérés - osteoporosis

Hazánkban minden harmadik klimaxon átesett nőt érint a betegség, épp ezért a csontritkulást tipikusan időskori betegségnek tartják. Ám, hogy a menopauzát követően számolnod kell-e vele, az nagyban függ a húszas éveid életmódjától. 25 éves korodig ugyanis a csontszöveted épül, majd elkezdődik a lebontási folyamat. Érdemes a megfelelő táplálkozással, életmóddal megelőznöd a betegséget, mert miután kialakult, sokat már nem tehetsz ellene. A megelőzésben segít a csontsűrűségmérés, amit elég ötévente elvégezned.

Maga az eljárás a röntgenvizsgálathoz hasonló, és általában az alkaron végzik. Nem kell aggódnod, nem jár fájdalommal. A gép azt méri, hogy az általa kibocsátott hullámokat mennyire nyeli el a felület. Minél nagyobb tömegű a csontod, annál több sugárzást nyel el.

Ezt is szeretjük