Rendszertelen vérzés, fájdalmas közösülés

Halálos kór a háttérben?

Évente 1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon, pedig a betegség megelőzhető volna.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kelet-Európában harmincezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, Európa-szerte pedig ugyanennyien veszítik életüket a súlyos betegségben. A magas számokból is látszik, mennyire fontos a betegség szűrése, illetve megelőzése, melyben legnagyobb szerepe a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatoknak, illetve a védőoltásnak van.

A méhnyakrákról

A méhnyakrák a 15-45 év közötti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. A betegséget a humán papilloma vírus magas kockázatú - más néven rákkeltő - típusai okozzák. A méhnyakrák jellemzően két hámfelület - a méhnyak belső felületén lévő mirigyhám és a külső méhszájat borító laphám - találkozásánál alakul ki.

A méhnyakrákos esetek döntő többsége - 80-90%-a - laphámrák, és csak az esetek kisebb hányadában fordul elő mirigyrák. A betegség, mely akár huszonéves korban is sújtja a nőket, általában észrevétlenül alakul ki, és a tünetek már csak akkor jelentkeznek, amikor előrehaladott állapotban van.

óA betegség tünetei

  • Rendszertelen vérzés.
  • Deréktáji fájdalom.
  • Fájdalmas közösülés.
  • Fájdalmas széklet- és vizeletürítés.

A HPV-ről

Sajnos a tünetek jelentkezése esetén már előrehaladott méhnyakrákról beszélünk, amikor már nagyon nehéz kezelni a betegséget.

A méhnyakrák kialakulása az esetek túlnyomó többségében összefüggésbe hozható a HPV - vagyis humán papilloma vírus - fertőzéssel. A több mint száz HPV-fajtának körülbelül ötven alfaja terjed szexuális úton. Ezek között vannak úgynevezett alacsony és magas kockázatú papillomavírusok. Az előbbiek nem okoznak méhnyakrákot, de hatásukra genitális szemölcsök - más néven condylomák - alakulnak ki a nemi szerveken. A magas kockázatú papillomavírusok viszont az esetek 90%-ában szoros összefüggésbe hozhatók a daganatos betegség kialakulásával.

A méhnyakrák stádiumai

  • A tartós HPV-fertőzést követő állapotot, amikor a vírus csupán a hámrétegben okoz daganatos elváltozást, nulladik stádiumnak nevezik.
  • Ha a daganat már átterjed a méhcsatornára, akkor első stádiumú elváltozásról beszélünk.
  • Ha a rák már érinti a hüvelyt és a méh körüli szöveteket, akkor második stádiumú méhnyakrákról van szó.
  • A harmadik stádiumú elváltozásnál a daganat átlépi a medence falát, és a hüvely alsó harmadát is érinti - ilyenkor a méhnyak normális alakja is megváltozik.
  • A negyedik stádiumban a daganat átterjed a húgyhólyagra, illetve a végbélre, túllépi a kismedencét, és már távoli áttéteket ad. A kóros sejtek a szervezet más részeire a vérárammal, illetve a nyirokkeringés útján terjedhetnek át.

Oltás és szűrővizsgálat

A védőoltás és a rákszűrés együttes alkalmazásával szinte teljes egészében megelőzhető lenne a méhnyakrák kialakulása - melyben hazánkban évente ötszáz nő veszíti életét. Már nálunk is forgalomban van a méhnyakrák elleni védőoltás, amit tizenévesek és felnőtt nők egyaránt kérhetnek. A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis nem csupán azoknál a lányoknál lehet hatékony a HPV elleni oltás, akik még nem kezdték meg a nemi életet. A HPV-vel fertőzött nők esetében a védőoltás által generált magasabb ellenanyagszint megakadályozza a rákmegelőző állapot kifejlődését. A méhnyakon végzett beavatkozások száma is jelentősen csökkent azoknál a nőknél, akik megkapták az oltást.

Az oltást - jelenleg a TB nem támogatja - három részletben kell beadni, és összesen 90 ezer forintba kerül. Az első oltás magas ellenanyagszintet generál a szervezetben, a második ezt a normál szintre hozza, a harmadik pedig - melyet fél évvel az első után adnak be - legalább tíz évig tartó védettséget biztosít.

Emellett azonban rendkívül nagy szerepe van az évente megismételt méhnyakrákszűrésnek. Sajnos a statisztikák szerint a magyar nők mindössze 26-28%-a jár rendszeresen rákszűrésre. Pedig a vizsgálattal még idejében felfedezhetők azok az elváltozások, melyek a méhnyakrák kialakulásához vezetnek, így megőrizheted egészségedet.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét - január 24. és 30. között - immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy minden nő számára egyértelművé tegye: a méhnyakrák védőoltással és rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal megelőzhető. A dedikált hetet az Európai Méhnyakrák Szövetség - European Cervical Cancer Association - szervezi minden esztendőben.

Mit tehetsz te?

Rendkívül fontos, hogy ne felejtsd el évente egyszer elvégeztetni nőgyógyászoddal a méhnyakrákszűrést. 18 éves kor felett minden nő számára ajánlott ez a vizsgálat. Amennyiben időben felfedezik a daganatos elváltozást, az esetek döntő többségében gyógyítható a betegség. Ha már nem is emlékszel, mikor voltál utoljára rákszűrésen, jelentkezz be nőgyógyászodhoz még ezen a héten! Ha pedig szeretnél biztosra menni, adasd be a HPV elleni oltást is!

Egészséges Ifjúságért Alapítvány

Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány is csatlakozott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. Az alapítvány már 2008 szeptemberében elindította az Anya-lánya programot, melynek nyitányaként elkészült a www.anyalanya.hu weboldal. Az oldal célja többek között, hogy eloszlassa a nők körében keringő olyan tévhiteket, mint az, hogy az óvszerhasználat 100%-os védelmet nyújt a HPV-vel szemben, vagy, hogy annak, aki már egyszer átesett HPV-fertőzésen, nincs szüksége oltásra.

Az oldalon hasznos információkat szerezhetsz arra vonatkozóan, milyen feltételei vannak az oltásnak - negatív nőgyógyászati citológiai lelet -, de szinte bármilyen méhnyakrákkal, illetve HPV-vel kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz.

Ezt is szeretjük