5 fontos tény a méhnyakrákról
A méhnyakrák nem feltétlenül végzetes. Ha hajlandó vagy beülni a rideg nőgyógyászati székbe, az életedet mentheted meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőknél a második leggyakrabban előforduló, halálos szövődményekkel járó daganatos betegség a méhnyakrák. Egészen a késői stádiumig tünetmentes lehet, éppen ezért fontos, hogy ne hagyj ki egyetlen szűrővizsgálatot sem.

Nem elég csak akkor nőgyógyászhoz menned, ha már tényleg nagy a baj. Intim egészséged megóvása érdekében legalább félévente menj el kontrollra akkor is, ha nincsen semmi problémád, citológiai szűrővizsgálatot pedig legalább egy-két évente végeztess! Csak pár perc az egész, és többnyire az derül ki, hogy egészséges vagy.

A méhnyakrák stádiumai

Ha azonban pozitív a leleted, a rendszeres kontrollnak köszönhetően valószínűleg elég korai stádiumban fel lehet ismerni a méhnyakrákot, amikor a daganatos sejtek még nem törtek be a szövetek közé. Ezt nevezik nulladik stádiumnak. Ebben az állapotban a kóros elváltozás csak a hámsejtekre terjed ki: ekkor a megfelelő kezelés mellett még szinte biztos a teljes gyógyulás, azonban műtétet csak a második, invazív stádiumig lehet végezni!

Fájdalmas jelek azonban legtöbbször csak akkor jelentkeznek, amikor a daganat már elérte a kismedence falát, vagyis a harmadik stádiumban. Ebben az állapotban azonban már többnyire csak az életszínvonal javítását célzó megtartó kezelések lehetségesek, egészen eddig azonban a betegség öt éves túlélési aránya 70%. Ezért nélkülözhetetlen tehát a rendszeres kontroll. A méhnyakrák ugyanis nem szükségszerűen halálos, csak idejében kell felismerni. A bajt leginkább az okozhatja, ha a homokba dugod a fejed ahelyett, hogy elmennél egy pár perces vizsgálatra.

Tünetek

Fájdalommentessége ellenére enyhébb jelei már korai stádiumban is lehetnek a betegségnek. Gyakori hüvelygyulladás, sárgás, vérrel festett, kellemetlen szagú folyás jelentkezhet, emellett a szex is fájdalmas lehet.

Ha ilyen tüneteid vannak, ne gondolj rögtön a legrosszabbra, könnyen lehet, hogy csak gombás fertőzésed van. Orvoshoz azonban mindenképpen menj el, a hüvelygomba is épp elég kellemetlen tud lenni, egy kivizsgálás pedig sosem árt. A későbbi stádiumban már erős alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy a daganat elzárja a méhüreget, megakadályozva ezáltal a menstruációs váladék kiürülését. A továbbiakban áttétek keletkezhetnek a húgyhólyag és a vastagbél területén, ekkor az ürítés is fájdalmakkal járhat.

3 ijesztő betű: HPV

A humán papilloma vírus - HPV - a méhnyakrák leggyakoribb okozója. A kóddal jelölt nemi betegség legalább annyira borzalmasan hangzik, mint immunhiányos testvére, azonban korántsem annyira veszélyes, ugyanis van ellenszere.

A HPV-től tehát nem kell rettegned, léteznek módszerek a megelőzésére, amiket, ha betartasz, a méhnyakrákot is megúszhatod. Az esetek 90%-ában ugyanis a daganatos megbetegedés összefügg ezzel a vírussal, minek megléte mindenképpen növeli a daganat kialakulásának kockázatát, azonban egyes veszélyes törzsek egyenesen okozhatják is a méhnyak kóros elváltozását. A nemi betegség kiküszöbölésére a legjobb módszer, ha megbízható, monogám kapcsolatban élsz, ugyanis még az óvszer sem nyújthat ellene 100%-os védelmet!

A nemi szervek bőrfelületének egész minimális érintkezése elég a vírus továbbadásához, ráadásul minél több partnered volt, annál nagyobb a megbetegedés kockázata. Felmérések ugyanis azt bizonyítják, hogy a méhnyakrák előfordulási aránya egyenes arányban növekszik a szexuális partnerek számával. Sajnos ez alól partnered sem kivétel, ő is annál nagyobb valószínűséggel betegíthet meg téged, minél tapasztaltabb.

Mivel a HPV-fertőzés a legtöbbször tünetmentes, érdemes a nőgyógyászodtól külön szűrést kérni. Sajnos a TB egyelőre nem támogatja, a vizsgálat díja körülbelül ötezer forint.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A megoldás

A monogám kapcsolaton kívül azonban létezik gyógyszeres megoldás is, injekciókúra formájában. Ez a kezelés meglehetősen drága, és a TB sem támogatja, de megéri pénzt áldozni az egészségedre. Ennek lényege az immunitás javítása, ezáltal a szervezetet ellenállóvá teszi a vírusok ellen. Nem csak akkor jöhet szóba, ha még nem volt HPV-d, ugyanis a későbbi visszafertőződést is meggátolja, így nagy eséllyel a méhnyakrákot is elkerülheted ezzel a fél éves kúrával.

Más is állhat a háttérben

Nem csak a HPV okozhatja azonban a megbetegedést. Egyéb nemi betegségek is növelhetik a kockázatot, mint a herpesz vagy a chlamydia. Természetesen a cigi is nagy ellenség, dohányos nőknél a rengeteg mérgező anyag közül sok a méhnyak falán válik ki.

Ahogy azonban az összes vírusos eredetű megbetegedésnek, a méhnyakráknak is vannak szociológiai, társadalmi vetületei, eszerint a rossz szociális, higiéniás körülmények, illetve a többszöri szülés általi méhnyaksérülések is növelhetik a kockázatot, míg a szigorú, vallási hagyományok által monogám kapcsolatra korlátozott társadalmakban alacsonyabb az előfordulási arány. 

Ezt is szeretjük