A leghatékonyabb megoldás a méhnyakrák ellen
Az egyik legveszélyesebb nőket érintő betegség ma már kivédhető. Ismerd meg a megelőzési lehetőségeket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, Magyarországon pedig hetente tízen vesztik életüket ezen betegség miatt. Épp ezért rendkívül fontos a probléma szűrése, illetve kialakulásának megelőzése. Ez utóbbi esetében az egyik leghatékonyabb fegyver a védőoltás.

A méhnyakrák vírusa

Az elmúlt évek tudományos kutatási eredményei szerint a méhnyakrák kialakulása szoros összefüggésben áll a humán papilloma vírussal - a HPV-vel. A méhnyakrákos megbetegedések több mint 98%-ában kimutatható a vírus jelenléte a szervezetben.

A vírus azért is rendkívül veszélyes, mert a fertőzöttség gyakran hónapokig vagy akár évekig is tünetmentes lehet. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a nők 80%-a találkozik élete során a HPV-vel, de sok esetben az immunrendszer legyőzi a vírust, így nem okoz problémát. Ennek ellenére a méhnyakrák legnagyobb biztonsággal a HPV elleni oltással védhető ki.

Kétféle vakcina

Az oltóanyagnak kétféle változata is létezik. Az úgynevezett kétkomponensű vakcina a méhnyakrákos megbetegedések 72%-áért felelős HPV 16-os és HPV 18-as vírusok ellen kifejlesztett védőoltás. A védőoltásból három adagot kell beadni a védelem eléréséhez. Ez a típus elsősorban a 10-25 éves korosztálynak ajánlott. A védőoltás másik fajtája a négykomponensű vakcina, mely a humán papilloma vírus 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai ellen kifejlesztett oltás. A négykomponensű oltás elsősorban 9-26 évesek számára ajánlott. Ugyanakkor mindkét típusú oltás hatékony lehet abban az esetben is, ha már elmúltál 25, illetve 26 éves.

Melyik jobb?

Az Egyesült Államokban a New York-i Montefiore Medical Center és az Albert Einstein College of Medicine által végzett kutatás mérföldkőnek tekinthető a méhnyakrák megelőzése szempontjából. Ez a tudományos vizsgálat ugyanis klinikai bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a két oltóanyag nem azonos szintű immunválaszt generál a HPV két leggyakoribb rákkeltő típusa, a 16-os és 18-as ellen.

Az összehasonlító vizsgálat az immunválasz két kulcsfontosságú mutatóját, a neutralizáló antitestek és a B-memóriasejtek alakulását vizsgálta. Az előbbiek olyan ellenanyagok, melyek megakadályozzák a vírusok sejtbe jutását, azaz a fertőzést. Az utóbbiak pedig ezeket az antitesteket állítják elő, így felelősek azért, hogy akkor, ha a szervezetben megjelenik a vírus, elinduljon a megfelelő ellenanyag-termelés.A kutatások eredményei szerint a védőoltások által létrehozott immunválasz jelentős mértékben eltér a két oltóanyagnál. A kétkomponensű oltóanyag esetében jóval magasabb immunválaszt mutattak ki a szakemberek. Az ezzel a vakcinával kiváltott védekezés körülbelül hatszor magasabb a HPV 18-as vírusok esetében, illetve kétszer nagyobb a HPV 16-os vírusok ellen. A kétkomponensű oltóanyag magas és - a több mint hét éves utánkövetési vizsgálatok adatainak ismeretében - tartósan fennálló immunválasza révén minden nőnél alkalmazható és javasolt.

A szűrővizsgálatról se feledkezz meg!

Magyarországon 2003 óta létezik államilag finanszírozott és szervezett méhnyakrákszűrő program, mellyel a 25-65 éves korosztály háromévenkénti szűrését próbálják megvalósítani. 2001 és 2005 között a nők átlagosan 37%-a vett részt méhnyakrákszűrésen, de 30%-uk soha nem volt még vizsgálaton.


A védőoltás sem jelent 100%-os biztonságot, hiszen a HPV vírusnak jelenleg több mint 130 fajtája ismert, és az oltás csak a legveszélyesebbek ellen nyújt védettséget. Épp ezért lényeges a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés. Azt azonban fontos tudnod, hogy az orvosod által végzett citológiai vizsgálat önmagában nem mutatja ki a HPV jelenlétét, csupán a már kialakulóban lévő daganatos elváltozást jelzi. A humán papilloma vírus kimutatására alkalmas szűrővizsgálatot külön - önköltséges alapon - kell kérned. Ha pedig kimutatják a fertőzöttséget, az orvos immunerősítő készítményt ír fel, mellyel fokozható szervezeted ellenálló-képessége, így legyőzheted a vírust.

A vakcináció és a szűrés együttes alkalmazásával megelőzhető a méhnyakrák kialakulása. A méhnyakrák elleni oltóanyag a vírus elleni természetes immunitást erősíti, és megakadályozza a HPV leggyakoribb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását.

Ezt is szeretjük