Hátfájás, kimerültség, hányinger

A női szívinfarktus tünetei

Az infarktus nem csak a férfiakat érinti. Előzd meg a bajt, és változtass időben szokásaidon!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emancipáció és a nemi szerepek eltolódása úgy tűnik, a kre nézve egyre súlyosabb következményekkel jár. Legalábbis erre enged következtetni az a kétségbeejtő statisztikai adat, mely rávilágít arra, hogy ma már jobban fenyegetik a ket a szív- és érrendszeri betegségek, mint a férfiakat.

Folyamatos stressz és kimerültség

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a k halálozásának 57%-át szív- és érrendszeri betegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45%-ban felelősek a halálozásért. A szívizom vérellátásának elégtelensége miatt kialakult infarktus is egyre több t veszélyeztet, ami - számos kockázati tényező mellett - betudható a hajszolt életvitelnek. Ma már egyre több tölt be olyan pozíciót, mellyel szükségszerűen együtt jár a folyamatos stressz és kimerültség. Ennek a jelenségnek is betudható, hogy a régebben tipikusan férfibetegségnek hitt infarktus réme a gyengébbik nemet is ugyanolyan - sőt, a férfiaknál is nagyobb - arányban fenyegeti.

Nemek közötti különbségek

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a k esetében gyakran alig vannak tünetek, és szinte fel sem merül, hogy a rosszullét hátterében infarktus áll. Míg a férfiaknál az esetek felében észlelhető tünet, a knél jóval ritkábban és enyhébb formában jelentkeznek a figyelmeztető szimptómák. Míg a férfiaknál általában verejtékezés, mellkasi nyomás és halálfélelem figyelmeztet a veszélyre, addig a knél - ha nem is minden esetben, de - más a helyzet. A k koszorúerei vékonyabbak, ráadásul a szív izomzatának felépítése is eltér a férfiakétól. Ennek következtében különbségek vannak a létfontosságú szerv beidegzésében is, így a fájdalmak észlelése is más formában történik.

Női tünetek

  • Gyengeség, hányinger.
  • Hátfájás, alkarfájdalom.
  • Nyomás a mellkas alsó részén.
  • Kimerültség, állandó fáradtság, légszomj.
  • Nehézlégzés, szívfájdalom, verejtékezés.
  • Görcsös, tompa, nyomó, szorító mellkasi fájdalom.

Az enyhébb, de ugyanolyan veszélyeket rejtő tünetek miatt az is előfordulhat, hogy a k nem is keresnek fel szakembert, és egész egyszerűen nem is vesznek tudomást a folyamatosan erősödő, gyakran heteken át jelentkező fájdalmakról. A női infarktus elsősorban a változókorban lévő ket fenyegeti.

15 hatékony szívvédő táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

A menstruáció megszűnésével ugyanis drasztikusan lecsökken az ösztrogén nevű hormon - például a koleszterintől - védőhatása, minek következtében a k elveszítik védettségüket a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Annak ellenére, hogy a női szív és érrendszer a menopauza idején válik védtelenebbé az infarktust okozó koszorúér-elzáródással szemben, az nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Ráadásul a stresszes életvitel következtében korábbi életkorban is jelentkezhet.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Változtass egészségromboló szokásaidon!

Sokáig tartó és gyakran tudatosan egészségromboló életmód következménye, hogy az érfalon a koleszterin hatására zsíros lerakódás keletkezik. Amikor ez a lerakódás megkeményedik, az ér elkezd meszesedni, majd egyre jobban beszűkül. A feltorlódó vérlemezkék akár teljesen el is zárhatják az eret, ami végzetes következményekkel járhat. Ráadásul a k érrendszere eleve érzékenyebb, így nagyobb a kockázata, hogy - egy elzáródás következtében - a szív bizonyos részei nem kapnak elég vért, és az izom egyes területei elhalnak.

Mit tehetsz?

Annak érdekében, hogy ez a veszély ne fenyegessen, már egészen fiatal korban is nagyon sokat tehetsz, hiszen, ha nem változtatsz időben egészségromboló szokásaidon, később egyre nehezebb dolgod lesz. A knél különösen nagy rizikófaktornak számít a dohányzás és a stressz - mely már fiatalabb korban is lecsökkenti a szív és az érrendszer védettségét. Az elhízás, a folyamatos ülőmunka, a magas vérnyomás és a cukorbetegség szintén rendkívüli veszélyeket rejt magában. Ezek a rizikófaktorok amellett, hogy valószínűbbé teszik, gyakran időben is előrehozhatják a súlyos betegség kialakulását.

Nehéz kiszűrni

Érdemes kellő figyelmet fordítanod a megelőzésre, mert a k esetében sajnos az előzetes vizsgálatok nem mindig mutatják ki az infarktus kialakulásának veszélyét. Bizonyos ultrahangos, gyógyszeres és terheléses vizsgálatok megoldást jelenthetnek, de a rendszeres mozgás, a stresszhelyzetek kerülése, az optimális testsúly és koleszterinszint megtartása segíthet leginkább abban, hogy kialakíts egy olyan életmódot, mely hosszabb távon segít megelőzni a bajt.

Ezt is szeretjük