10 népszerű táplálék, amitől depressziós leszel, és nem is gondolnád

Egy új kutatás szerint a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek növelik a depresszió kockázatát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több embert érintenek a pszichiátriai megbetegedések, közöttük pedig kiemelten a depresszió. Még ma is kutatják, hogy milyen tényezők vezetnek ehhez a betegséghez, hogy ne csak kezelni, hanem megelőzni is lehessen. A közelmúltban meglepő kutatási eredményeket publikáltak, miszerint az is fokozza a depresszió kialakulásának a kockázatát, hogy milyen ételeket eszel.

Veszélyes zsírok

A Las Palmas de Gran Canariai és a navarrai spanyol egyetemek, valamint a wageningeni holland egyetem munkatársainak közös kutatása vizsgálta az elfogyasztott zsírok típusa és a depresszió kialakulásának kapcsolatát. 11 évig tartott a tanulmány elkészítése, melyben több mint 12 ezer fő vett részt. Hat éven keresztül jelentettek az alanyok az étkezési szokásaikról.

Ennyi idő alatt 657 esetben azonosítottak orvosilag igazolt depressziót. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a biztos kapcsolat mutatható ki a transzzsírsavak fogyasztása és a depresszió kialakulása között. Azonban az szív- és érrendszeri problémákat okozó telített zsírsavak is veszélyesek.

Napraforgóolaj

Fánk, sült krumpli, halrudacska

A napraforgóolaj a táplálkozásodban az egyik legfontosabb transzzsírt tartalmazó készítmény. Ezt az anyagot természetes állapotában nem tartalmazza az olaj, kezelése közben keletkezik. A jobb minőségű felhasználhatóság érdekében fejlesztették ki a hidrogénezési technológiát. A növényi olajok az eljárás nélkül rosszul viselik a magas hőmérsékletet, hamar oxidálódnak. A hidrogénezés viszont szilárdabbá teszi a kötéseket, így pedig már ellenállóbbak a magas hővel szemben.

A kezelés eredménye, hogy a zsírsavak átalakulnak transzzsírsavakká, melyek egyes kutatások szerint károsabbak az egészségre, mint az állati eredetű zsírok. Az új tanulmánynak köszönhetően pedig bebizonyosodott, hogy a depresszió kockázatát is növelik. A forró olajban sült ételek, mint a fánk, a sült krumpli vagy a halrudacska, egytől-egyig károsak.

Margarin

Pékáruk, kekszek, kész sütemények

A növényi olajok hidrogénkezelését a vaj iránt megnövekedett kereslet okozta, így lett a margarin. Később a telített zsírban gazdag vaj helyettesítőjeként terjedt el. Transzzsírsav-tartalma egészen a kilencvenes évekig nagyon magas volt, de miután bebizonyosodott, hogy ez az anyag is érelmeszesedéshez vezet, új irányelv született. A kereskedelmi forgalomban kapható margarinoknak 1% alatti a transzzsír-tartalma. Azonban az ipari célra gyártott termékeknél nincs ilyen megkötés, tehát próbáld meg elkerülni a késztermékeket, a pékárukat, kekszeket.

Csak egészségesen!

Dietetikus szekértőnkkel készített videónkból még többet megtudhatsz a helyes táplálkozásról.

Tejtermékek

A sajt, tej, vaj, azaz a tejtermékek a zsírsavak két káros típusát is tartalmazzák. Transzzsírsavak természetes formában fordulnak elő bennük, emellett telített zsírsavakban is bővelkednek. A kutatók úgy találták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyekhez a telítettzsírsav-fogyasztás vezet, hozzájárulhat a depresszióhoz. Már a komoly betegségek kialakulása előtt megnövekedik a vérben a rossz koleszterin, az LDL mennyisége. Ez az érfalakra lerakódva gyulladást okoz, ami a tanulmány szerint a pszichiátriai megbetegedésnek kedvez. A szervezetben hasonló biológiai változások következnek be mindkét problémánál, így lehet, hogy az egyik kiváltója a másiknak.

Müzlik

Az egészséges életmódhoz kapcsolódnak, pedig árthatnak a reggeli zabpelyhek és a müzliszeletek. A natúr változatok nem okoznak problémát, de az ízesített, színezett termékeket érdemes fenntartásokkal kezelni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tanulmány a nyugati táplálkozási mintát ítéli el, aminek szerves részeit képezik a müzlis reggelik, gyorséttermi és a készételek. A kutatók szerint ez a tendencia Európára is egyre jobban jellemző, ami ellen tenni kéne. Hiszen bebizonyították, hogy ezek a fajta élelmiszerek a fizikális betegségek mellett mentális problémákat is okoznak.

OLVASD EL EZT IS!

no szomoru nagy
  • depresszió
  • tünetek és betegségek

A súlyos depresszió tünetei

Ezt is szeretjük