Ahogy érkezik a tavasz, és új életre kel, kizöldül a természet, az erdőkön és mezőkön egyre több értékes kincs kezd kibújni az avar alól, tele az emberi szervezet számára is fontos tápanyagokkal.
Az egyre melegebb tavaszi napsütéssel sokaknál előkerül a túrabakancs, ám ha több idő akad a bóklászásra, a túrát érdemes néha egy kis gyűjtögetéssel is összekötni: a téli bogyók után végre az első tavaszi zöldek vannak soron! Ilyenkor már könnyű vitamindús, gyógyhatású növényeket találni.
Erdei növények gyűjtése
Érdemes ezért a túrára egy kis vászonzacskót is eltenni, és az erdőtörvény betartásával saját használatra gyűjteni belőlük egy keveset. Néhány növényt bátran megkóstolhatsz, belekeverhetsz salátába, pestóba, zöld turmixba, esetleg krémlevesbe, főzelékbe is.
Az alapszabályok a gyűjtéskor: a védett természeti területen engedély nélkül tilos a gyűjtés, illetve az ezen kívül eső területeken 2 kilogramm gyűjtése megengedett személyenként. Arra vigyázz még, hogy a védett növényeket véletlenül se szedd vagy taposd le, hiszen egy rossz mozdulat nemcsak komoly bírságot vonhat maga után, de nagy természeti kárt is okozhat!

A pitypanglevél a benne levő keserűanyagok miatt májvédő, emésztéssegítő hatású, de sok A-, B- és C-vitamint, vasat, magnéziumot, cinket, mangánt tartalmaz. Epehajtó, koleszterincsökkentő. Virágzás előtti, zsenge levelei még nem túl keserűek, abból saláta készülhet: ízesítsd akár kis főtt tojással, sajttal, balzsamecettel!
Fotó: gaffera / Getty Images Hungary

A csalánlevél A-, C- és K-vitamint is tartalmaz, flavonoidokban, káliumban, vasban, kalciumban gazdag. Teája ismert gyulladáscsökkentő, ízületi betegségek, májproblémák ellen is bevetik, valamint jó vízhajtó, erősítő. Friss, leforrázott levelei ugyanakkor főzelékként is fogyaszthatók, akár spenót helyett.
Fotó: 13-Smile / Getty Images Hungary

A keresztesvirágúak közé tartozó kányazsombor levele enyhén fokhagymás szagú és ízű, A- és C-vitaminban, mustárolaj-glikozidokban gazdag. Javítja az emésztést, támogatja a szív működését. Friss levele saláták, pestók alapja lehet.
Fotó: Peter Fleming / Getty Images Hungary

A medvehagyma A-, többféle B- és C-vitamint, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, emésztéssegítő, védi a szív működését. Szendvicsfeltétként, pestókban, salátákban, rántottába téve is fogyasztható.
Fotó: joannatkaczuk / Getty Images Hungary

A salátaboglárka gazdag C-vitaminban, cseranyagokat tartalmaz. Virágzás előtti levelei és virágai salátába kiválóak. Virágzás után levelei nyálkahártyát izgató protoanemonint tartalmaznak, ezért akkor már nem ajánlott azok fogyasztása.
Fotó: emer1940 / Getty Images Hungary

Az erdei mályva gazdag antioxidáns hatású A-vitaminban, vasban és kalciumban, immunserkentő poliszacharidokban. Virágját és levelét szájüregi gyulladásokra, székrekedés ellen, köhögéscsillapításra is alkalmazza a népi gyógyászat.
Fotó: Wikipedia/<a id="hyperlink_6cf5469f8a725785194febd9a265de0f" href="https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Mallow_January_2008-1.jpg" target="_blank">Alvesgaspar</a>

A zamatos turbolya metilkavikol-tartalmú illóolajat, flavon-glikozidot, keserűanyagokat, A-, C-vitamint tartalmaz, emésztési és vesebántalmak esetén is bevethető. Ánizsos illatú, zsenge leveleiből saláta készülhet, de fűszernek is tökéletes.
Fotó: Pxhere.com

A tyúkhúr gazdag A-, C-vitaminban, magnéziumban, vese- és májvédő, vízhajtó hatása miatt kedvelt a népi gyógyászatban. Édeskés ízű, zsenge hajtásai rántottába, főzelékbe és salátába is illenek.
Fotó: Stefan Rotter / Getty Images Hungary

A luc és az erdei fenyő rügye gyantát, cseranyagokat, A-, C-, B-, K-vitamint, illóolajat tartalmaz. Légúti betegségek, torokfájás, köhögés ellen javasolt bevetése. A rügyből szirup készülhet, de különleges íze a salátákat is feldobhatja.
Fotó: deepblue4you / Getty Images Hungary

A hársfalevél vízhajtó hatású, antioxidáns vegyületekben, így C-vitaminban is gazdag, cseranyagot tartalmaz. Teaként a virágzat mellett használják, de a legzsengébb levelei salátákba is tehetők. De vigyázz, a nem zsenge hajtások már szőrösek, kevésbé élvezhetők!
Fotó: bgfoto / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)