10 gyógyhatású növény, amit begyűjthetsz az erdőből: szív- és májvédő ételek legjobb alapanyagai

Az erdőben megbújó gyógynövényeket kiránduláson is begyűjtheted.

kányazsombor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy érkezik a tavasz, és új életre kel, kizöldül a természet, az erdőkön és mezőkön egyre több értékes kincs kezd kibújni az avar alól, tele az emberi szervezet számára is fontos tápanyagokkal. 

Az egyre melegebb tavaszi napsütéssel sokaknál előkerül a túrabakancs, ám ha több idő akad a bóklászásra, a túrát érdemes néha egy kis gyűjtögetéssel is összekötni: a téli bogyók után végre az első tavaszi zöldek vannak soron! Ilyenkor már könnyű vitamindús, gyógyhatású növényeket találni.

Erdei növények gyűjtése

Érdemes ezért a túrára egy kis vászonzacskót is eltenni, és az erdőtörvény betartásával saját használatra gyűjteni belőlük egy keveset. Néhány növényt bátran megkóstolhatsz, belekeverhetsz salátába, pestóba, zöld turmixba, esetleg krémlevesbe, főzelékbe is.

Az alapszabályok a gyűjtéskor: a védett természeti területen engedély nélkül tilos a gyűjtés, illetve az ezen kívül eső területeken 2 kilogramm gyűjtése megengedett személyenként. Arra vigyázz még, hogy a védett növényeket véletlenül se szedd vagy taposd le, hiszen egy rossz mozdulat nemcsak komoly bírságot vonhat maga után, de nagy természeti kárt is okozhat!

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük