Ne húzd ki, nem gyom, rákellenes táplálék! Számos betegséget megelőzhet a főzelékporcsin
Nagyon különleges íze van.
A főzelékporcsin Észak-Afrikából terjedt el a Közel-Keleten és az Indiai-szubkontinensen át Malajziáig és Ausztráliáig, Észak-Amerikába pedig valószínűleg a Kolumbusz előtti időkben került, és ott máig sok helyen invazív gyomként tekintenek rá, csakúgy, mint Európa legtöbb részén.
A porcsin azonban nem gyom, vagyis nem érdemes így tekinteni rá, ugyanis nagyon hasznos és jótékony hatású növény, melynek minden része ehető, a magokat is beleértve. A levelek kissé savanykásak, de széles körben készítenek belőle salátákat, és más zöldségekhez hasonlóan használják fel.
Tökéletes rákmegelőző táplálék
Egy adag főzelékporcsin a napi A-vitamin-szükséglet 43%-át, C-vitaminból pedig annak 20%-át tartalmazza. A bőséges A-vitamin-mennyiség antioxidáns karotinoidok - béta-karotin, lutein és zeaxantin - formájában van jelen. A főzelékporcsin szignifikáns kalcium-, magnézium-, mangán-, réz-, káliumforrás, és más antioxidánsok forrása is.
A főzelékporcsin számos vizsgálat és kutatás alanya, a közelmúltban például a Phytotherapy Research című folyóiratban szerepelt. A szerzők felfedeztek három vegyületet - az oleracein A-t, az oleracein B-t és az oleracein E-t -, melyek lehetséges, hogy jobb antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, ezáltal pedig remek antioxidáns, rákmegelőző táplálékká teszi a porcsint.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Egy másik, 2009-es tanulmány szerint a főzelékporcsinnal jó hatással kezelték azokat a menopauzán átesett nőket, akiknek rendellenes vérzésük volt.
Így használd a főzelékporcsint!
Mivel az egészségvédő hatás nagy része az antioxidánsokból és az ásványi anyagokból származik, a főzés nem tesz nagy kárt a tápanyagokban.
A rák megelőzéséért a különféle magvak fogyasztásával is sokat tehetsz. Nézd meg, melyik mire jó!
Megelőzhetik az emésztőrendszeri daganatokat: melyik magot hogy fogyaszd?
Nézegess képeket!
ElolvasomA főzelékporcsin kiváló zöldsaláta-alapanyag, de piríthatod is valamilyen értékes növényi olajban, és dobva-rázva készült ételekhez is adhatod. Mindemellett főzeléket is készíthetsz belőle, ha például hasonlóan használod, mint a sóskát.
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.