7 isteni finom alacsony szénhidráttartalmú élelmiszertípus: az egészséget is rendbe teszik

A szénhidrátszegény étrendet követők számára szolgálhat mankóként ez az összeállítás.

Szénhidrátmentes ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan követnek alacsony szénhidráttartalmú étrendet a fogyás, a vércukorszint stabilizálása vagy bizonyos betegségek kezelése, megelőzése érdekében. Azok számára, akik most kezdik el, kihívást jelenthet, hogy tápláló, mégis alacsony szénhidráttartalmú ételeket készítsenek. Azonban ez a fajta étkezés nem feltétlenül bonyolult. 

Szénhidrátmentes ételek

Az étrend összeállításakor először is el kell dönteni, hogy az ember a nettó szénhidrát- vagy a teljes szénhidráttartalmat veszi-e figyelembe. A nettó szénhidrátok azok, amelyeket a szervezet valóban felszív, a glikémiás index alapján szokták kategorizálni a felszívódás sebességét, mértékét - az ebben a cikkben említettek például a magas glikémiás indexűek közé tartoznak. A feldolgozatlan, teljes értékű élelmiszerekben a rosttartalmat a teljes szénhidráttartalomból le kell vonni, hiszen azok nem szívódnak fel.

Mindenesetre az alább látható élelmiszerekben nincs, vagy csak elenyésző szénhidrát van - válogass közülük bátran! Figyelem, nem mindenkinek való a szénhidrátszegény étrend, erről bővebben itt olvashatsz

A feldolgozatlan állati fehérjék, húsok, tojás, tenger gyümölcsei, szinte nulla szénhidrátot tartalmaznak. Kivételt képeznek például a belsőségek, mint a nyers marhamáj, amely körülbelül 4% szénhidrátot tartalmaz. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezetnek: az izmok, az inak, a csontok elemei, az immunrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlenek.
Fotó: carlosgaw / Getty Images Hungary
A legtöbb zöldség alacsony szénhidráttartalmú. A leveles zöldségek és a keresztesvirágú zöldségek különösen, és a bennük lévő szénhidrát nagyja rostból áll, amivel az emésztést támogatják. Másrészről a keményítőtartalmú gyökérzöldségek, mint a burgonya és az édesburgonya, magas szénhidráttartalmúak. Az alábbi zöldségekben nincs keményítő, kattints ide!
Bár sok gyümölcs tápanyagban gazdag, ám legtöbbjük magasabb szénhidráttartalmú, mint a zöldségek. Az alábbi gyümölcsök nyers formában körülbelül 6–15 gramm szénhidrátot tartalmaznak 100 grammonként: avokádó, fekete olívabogyó, eper, grapefruit, sárgabarack, citrom, kivi, narancs, málna.
A zsírok és olajok nem tartalmaznak szénhidrátot, így az alacsony szénhidráttartalmú, kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek. Ide tartozik a vaj és az extra szűz olívaolaj is. Az olívaolaj egészségügyi előnyeiről itt olvashatsz.
Fotó: dulezidar / Getty Images Hungary
A diófélék és magvak többsége alacsony szénhidráttartalmú, de magas zsír-, rost- és fehérjetartalommal bírnak, és különféle mikrotápanyagokban bővelkednek. A dió, a földimogyoró, a chiamag, a mogyoró, a makadámdió, a kókuszhús és a tökmag 10-17 gramm szénhidrátot tartalmaznak 100 grammonként.
A teljes értékű, zsíros tejtermékek szintén alacsony szénhidráttartalmúak. A tejszín, a cheddar sajt és a natúr görög joghurt nagyjából 2–11 gramm szénhidrátot tartalmaznak 100 grammonként. A bennük lévő kalcium erősíti a csontokat, és a bélflórát is rendbe teszik.
Számtalan ízletes fűszer és fűszernövény létezik, amelyeket használni lehet az ételek ízesítésére. A legtöbbjük nagyon alacsony szénhidráttartalmú, és nemcsak ízt adnak az ételeknek, hanem tele vannak értékes tápanyagokkal is. Néhány figyelemre méltó példa erre a só, a bors, a fokhagyma, a gyömbér, a fahéj, a mustár és az oregánó.
Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary

6 szénhidrátdús étel, ami csodát tesz az emésztéssel: fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatod

Nem minden szénhidrátdús étel hizlal!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük