6 dolog, amit tegyél meg az állandó hasi hízás ellen
Tippek a sikeres és tartós fogyáshoz
Nem reménytelen leadni a makacs hasi zsírokat! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Interjúsorozatunk utolsó részében arról kérdeztük Kropkó Pétert, az extrém triatlon és az IRONMAN hazai legendáját, hogy mit tehetsz, ha téged is sújt a jojó-effektus, és a hasi zsírpárna állandóan visszatérő, nem szívesen látott jelensége. A profi sportember hihetetlenül jól ismeri az emberi szervezet tápanyagokra adott válaszát, hiszen azok az elképesztő teljesítmények, amiket a sport terén maga mögött tud, másképp nem születhettek volna meg. Jöjjenek hát Péter tanácsai!

- A megszokott táplálkozáson nem könnyű változtatni. Hogyan lehet egy egészségesebb, karcsúsító étrendre viszonylag rövid idő alatt áttérni?

- A fogyás titka a szervezet folyamatos deficites energiaháztartása. A súlyunk tartása pedig az energiabevitel és -leadás egyensúlya. De ennek betartása fejben dől el. Tehát ne reménykedjünk kívülről jövő csodában. Onnan csak segítséget kaphatunk akaratunk véghezviteléhez. A csoda bennünk rejtezik. Ezt mindenki, aki sikerrel bejárta a fogyás rögös útját, alá tudja támasztani. Ugyanaz az akarat és elszántság, ami a sportcélok eléréséhez segít hozzá, itt is szükséges.

Ahogy megismerjük gyengeségeinket, félelmeinket, és velük együttműködve, előre tudva, mit tennénk vagy tettünk már hasonló esetben régebben, úgy tudunk egyre sikeresebbek lenni a fogyókúrában - és a sportban is, hiszen amikor jön a kihívás, akkor a helyes választ tudjuk adni.

Tehát kétféle ismeret terén van szükség többletre: önmagunk ismerete, illetve egy hatékony, viszonylag egyszerű, az alapokra kiterjedő táplálkozástudomány ismerete. Ez utóbbi lehet kész táplálkozási terv is, vagy akár rendelt étel, de hosszabb távon akkor is szükséges egy tudatosabb táplálkozási ismeret elsajátítása.

- Hogyan kerülhető el az állandó éhségérzet?

- A teljes étrendi változtatás komoly kényelmetlenségekkel jár. Ha gyökeresen változtatunk, akkor azt alaposan elő kell készíteni, és többlettudással felvérteződni. Kerüljük a szélsőséges diétákat, mert azokból nehéz visszalépni normál étkezésbe, ami a jojó-effektus kialakulását okozhatja. A sportmozgásunk melletti, bármilyen hatékonyságú fogyasztó diéta sikeres lesz. De az alábbiakra figyeljünk oda!

6 hasznos tipp diétázóknak:

  • Pihenőnapokon ne együnk unalomból többet!
  • Edzéskor és meleg napokon fokozottan figyeljünk, hogy igyunk többet, de mindig fontos a bőséges folyadék. Nem csak javítja a közérzetünket és csökkenti az éhségérzetünket, de fokozza a teljesítményünket is.
  • Étkezés előtt 20 perccel együnk egy gyümölcsöt, így étkezéskor kevesebbel is elég lesz elcsapni az éhségérzetünket.
  • Tartsuk számon, miben mennyi cukor és szénhidrát van, legyen az akár üdítő, akár szilárd élelem.
  • Tartózkodjunk a cukros élelmiszerektől!
  • Ha tehetjük, szénhidrát helyett fehérjét - sovány húst, halat - együnk salátával.
Az IRONMAN-t is támogatja a spanyol márka

A magyarországi SEAT lett az IRONMAN 70.3 Budapest nemzetközi triatlonverseny hivatalos autóspartnere.

Kropkó Péter a felkészítő edzések helyszínére egy SEAT Leon X-PERIENCE-szel jut el, amely egyébként remekül triatlonosítható, mivel kerékpárszállítója is van.
A sportágat és a SEAT-ot ugyanazok jellemzik: erő, dinamizmus, megbízhatóság, fiatalos szellemiség és gazdaságosság. Ez utóbbi igencsak fontos, hiszen a versenyzőknek háromféle sportágban kell egy személyben teljesíteniük, és ehhez gazdaságosan kell bánni az erő- és energiatartalékokkal.

- Ha valaki nincs hozzászokva a rendszeres edzéshez, hogyan kezdheti el, hogy ne legyen újabb kudarc a vége?

- A sportos edzéseket folyamatosan tartsuk a fájdalomküszöb alatt az elején, és az időbeni emelések se okozzanak súlyos kényelmetlenséget edzés közben. Kerüljük a sérüléseket, keressük tapasztalt sportoló, de inkább szakember társaságát! Kiegészítő sportcéljainkat ő tűzze ki!

Gondolkozzunk legalább egyéves ciklusban, és képzeljük magunk elé az egy évvel későbbi önmagunkat. Mik a céljaink? Ezeket számszerűsíteni is kell, és le kell bontani heti számokra is!

- Az otthoni edzés lehet olyan eredményes, mint az edzőtermi vagy a társaságban űzött sport?

- A közösségi, illetve a csoportos edzés mindig sikeresebb, és nagyobb kitartást tesz lehetővé, mert könnyebben hagyjuk el az edzést, ha csak magunk vagyunk. Az otthoni rendszeres edzés az erősek sajátja.

- Milyen kontrolleszközt javasolsz, hogyan érdemes nyomon követni a fogyást? Mérleg vagy centi?

- A centiméter hamarabb hoz sikert, mint a mérleg, főleg az elején, mivel több izmot veszünk fel, mint amennyi zsírt leadunk, így extrém esetben akár még nőhet is a súlyunk, miközben a derékkörfogatunk már elindult lefelé. De egy idő után érdemes a súlyt is méricskélni.

És hogy ne veszítsük el a motivációt, 10 edzésenként legyen egy sportos ajándékunk, ami az őszi-téli edzések elvégzését segítheti majd, mint például egy kesztyű, sapka, hosszú nadrág, mellény.

Most kezdjük el! Ne hagyjuk, hogy mint a legtöbb embernek, az életmódváltás mindig a másnapra essen!

Ezt is szeretjük