Lefagyasztja az új módszer a sclerosis multiplexet: nem rosszabbodik többé

A kísérleti stádiumban lévő terápia reményt ad, de veszélyes is.

nagykep?cikkid=170293&kep=szklerozis-multiplex-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legalább öt évre képes "lefagyasztani" a betegséget és megállítani annak súlyosbodását a szklerózis multiplexszel - SM - élő pácienseknél egy hatékony, de kockázatos kezelés. Ezekről az eredményekről számoltak be orvosok Londonban, a JAMA Neurology című folyóiratban.

Az autológ hemopoetikus őssejt-transzplantáció - AHSCT - során először megsemmisítik a páciens immunrendszerét, hogy az ne támadhassa tovább a szerveztet. Ezután az egész rendszert őssejtátültetéssel újraindítják.

A kezelés során használt erős gyógyszerek azonban veszélyessé teszik az eljárást. Ez is az oka annak, hogy a kezelést mindössze egyetlen egyszer lehet alkalmazni egy páciensnél, írta a BBC News.

Mi az a szklerózis multiplex?

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun-betegsége. A betegség során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében. Így lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel. Ez pedig látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okoz.

Rohamok kísérik a betegséget

A gyógyíthatatlan betegségnek több megjelenési formája van. Előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek, ez a visszaeső típusra jellemző. Ha a kísérő tünetek folyamatosan súlyosbodnak, az progresszív típust jelent. A legtöbb beteget a húszas-harmincas éveiben diagnosztizálják. A kezelések célja a betegség súlyosbodásának lassítása és a rohamok megszüntetése.

Tesztelik az újfajta radikális módszert

Az Imperial College London kutatói 13 ország 25 olyan intézményéből származó adatokat vizsgáltak meg, amelyekben már tesztelik a radikális módszert. Az eredmények szerint az agresszív kezelésen átesett 281 páciens csaknem felénél sikeres volt a beavatkozás.

Nyolcan azonban röviddel a kezelést követően meghaltak. Az orvosok szerint elsősorban azok a fiatal páciensek lehetnek alkalmasak a kezelésre, akik nem reagálnak más SM-gyógyszerekre, és a visszaeső típusba tartoznak.

A lefagyasztás lehet a jövő, de még kockázatos

A vizsgálatot vezető Paolo Muraro szerint egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a kezelés jótékony hatása. Ebben a vizsgálatban, amely a témában született eddigi legnagyobb hosszú távú követéses tanulmány, valóban orvosi áttörésről van szó a terápiát illetően. A professzor szerint az eredmények azt mutatták, hogy az orvosok képesek "lefagyasztani" a betegséget, és megakadályozni annak súlyosbodását akár öt évre is.

Ugyanakkor muszáj számításba venni, hogy a kezelés magában hordozza a halál kis kockázatát is, és hogy olyan betegségről van szó, amely nem jelent azonnali életveszélyt. Már zajlanak olyan klinikai tesztek, amelyek összevetik az AHSCT hatékonyságát más SM-kezelések hatásaival.

Ezt is szeretjük