Őssejttárolás: megéri, vagy pénzkidobás?
Tudod, hogy milyen betegségek kezelésére használhatóak a köldökzsinórvérből, illetve szövetből nyert őssejtek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őssejtek speciális sejtek, amelyek egyfelől osztódásra, illetve önmaguk megújítására képesek, másfelől képesek átalakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké - segítségükkel elvileg pótolhatóak az elpusztult sejtek, szövetek.

Ennyivel az emberek nagy része tisztában van, ám a többség akkor kezd utánajárni a témának, amikor a családban belátható közelségbe kerül az utód érkezése. Én is ezt a tábort gyarapítom.

Őssejtek: miért köldökzsinórvérből?

A klinikai gyakorlatban használt őssejtek legrégebbi forrása a vörös csontvelő, ám a kutatók rájöttek, hogy köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek gyorsabb osztódásra képesek, hiszen fiatalok - legfeljebb kilenc hónaposak. Ennek köszönhetően nem érték még őket olyan káros környezeti hatások - például fertőzések -, mint a felnőtt ember csontvelőjéből kinyerhető őssejteket.

A leendő szülők, nagyszülők vállát - a tudomány ez irányú fejlődésének köszönhetően - tehát az elmúlt években egy újabb eldöntendő kérdés, illetve pénzügyi teher kezdte nyomni: megéri-e őssejtlevételre, illetve -tárolásra áldozni?

A köldökzsinórból nyert őssejtek itthon

Hazánkban évente körülbelül 300 esetben alkalmaznak őssejt-transzplantációt, ám a beavatkozások mindössze 5%-ában használnak köldökzsinórvér-eredetű őssejtet - vagyis 95%-ban rosszabb minőségű, csontvelőből nyert őssejteket kap a beteg.

Ennek oka, hogy itthon még nincsenek közösségi, csak privát őssejtbankok, így az újszülöttek mindössze 10%-ánál vetetik le, illetve tároltatják el az őssejteket. Bár gyorsan hozzá kell tenni, hogy a közösségi bankok nem csupán ingyenes tárolást jelentenek, hanem egyúttal azt is, hogy a család lemond gyermeke őssejtjéről - mintegy bedobva a közösbe -, és az mások számára is felhasználhatóvá válik, így megeshet, hogy a gyermek szükség esetén sem tudja már saját őssejtjeit visszakapni.

Ezzel szemben a privát bankokban tárolt őssejtek kizárólag a minta tulajdonosa, illetve családtagjai számára hozzáférhetőek.

Milyen betegségek kezelésére alkalmas az őssejt?

Jelenleg világszerte mintegy 80 féle betegség gyógyítására használják az őssejteket, illetve végeznek velük kapcsolatos ígéretes kutatásokat. Napjainkban legnagyobb arányban vérképzőszervi rendellenességek - például leukémia, limfóma -, illetve egyes immunológiai betegségek gyógyíthatóak vele.

Vérképző és mesenchymális ősssejtek

Nem csupán köldökzsinórvérből, hanem a köldökzsinór szövetéből is kinyerhetőek őssejtek. Előbbieket vérképző - vagy hemopoetikus -, utóbbiakat mesenchymális őssejteknek nevezik. A vérképző őssejteket - ahogyan a nevük is mutatja - alapvetően vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják, de számos kutatás folyik napjainkban, amely ezeknek a hemopoetikus őssejteknek a további - például ideggyógyászati - felhasználását célozza meg.

A mesenchymális őssejtek felhasználásával kapcsolatban ez idáig a következő betegségek kezelése során születtek ígéretes eredmények: gerincvelő-sérülés, sclerosis multiplex, illetve a retina- és látóideg-károsodás.

Így működik az őssejtlevétel, -tárolás

Az őssejtbankkal már hetekkel-hónapokkal a szülés várható időpontja előtt megéri felvenni a kapcsolatot. A korán - általában a 30. terhességi hét előtt - ébredőknek több cég is kedvezményt ad az őssejtlevétel, illetve -tárolás árából. Ám a fizetendő összeg még ekkor is általában 200 ezer forint körül kezdődik - egyéves tárolással.

A szerződés aláírását követően postán vagy személyesen kapsz egy köldökzsinórvér gyűjtésére szolgáló levételi szettet, amelyet ha eljött a szülés ideje, magaddal kell vinned a kórházba. A szülészeten a személyzetet mindenképpen tájékoztatni kell a levételről, magát a szettet pedig az orvos kapja meg. A köldökzsinórvér levételére a szülést követően, a köldökzsinór elvágása után kerül sor - nem jár semmilyen fájdalommal sem a babára, sem az anyára nézve.

Ezt követően általában az újdonsült édesapára hárul a feladat, hogy a megtörtént levételről telefonon tájékoztassa az őssejtbankot. Ők az egyeztetést követően egy speciális engedéllyel rendelkező futárt küldenek a kórházba, aki a köldökzsinórvért a laboratóriumba szállítja.

A köldökzsinórvért laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, amely során megállapítják, mennyi őssejt nyerhető ki, illetve a mintát mikrobiológiai vizsgálatnak vetik alá. Az ezt követő hetekben a cég egy tanúsítványt küld a feldolgozás eredményeiről, illetve arról, hogy az őssejtek alkalmasak-e a felhasználásra. Ez alapján történik a számla teljes rendezése is.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Megéri?

A fentiekből látszik, hogy bár a kutatási eredmények kecsegtetőek, az őssejtek pontos felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban még számos kérdés felmerülhet, sok az ígéret és a kérdőjel. Azt hiszem, az őssejttárolás ma még kicsit olyan, mint maga a gyerekvállalás: kell hozzá a jövőbe vetett hit.

Ezt is szeretjük