9 ezer embert érint itthon! Bénulást is okozhat a kór
Hogyan kezeld természetesen?
A sclerosis multiplex gyógymasszázs kezeléséről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sclerosis multiplex a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun-betegség, melynek során az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka - velőshüvely vagy myelin hüvely - megbomlik.

A betegség világszerte több mint kétmillió embert érint, hazánkban mintegy nyolc-tízezren szenvednek a kórban. Az alábbiakban Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr mesél a súlyos betegségről, illetve gyógymasszázzsal való kezeléséről.

Sclerosis multiplex

Mivel a sclerosis multiplex a velőshüvely megbomlását okozza, befolyásolja az idegrendszer bizonyos részei közötti kommunikációs képességet, vagyis a károsodás következtében az idegrost rosszul működik, ezáltal lassabban vezeti az ingerületet, vagy blokkolja azt.

Visszatérő és progresszív típus

A sclerosis multiplex betegség több formában is jelentkezhet, ilyen a visszatérő típus, amikor a panaszok elszigetelt rohamok formájában mutatkoznak meg, illetve a progresszív típus, amelynél az idő elteltével folyamatosan, egyértelműen fejlődnek ki a bántalmak.

Az egyes rohamok között a tünetek teljesen megszűnhetnek, azonban a betegség előrehaladottabb állapotában gyakori a tartósabb neurológiai problémák megjelenése.

Ilyenek lehetnek például az izomrángások, az izomgyengeség, a kimerültség, a szédülés, a koordinációs készség zavarai, a gerinc- és végtagfájdalmak, a látási zavarok, a beszédzavar, a nyelési problémák, a húgyhólyag- és bélműködési problémák, súlyos esetben pedig bénulás is kialakulhat. A betegség elsősorban a 20 és 40 év közötti nőket érinti, férfiaknál ritkábban fordul elő.

Kiket érint a betegség?

A sclerosis multiplexben szenvedő betegek kezelése rendkívül összetett feladat, nagyfokú figyelmet és koncentrációs készséget igényel - mind a pácienstől, mind a terapeutától. Fontos megemlíteni, hogy minden betegség, így a sclerosis multiplex is egy állapot, amelyből ki lehet lábalni, vagy legalábbis olyan szintet elérni, amellyel képes az egyén együtt élni.

- Kezelt eseteim mindegyikénél megfigyelhető az intenzív érzékenység a külvilág felé - stresszes, szorongó, érzékeny embereket érint a betegség. A betegség kialakulása máig ismeretlen, azonban a hosszú távú szorongás, félelmek, rettegés mind károsítja az idegfunkciók, illetve az egész szervezet egészséges működését.

Gyógymasszázskezeléssel a sclerosis multiplex ellen

Orvosi gyógymasszázskezelésekkel megelőzhető a sclerosis multiplex, ha pedig már kialakult, akkor az időben elkezdett kezelések során megszüntethetőek a szélsőséges panaszok, tünetek - amelyek miatt az egyén élete könnyen szétesik. A gyógykezelések célja az izom- és idegfunkciók javítása, valamint az idegrendszer és a gerincvelő közötti akadálymentes ingerületvezetés élénkítése, frissítése. Ezzel megszüntethetőek a motorikus, szenzoros zavarok és fájdalmak. A sclerosis multiplex súlyosbodása, a bénuláshoz vezető stádium elkerülhető ezáltal.

Ehhez rendszeres, heti két-három gyógymasszázskezelésre is szükség lehet, melynek során a terapeuta erős passzív és aktív izom-, idegtornáztatást végez a páciensen. A kezelések nem kellemesek, azonban már az első alkalommal érezhető a jótékony hatás. A gyógymasszázskezelések mellett szükséges még gyógytorna alkalmazása is, hogy az izomerő rugalmassága, dinamikája megtartható legyen.

Ezen felül kiegészítő kezelésként szükség van dietetikus szakemberre, aki az étrendet beállítja, hogy minél több tápanyaghoz, vitaminhoz, nyomelemekhez, rostokhoz jusson a szervezet. A nem megfelelő táplálkozás, életvitel, stressz növeli a sclerosis multiplex kockázatát.

Lelki tényezők

A betegség kialakulásának hátterében sokszor az élet bizonyos területének kisiklása áll. A stabilitás megbomlása - a gerincvelői idegsejtek védőburkának megbomlása - az erős bizonytalanság, a félelem megakadályozhat abban, hogy felismerd a tényeket, és rálépj a változáshoz vezető útra. Ha áhítozol a boldogság után, de félsz kapcsolódni embertársaidhoz, talán ideje, hogy segítséget kérj. Merj élni, átadni magad a pillanat örömeinek. Nincs mitől félned, csak meg kell tanulnod bízni magadban és a körülötted élőkben.

Ezt is szeretjük