Nyaki fájdalom és karzsibbadás: mi állhat a tünetek mögött?

A gyógymasszőrt kérdeztük

Farkas Lehel elmondja, mi okozhatja a nyakfájást.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hét nyakcsigolya a nyak csontos vázát alkotja: ezek a csigolyák óvják a gerincvelőt, tartják a koponyát, lehetővé teszik a nyak mozgatását.

A nyaki fájdalom és a karzsibbadás kialakulását többnyire a nyakcsigolyák - balesetek, terhelések okozta - sérülései vagy a nyaki deformitások - veleszületett rendellenesség, megbetegedések - okozzák. Farkas Lehel gyógymasszőr mesél a problémáról és a lehetséges kezelési módokról.

A fej tartását, mozgatását végzik

A nyakcsigolyák mellett a felületes és mély nyaki izmok is fontos szerepet töltenek be a fej tartásában, forgatásában, mozgatásában, stabilitásában. A nyaki csigolyák és izmok együttes munkája teszi lehetővé a fej egyenes tartását, valamint a nyaki gerinc mozgékonyságát és hajlékonyságát.

Amennyiben a csigolyák és izmok balesetből vagy valamilyen betegségből adódóan sérülnek, rendkívül kellemetlen panaszokat okozhatnak.

A nyakcsigolyák sérülései

A nyakcsigolyák ficama igen súlyos állapot, mert nemcsak a nyakat teszi instabillá, a csigolya éles széle megsértheti vagy elmetszheti a lágy gerincvelőt is, aminek következtében bénulás alakulhat ki.

Ezért olyan baleset - ütközés, esés, csapódás, rántás - esetén, amikor a nyaki csigolyák sérülésének gyanúja áll fenn, a sérültet tilos megmozdítani addig, amíg hozzáértő személy és megfelelő berendezés nem áll rendelkezésre. Súlyos fejsérülés alkalmával a második nyakcsigolyának a fejgyámmal - az első nyakcsigolyával - ízesülő fognyúlványa is eltörhet. Kimutatásához röntgenvizsgálatra van szükség, mert közvetlenül nem észlelhető.

Nyaki deformitások

Csontkinövés

A gerincvelői ideg szomszédságában lévő csontkinövés - exostosis - nyomhatja az ideget. Mindez fájdalmat és zsibbadást idézhet elő az ideg által ellátott területen, a tünetek a karon jelentkeznek.

A fájdalmat előidéző és a nyak mozgását korlátozó csontkinövés ízületi gyulladás következménye. A test többi ízületéhez hasonlóan a nyaki csigolyák ízületei is fogékonyak a reumás gyulladásra. Ez az autoimmun-betegség az ízületek porcfelszínét, lágy részeit támadja meg, és a csontok kimaródását, az ízületek deformálódását idézi elő.

Nyaki borda

Ritkán nyaki borda csatlakozhat a hetedik csigolya harántnyúlványához. Bár ez többnyire nem jár panasszal, olykor akadályozhatja a véráramlást a kulcscsont alatti verőérben - arteria subclavia. Mivel ez az ér szállít oxigénben gazdag vért a karhoz, a nem megfelelő vérellátás fájdalmat idézhet elő.

Miben segíthet a gyógymasszázskezelés?

Szakorvosi - reumatológus, ortopéd orvos által végzett - vizsgálat után biztonságban végezhető kezelések alkalmazhatók. A balesetek után visszamaradt tünetek - zsibbadás, fájdalom, izomgyengeség, görcsösség - alapos gyógymasszázs kezeléssel megszüntethetőek.

A betegségből adódó nyaki fájdalmak hatékonyan oldhatóak, amennyiben a fokozott ízületi gyulladás visszahúzódott annyira, hogy a testfelület kezelhető. Gyógymasszázsfogásokkal oldható, megnyugtatható a sérült, beteg terület: ilyenkor az izomszövetek különböző nyomogató, dörzsölő fogásokkal serkenthetőek. Ezzel a módszerrel a vérbőség fokozódik a helyi szövetekben, általa az ízületek vér- és oxigénellátása javul, megkönnyebbül az ízület.

Így az újbóli gyulladás lehetősége kizárható, a gyulladás okozta salakanyagok pedig kiürülnek az ízületekből, illetve a szervezetből. A gyógymasszázskezelések alkalmával egyéb lokális kezelőmódszerek - gyógynövényes, vizes borogatások, dunsztkötések - is alkalmazhatók, amelyek elősegítik a gyulladás csökkenését és ízületek regenerálódását.

A nyaki fájdalom, karzsibbadás pszichés oldala

Az aggodalmaskodó, szorongó gondolatok és érzelmek megtörik vagy felemésztik a nyakat. A cselekvésképtelenség pedig megbénítja a kapcsolatteremtés elsődleges testrészét, a karokat. Ha valamilyen nagyfokú megrázkódtatás ért, igyekezz megnyugodni, akár segítségért is folyamodni.

Bánatoddal, félelmeiddel nem vagy egyedül, könnyebben megbirkózhatsz az élet csapongó hatásaival, ha azokat megpróbálod értelmezni. Éld meg, fejezd ki szorongásaidat, ne fojtsd vissza, mert az idővel összeroppantja a tested. Ne fordítsd el fejed, ne zárkózz el a kihívásoktól, hanem fejleszd képességeidet, és tanulj!

Ezt is szeretjük