Orvosolható lesz a vakság? Sikeresek voltak az állatkísérletek
Őssejtek segíthetik a látás helyreállítását. Öt év múlva kezdődnek a humán kísérletek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelentős lépést tettek brit kutatók a vakok látásának helyreállítása felé: embrionális őssejtekből növesztett fotoreceptorokat sikeresen ültettek be vak egerek retinájába.

Az állatkísérletekről a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek bemutatták, hogy miként állították helyre őssejtek felhasználásával a szemnek azt a részét, amely a fényt érzékeli.

Orvosolható lesz a vakság?

A Moorfields Szemészeti Kórház és a University College London kutatócsoportja közölte, hogy ezáltal először válik valós lehetőséggé az emberi próbák elvégzése. A fotoreceptrok a szem retinájában - recehártya - lévő idegsejtek, amelyek a látható fényt idegi jelekké alakítják, és ezek a szemből az agyba, az agykéreg látómezőihez továbbítódnak.

Csapok és pálcikák

A látásban nélkülözhetetlen fotoreceptorok két típusát különböztetjük meg: a csapokat és pálcikákat. Az emberi szem nyolcmillió csapot tartalmaz. A csapok adják a fényadaptált - fotopikus - látás alapját, gyenge fényben nem működnek. A retina közepén, a sárgafolton csapokat találunk, amelyek fényérzékenysége kisebb, mint a pálcikáké, viszont felbontóképességük kiváló. A csapoknak köszönhető a színlátás is.

Ezek az idegsejtek azonban vakságot okozó egyes betegségek esetén - mint a Stargardt-betegség, az időskori makuladegeneráció vagy a cukorbetegség okozta vakság - elhalhatnak.

Sikeres állatkísérletek

Már folynak klinikai próbák az őssejtek felhasználására a szemben lévő támogató sejtek kicserélésére, a fotoreceptorok életben tartása érdekében. A londoni székhelyű kutatócsoport laboratóriumi kísérletei azonban megmutatták, hogy lehetséges kicserélni magukat a fényt érzékelő idegsejteket, és ezáltal visszafordítani a vakságot - olvasható a BBC honlapján. A brit kutatók egy új eljárással hoztak létre retinát laboratóriumi körülmények között: több ezer embrionális őssejtet fotoreceptorokká növesztettek, és vak egerek szemébe fecskendezték be.

Humánkísérletek öt év múlva

Robin Ali, a kutatás vezetője a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy a kísérletek valódi bizonyítékai annak a koncepciónak, hogy fotoreceptorokat be lehet ültetni embrionális őssejtforrásból, és megmutatták az utat, miként lehet ezt emberek esetében is megvalósítani. Öt év egy reális célkitűzés arra, hogy a klinikai próbák megkezdődjenek - tette hozzá.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az emberi szem az őssejtkutatások egyik legfejlettebb terepe. Az elmúlt évtizedben Ali csoportja egyre hatékonyabb eljárást dolgozott ki a fotoreceptorok beültetésének folyamatában állatkísérletekben. Míg 2006-ban kétszázezer beültetett sejtből csak mintegy ezer volt képes sikeresen beépülni a felnőtt egér retinájába, addig ma már ez 40 ezer sejt körül van.

Mikor kell szemészhez menned?

Annak érdekében, hogy megóvd látásod egészségét, nem árt időnként szemészeti vizsgálatra menned.

A kutatásvezető véleménye

- Ha egy makuladegenerációt szenvedett egyén retinájába képesek vagyunk 20 ezer csapot bejuttatni, az, úgy gondolom, hatalmas klinikai hasznot hoz, mivel az embereknek nincs szükségük sok működő csapra a hasznos látáshoz. A retina közepén, a látógödörben lévő foveola - melyben a fényérzékeny receptorok a legnagyobb koncentrációban találhatóak az egész sárgafolton - csak mintegy 20 ezer csapot tartalmaz. Ez mutatja, milyen kevés sejtre lehet szükség - idézte a professzort a The Guardian brit napilap.

Ezt is szeretjük