3 dolog, ami tilos, ha kontaktlencsét viselsz
Megkérdeztük a szakértőt
Dr. Varsányi Balázs szemész szakorvos ad néhány hasznos tanácsot a lencseviseléshez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban már sokféle típusú kontaktlencse közül választhatsz. A legelterjedtebbek a lágy lencsék, de léteznek kemény és félkemény típusok is, melyeket főleg speciális fénytörési hibák korrigálására használnak.

Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy a szemüvegedet lencsére cseréled, néhány alapvető dologgal tisztában kell lenned. Megkérdeztük a témában dr. Varsányi Balázst, a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosát.

A lágy lencsék típusai

A lágy lencsék között megkülönböztetünk alaplencséket - melyeknél a napi ajánlott viselési idő általában 10-12 óra -, valamint úgynevezett kiterjesztett viselési idejű lencséket -, melyeket már 12-14-órán át vagy akár állandóan is hordhatsz. Fontos azonban tudnod, hogy orvosi szempontból az állandó - éjszakai - viselés fokozott kockázatot jelent, még a direkt ilyen céllal fejlesztett lencsék esetében is.

Milyen hosszú a lencse élettartama?

A lencse élettartama alapján beszélhetünk egynapos, eldobható lencsékről, ebben az esetben a nap végén a lencsét kidobhatod, nincs szükség ápolófolyadékra. Ezek a lencsék kényelmesek, higiénikusak, de viszonylag drágák, ám ha valakinek csak heti egy-két nap van szüksége lencsére, anyagilag is kifizetődő lehet.

Legelterjedtebbek a kéthetes, illetve havi lencsék, melyeket értelemszerűen ilyen időközönként kell cserélni. Ezen időn belül használaton kívül - például éjszaka - megfelelő ápolófolyadékban kell tartani őket. Léteznek még három-, hat- és 12 havi lencsék is, melyek elsősorban különlegesebb fénytörési hibák korrekciójához szükségesek, amikor is egyedi gyártásra van szükség.

3 dolog, ami tilos, ha kontaktlencsét hordasz

Állandó viselés

Fontos kiemelni, hogy a havi lencsék nem feltétlenül jelentik azt, hogy a lencse egy hónapig a szemedben lehet. Még az erre elméletileg alkalmas, kiterjesztett viselési idős - szilikon-hidrogél-alapú - lencséket is érdemes használati időn kívül, például alváshoz kivenni - mondja dr. Varsányi Balázs.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Úszás

Elméletileg a kontaktlencse a legtöbb hétköznapi tevékenység során hordható, úszásnál azonban két ok miatt nem ajánlott a viselése. Egyrészt könnyen kiúszik a szemből, másrészt a fertőzésveszély miatt. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet vízben is kontaktlencse viselésre - például sportolóknál -, ilyenkor a napi lencse viselése ajánlott, mely a vízi tevékenység után eldobható, így a fertőzésveszély megszüntethető.

A szemészeti vizsgálat elhanyagolása

Az időszakos szemészeti vizsgálat a kontaktlencsét viselőknél rendkívül fontos - optometristával vagy szemészorvossal ellenőriztesd a szemed. Mint dr. Varsányi Balázs elmondja, hiába lehet a gyártó ajánlása alapján egy lencsét mondjuk 12-14 órán át hordani, ha a szemészeti állapotod - például a szaruhártya erezettsége - ennél rövidebb időt enged, akkor azt tiszteletben kell azt tartani.

Így óvd a látásod!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen látásvédő tippeket ad a szemész szakorvos.

A kontaktlencse-viselés kizáró okai

Kizáró ok lehet a szaruhártya gyulladása, fekélye, jelentős ereződése, illetve a szem más részének gyulladása, sérülése. Emellett az életkornak is fontos szerepe van a lencseviselés szempontjából.

Kontaktlencsét általában 18 éves kor felett ajánlott hordani. Speciális szemészeti állapotok - például jelentős fénytörési különbség a két szem között, különleges tevékenységek -, valamint a megfelelő belátási képesség esetén azonban ennél korábban is elképzelhető kontaktlencse-viselés. Ilyenkor még fontosabb a megfelelő higiénia betartása és a rendszeres ellenőrzés.

Betegségek A-tól Z-ig

Ha kíváncsi vagy valamilyen szembetegségre vagy más egészségügyi problémára, kattints az alábbi dobozra!

Milyen problémákat okozhat a lencseviselés?

A kontaktlencse viselésből adódó leggyakoribb probléma a szemszárazság. Tünete az égő, szúró érzés, olyan, mintha homok lenne a szemben. Ennek megszüntetésére műkönnycseppek használata ajánlott, de néha más típusú lencsére történő váltás is segíthet. Műkönny használata esetén mindenképpen tájékozódj, hogy az adott készítményt ajánlják-e kontaktlencse-viselés esetén is.

A második leggyakoribb probléma, ami a lencseviseléssel függ össze, a felső szemhéj belső felszínének allergiás jellegű gyulladása, ami viszketéssel, szúró érzéssel jár. Általában az ápolófolyadék bizonyos összetevője a ludas, de néha a lencse anyagában található a kiváltó ok. Ilyenkor az ápolófolyadék, illetve a lencse cseréje lehet a megoldás, súlyosabb esetekben a lencseviselés felfüggesztése szükséges.

Szerencsére ritkább, de annál súlyosabb probléma a szaruhártya gyulladása. Ez a szem pirosságával, fájdalmával járó állapot, amit a lencse kivétele időszakosan enyhíthet. Sürgős orvosi ellátást igényel, megfelelő, időben elkezdett kezeléssel gyógyítható, elhanyagolva azonban vaksághoz is vezethet. A szaruhártya széli részének az ereződése pedig a lencse túlhordására figyelmeztető állapot.

Szerinted melyik a jobb: a szemüveg vagy a kontaktlencse?

Ezt is szeretjük