3 dolog, ami tilos, ha kontaktlencsét viselsz

Megkérdeztük a szakértőt

Dr. Varsányi Balázs szemész szakorvos ad néhány hasznos tanácsot a lencseviseléshez.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban már sokféle típusú kontaktlencse közül választhatsz. A legelterjedtebbek a lágy lencsék, de léteznek kemény és félkemény típusok is, melyeket főleg speciális fénytörési hibák korrigálására használnak.

Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy a szemüvegedet lencsére cseréled, néhány alapvető dologgal tisztában kell lenned. Megkérdeztük a témában dr. Varsányi Balázst, a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosát.

A lágy lencsék típusai

A lágy lencsék között megkülönböztetünk alaplencséket - melyeknél a napi ajánlott viselési idő általában 10-12 óra -, valamint úgynevezett kiterjesztett viselési idejű lencséket -, melyeket már 12-14-órán át vagy akár állandóan is hordhatsz. Fontos azonban tudnod, hogy orvosi szempontból az állandó - éjszakai - viselés fokozott kockázatot jelent, még a direkt ilyen céllal fejlesztett lencsék esetében is.

Milyen hosszú a lencse élettartama?

A lencse élettartama alapján beszélhetünk egynapos, eldobható lencsékről, ebben az esetben a nap végén a lencsét kidobhatod, nincs szükség ápolófolyadékra. Ezek a lencsék kényelmesek, higiénikusak, de viszonylag drágák, ám ha valakinek csak heti egy-két nap van szüksége lencsére, anyagilag is kifizetődő lehet.

Legelterjedtebbek a kéthetes, illetve havi lencsék, melyeket értelemszerűen ilyen időközönként kell cserélni. Ezen időn belül használaton kívül - például éjszaka - megfelelő ápolófolyadékban kell tartani őket. Léteznek még három-, hat- és 12 havi lencsék is, melyek elsősorban különlegesebb fénytörési hibák korrekciójához szükségesek, amikor is egyedi gyártásra van szükség.

3 dolog, ami tilos, ha kontaktlencsét hordasz

Állandó viselés

Fontos kiemelni, hogy a havi lencsék nem feltétlenül jelentik azt, hogy a lencse egy hónapig a szemedben lehet. Még az erre elméletileg alkalmas, kiterjesztett viselési idős - szilikon-hidrogél-alapú - lencséket is érdemes használati időn kívül, például alváshoz kivenni - mondja dr. Varsányi Balázs.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Úszás

Elméletileg a kontaktlencse a legtöbb hétköznapi tevékenység során hordható, úszásnál azonban két ok miatt nem ajánlott a viselése. Egyrészt könnyen kiúszik a szemből, másrészt a fertőzésveszély miatt. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet vízben is kontaktlencse viselésre - például sportolóknál -, ilyenkor a napi lencse viselése ajánlott, mely a vízi tevékenység után eldobható, így a fertőzésveszély megszüntethető.

A szemészeti vizsgálat elhanyagolása

Az időszakos szemészeti vizsgálat a kontaktlencsét viselőknél rendkívül fontos - optometristával vagy szemészorvossal ellenőriztesd a szemed. Mint dr. Varsányi Balázs elmondja, hiába lehet a gyártó ajánlása alapján egy lencsét mondjuk 12-14 órán át hordani, ha a szemészeti állapotod - például a szaruhártya erezettsége - ennél rövidebb időt enged, akkor azt tiszteletben kell azt tartani.

Így óvd a látásod!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen látásvédő tippeket ad a szemész szakorvos.

A kontaktlencse-viselés kizáró okai

Kizáró ok lehet a szaruhártya gyulladása, fekélye, jelentős ereződése, illetve a szem más részének gyulladása, sérülése. Emellett az életkornak is fontos szerepe van a lencseviselés szempontjából.

Kontaktlencsét általában 18 éves kor felett ajánlott hordani. Speciális szemészeti állapotok - például jelentős fénytörési különbség a két szem között, különleges tevékenységek -, valamint a megfelelő belátási képesség esetén azonban ennél korábban is elképzelhető kontaktlencse-viselés. Ilyenkor még fontosabb a megfelelő higiénia betartása és a rendszeres ellenőrzés.

Betegségek A-tól Z-ig

Ha kíváncsi vagy valamilyen szembetegségre vagy más egészségügyi problémára, kattints az alábbi dobozra!

Milyen problémákat okozhat a lencseviselés?

A kontaktlencse viselésből adódó leggyakoribb probléma a szemszárazság. Tünete az égő, szúró érzés, olyan, mintha homok lenne a szemben. Ennek megszüntetésére műkönnycseppek használata ajánlott, de néha más típusú lencsére történő váltás is segíthet. Műkönny használata esetén mindenképpen tájékozódj, hogy az adott készítményt ajánlják-e kontaktlencse-viselés esetén is.

A második leggyakoribb probléma, ami a lencseviseléssel függ össze, a felső szemhéj belső felszínének allergiás jellegű gyulladása, ami viszketéssel, szúró érzéssel jár. Általában az ápolófolyadék bizonyos összetevője a ludas, de néha a lencse anyagában található a kiváltó ok. Ilyenkor az ápolófolyadék, illetve a lencse cseréje lehet a megoldás, súlyosabb esetekben a lencseviselés felfüggesztése szükséges.

Szerencsére ritkább, de annál súlyosabb probléma a szaruhártya gyulladása. Ez a szem pirosságával, fájdalmával járó állapot, amit a lencse kivétele időszakosan enyhíthet. Sürgős orvosi ellátást igényel, megfelelő, időben elkezdett kezeléssel gyógyítható, elhanyagolva azonban vaksághoz is vezethet. A szaruhártya széli részének az ereződése pedig a lencse túlhordására figyelmeztető állapot.

Szerinted melyik a jobb: a szemüveg vagy a kontaktlencse?

Ezt is szeretjük