Szemviszketés: 3 betegség az egyszerű tünet mögött

Vedd észre időben!

A viszkető szemek mögött állhat allergia vagy szárazszem-szindróma.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos van a viszketésnek egy igen kellemetlen tulajdonsága: ha dörzsölöd az irritált területet, csak még rosszabb lesz a helyzet - ezzel csak fokozod a gyulladásos anyagok felszabadulását. Épp ezért vakarózás helyett inkább járj utána, hogy mi állhat a tünet hátterében.

Allergia

Az allergia szervezet érzékenysége egy vagy több olyan környezeti anyagra, melyek egészséges emberekben nem váltanak ki reakciót. A természet ébredésével a pollenre, fűfélékre érzékenyek szenvednek allergiás panaszoktól. Az egyik leggyakoribb tünet ilyenkor a könnyezés, szemviszketés.

Az allergiás reakció lényege, hogy az allergén hatására a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok kitágítják az ereket, folyadék kerül a szövetekbe, és kialakul a kellemetlen szemviszketés.

Az orvos valószínűleg antihisztamin-tartalmú könnycseppet fog felírni. A kezelés történhet még kortikoszteroidokkal, amelyek az allergiás reakció következtében fellépő gyulladást gátolják.

Kötőhártya-gyulladás

Az egyik leggyakoribb szembetegség hátterében állhat allergia, de bakteriális vagy vírusos fertőzés is. A kötőhártya-gyulladás - latinul conjunctivitis - esetében jellemzően mindkét szem érintett: általában először az egyik szem gyullad be, majd a másik is elkezd viszketni.

Az irritáció mellett gyakori tünet még a vörösség, a könnyezés, esetleg enyhe fájdalom vagy idegentest-érzés a szemben. A betegséggel mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, ne próbálkozz házi gyógymódokkal. A kiváltó októl függően a szemész vírusellenes gyógyszert, antibiotikumot vagy antihisztamin-tartalmú szemcseppet ír fel.

Szárazszem-szindróma

A szemviszketés jelezhet szárazszem-szindrómát is - latinul keratoconjunctivitis sicca. A betegség a csökkent könnytermelésre vezethető vissza: ezt okozhatja Sjörgen-szindróma, de attól függetlenül is kialakulhat.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Állhat a háttérben gyógyszermellékhatás, például allergiás megbetegedések kezelésére szolgáló antihisztaminok vagy magas vérnyomás elleni bétablokkolók szedésekor. Kialakulhat szárazszem-szindróma a könnymirigyeket érintő gyulladásos folyamatok vagy akár cukorbetegség folyományaként is.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szárazszem-szindróma terápiája napjainkban csak a tünetek enyhítésére terjed ki: az orvos jellemzően műkönnyet ír fel. A betegségről bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

Milyen szemészeti panasz okoz problémát számodra?

OLVASD EL EZT IS!

szoke no monitor
  • számítógép
  • tünetek és betegségek

Szemszúrás, remegő szemhéj

Ezt is szeretjük