Szemrángás: ezek a leggyakoribb okok a háttérben
A szemremegés mögött többnyire fáradtság áll, ám nem minden esetben ez okozza a problémát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán te is tapasztaltad már, hogy a szemed, illetve a szemhéjad egy percről a másikra remegni kezdett. A jelenség többnyire ártalmatlan, azonban nem árt kicsit mélyebbre ásni az okok között.

Először is el kell különíteni egymástól a szemtekerezgést, illetve a szemhéj akaratlan remegését.

Szemtekerezgés - nisztagmus

A szemtekerezgés - más néven nisztagmus - a szemgolyók akaratlan, ritmusos rezgése. A betegség kialakulásának hátterében legtöbbször valamilyen veleszületett vagy szerzett idegrendszeri probléma áll. Kiválthatja még a belső fülben lévő egyensúlyozószerv rendellenes működése.

Amennyiben spontán módon alakul ki, úgy mindenképpen kóros jelenségről van szó - alapos neurológiai kivizsgálásra van szükség. Ha a szemtekerezgés veleszületett, úgy gyógyíthatatlan, végleges állapotról van szó.

Csökkenő éleslátás

Az éleslátás a szemtekerezgés következtében csökkenhet, hiszen a remegés miatt a szem nem képes elég pontosan fókuszálni - azonban a beteg idővel hozzászokik ehhez az állapothoz.

Szemhéjremegés

A szemtekerezgésnél jóval gyakoribb panasz a szemhéj remegése, melynek hátterében több dolog állhat. Leggyakrabban azonban egyszerű fáradtság, stressz, illetve a szem megerőltetése váltja ki - ilyenkor a szemhéj izmai ritmusosan összehúzódnak. Ha a szemhéjremegés csak alkalmanként jelentkezik, ártalmatlan jelenségről van szó.

Mit tehetsz a szemhéjremegés ellen?

Ilyenkor nincs vele különösebb teendőd, ki kell pihenned magad. Amennyiben napközben jelentkezik, úgy csukd be a szemed pár percre, és finom, simító mozdulatokkal masszírozd a szemhéjat belülről kifelé.

Segíthet még elmulasztani a remegést, ha B-vitamint szedsz. Természetes B-vitamin-forrás a banán, a szárnyashúsok, a halfélék, a sajtok és a tojás. A magnézium hiánya ugyancsak okozhat izomrángást, így az ásványi anyag pótlásával a szemhéjremegés megszüntethető. Fogyassz több teljes kiőrlésű pékárut, olajos magvat és hüvelyes zöldséget - ezek mindegyike jó magnéziumforrás.

Óvd a szemed!

Ha kíváncsi vagy, hogy előzheted meg a szemészeti panaszok kialakulását, kattints az alábbi videóra!

Neurológiai ok a háttérben

Amennyiben a szemhéjremegés gyakran jelentkezik, és néhány percnél tovább tart, ne fogd a fáradtságra, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni az okoknak. Neurológiai vizsgálatra lesz szükség, nincs kizárva, hogy az orvos MRI-re küld, hogy kiderüljön, nem áll-e a háttérben idegrendszeri eredetű elváltozás.

Ezt is szeretjük