Szemrángás: ezek a leggyakoribb okok a háttérben

A szemremegés mögött többnyire fáradtság áll, ám nem minden esetben ez okozza a problémát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán te is tapasztaltad már, hogy a szemed, illetve a szemhéjad egy percről a másikra remegni kezdett. A jelenség többnyire ártalmatlan, azonban nem árt kicsit mélyebbre ásni az okok között.

Először is el kell különíteni egymástól a szemtekerezgést, illetve a szemhéj akaratlan remegését.

Szemtekerezgés - nisztagmus

A szemtekerezgés - más néven nisztagmus - a szemgolyók akaratlan, ritmusos rezgése. A betegség kialakulásának hátterében legtöbbször valamilyen veleszületett vagy szerzett idegrendszeri probléma áll. Kiválthatja még a belső fülben lévő egyensúlyozószerv rendellenes működése.

Amennyiben spontán módon alakul ki, úgy mindenképpen kóros jelenségről van szó - alapos neurológiai kivizsgálásra van szükség. Ha a szemtekerezgés veleszületett, úgy gyógyíthatatlan, végleges állapotról van szó.

Csökkenő éleslátás

Az éleslátás a szemtekerezgés következtében csökkenhet, hiszen a remegés miatt a szem nem képes elég pontosan fókuszálni - azonban a beteg idővel hozzászokik ehhez az állapothoz.

Szemhéjremegés

A szemtekerezgésnél jóval gyakoribb panasz a szemhéj remegése, melynek hátterében több dolog állhat. Leggyakrabban azonban egyszerű fáradtság, stressz, illetve a szem megerőltetése váltja ki - ilyenkor a szemhéj izmai ritmusosan összehúzódnak. Ha a szemhéjremegés csak alkalmanként jelentkezik, ártalmatlan jelenségről van szó.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tehetsz a szemhéjremegés ellen?

Ilyenkor nincs vele különösebb teendőd, ki kell pihenned magad. Amennyiben napközben jelentkezik, úgy csukd be a szemed pár percre, és finom, simító mozdulatokkal masszírozd a szemhéjat belülről kifelé.

Segíthet még elmulasztani a remegést, ha B-vitamint szedsz. Természetes B-vitamin-forrás a banán, a szárnyashúsok, a halfélék, a sajtok és a tojás. A magnézium hiánya ugyancsak okozhat izomrángást, így az ásványi anyag pótlásával a szemhéjremegés megszüntethető. Fogyassz több teljes kiőrlésű pékárut, olajos magvat és hüvelyes zöldséget - ezek mindegyike jó magnéziumforrás.

Óvd a szemed!

Ha kíváncsi vagy, hogy előzheted meg a szemészeti panaszok kialakulását, kattints az alábbi videóra!

Neurológiai ok a háttérben

Amennyiben a szemhéjremegés gyakran jelentkezik, és néhány percnél tovább tart, ne fogd a fáradtságra, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni az okoknak. Neurológiai vizsgálatra lesz szükség, nincs kizárva, hogy az orvos MRI-re küld, hogy kiderüljön, nem áll-e a háttérben idegrendszeri eredetű elváltozás.

Ezt is szeretjük