Tilos ilyet enned, ha sok a savad: nem biztos, hogy tudtál róla

Ha gyakran ég a gyomrod, a következő élelmiszereket nagyon fontos kerülnöd!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorsavtúltengés, illetve a gyomorégés kellemetlen tüneteivel szinte mindenki találkozott már élete során. Amellett azonban, hogy a gyakran fájdalmas, égő érzés, a szegycsont mögött jelentkező fájdalom, sőt, akár a fulladásérzés egy-egy kiadósabb, zsírosabb, fűszeresebb étkezés után is tapasztalható, egy jóval összetettebb probléma, a reflux is kialakulhat a fokozott gyomorsavtermelés talaján, mely a gyomorsav és azzal összekeveredett gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutását jelenti, már jóval súlyosabb következményeket előrevetítve.

Ha gyakran vagy éppen folyamatosan küzdesz a problémával, mindenképpen fordulj orvoshoz, a savlekötők és más gyógyszerek azonban semmiképpen sem válthatják ki a táplálkozási szokások megváltoztatását. Amellett, hogy sohasem eszel túl sokat - inkább sokszor és keveset -, nagyon fontos, hogy a következőket kerüld, ugyanis súlyosbíthatják a tüneteket. Nézd meg a képeket!

A túl fűszeres, csípős ételek a savtúltengés és a reflux esetében is fokozzák a kellemetlen tüneteket, így ezeket mindenképpen kerüld.

Ugyanez igaz az olajban sült ételekre is, lehetőleg fogyassz minél kevesebb sült krumplit, rántott húst.

A magas zsírtartalommal rendelkező húsokat is érdemes kerülni, marhát, disznót, bárányt, ha muszáj, lehetőleg hetente legfeljebb egyszer fogyassz, de akkor is próbáld meg minél zsírszegényebb módon elkészíteni.

Vigyázz a magas zsírtartalmú tejtermékekkel, vajakkal, sajtokkal is - az ízük miatt kis mennyiségben néha fogyaszthatod őket, fő hozzávalóként azonban lehetőleg ne alkalmazd.

Sajnos a csokoládéval is vigyázni kell, amelyben mind a kakaó, mind a koffein, mind pedig a tej fokozhatja a savtermelést. Az étcsokoládé esetében némiképp mértékletesebb a hatás, de ettől függetlenül az sem jelent jó választást.

Citrusokat jelentős savtartalmuk miatt lehetőleg egyáltalán ne fogyassz, ami ugyanígy igaz a belőlük készült levekre is.

A paradicsom szintén magas savtartalommal rendelkezik, így érdemes kerülni, csakúgy, mint a paradicsomalapú ételeket, például azokat, amelyek paradicsomszósz hozzáadásával készülnek.

A szénsavas italokat értelemszerűen nem célszerű fogyasztani, még rosszabb azonban, ha még magas cukortartalommal is rendelkeznek.

Savtúltengéssel és refluxszal küzdők számára sajnos a nyers hagyma is tiltólistán szerepel.

Alkoholos italokat, különösen olyanokat, amelyek híresek a savtermelés kiváltásáról - ilyen a bor is - nem célszerű fogyasztani, érdemes tudni tovább, hogy az alkohol a gyomor záróizmait is lazítja, így súlyosbíthatja a refluxot.

A koffein is fokozza a savtermelést, így a kávéról is érdemes lehet lemondani.

Nagyon kell vigyázni a mentolos ízekkel is vagy éppen az ilyen jellegű fűszernövényekkel, például a borsmentával.

Képeken 8 étel, ami pokoli fejfájást okozhat

Igazi nagy kedvencek is találhatóak a legjellemzőbb, fejfájást okozó ételek között. Nézd meg a képeket!

Képeken 8 étel, ami pokoli fejfájást okozhat: nem is gondolnád róluk!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük