Új rákgyógyszert fejlesztettek ki a magyar kutatók: agresszív ráktípusoknál javíthatja a túlélési esélyt
Van ok reménykedni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Servier Hungária francia gyógyszeripari vállalat magyar kutatóinak munkája nyomán klinikai fázisba kerül idén két olyan molekula, amely egyes daganatos betegségekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet a jövőben.

A Servier óbudai alapkutatási intézetében 2016. június 23-án tartott sajtótájékoztatón Jan-Frederic Kesselhut, a Servier Hungária vezérigazgatója azt mondta, az egyik molekulát az agresszív vérrák, a másikat pedig a végbélrák kezelésében használhatják.

Remélik, hogy növelni lehet a túlélési esélyeket

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon magas a rákos elhalálozások aránya, ezen belül is a végbélrák a leggyakoribb halálok, így nagyon fontos, hogy új molekulákat találjanak a betegségek kezelésére.

Kutató a Servier gyógyszergyár egyik laboratóriumában

Reményét fejezte ki, hogy a két új vegyület segítségével mindkét betegség, a végbélrák és a vérrák esetében növelni lehet a túlélés esélyét.

A gyártás is Magyarországon zajlana

Kothschi András, a Servier gyógyszerkémiai kutatóintézetének vezetője kiemelte azt is, hogy a Servier Magyarországon egyszerre van jelen a gyógyszerkutatásban, a klinikai vizsgálatokban és az értékesítésben, ehhez pedig a cégcsoporthoz tartozó EGIS révén a gyártás folyamata is társul, így az ötlettől a kifejlesztésen keresztül a gyártásig és az értékesítésig magyar munkaerővel, hazai eszközökkel lehet mindent véghezvinni.

Hárommillió rákos beteg lesz a következő évtizedben

Beneda Attila, Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy Magyarország - más öregedő társadalmakhoz hasonlóan - nehéz kihívásokkal áll szemben a következő időszakban, hiszen számítások szerint a következő évtizedben mintegy hárommillió olyan beteget kell gyógyítani, akik nem fertőző betegségben, hanem adott esetben onkológiai megbetegedésekben szenvednek.

Véleménye szerint ez nagyon komoly kihívás elé fogja állítani a magyar ellátórendszert, és ebből a szempontból is kiemelkedő jelentőségű, ha olyan gyógyszerek és ellátási lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek a lehető leghatékonyabban segítenek a betegeken. A helyettes államtitkár szerint a megelőzésnek és a szűrési programoknak kiemelt szerepük van, de ugyanilyen fontosak azok az innovatív terápiák is, amelyeken a Servier is dolgozik.

Kép: MTI/Kovács Attila.

Ezt is szeretjük