Mekkora az esélyed a cukorbetegségre?
Így mérd fel 2 perc alatt!
Családodban már előfordult diabétesz, és tartasz tőle, hogy téged is érint majd? Teszteld az esélyeidet!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi szervezet sejtjeinek hibátlan működéséhez energiára van szükség. Ezt az energiát a test a szőlőcukor elégetése során állítja elő. A szőlőcukor sejtekbe kerüléséért és raktározódásáért egy inzulin nevű hormon felelős - melyet a hasnyálmirigy állít elő.

A cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulin termelésére, illetve a sejtek nem képesek reagálni a hormon jelenlétére - vagyis nem érzékelik azt a szervezetben. Mindez magas vércukorszintet és diabéteszt eredményez.

Teszteld magad!
Töltsd ki tesztünket és megtudhatod, mekkora esélyed van a jövőben a cukorbetegség kialakulására. Kattints ide!

A betegség jelei

A cukorbetegség kialakulása és fajtái

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú, más néven inzulinfüggő cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy működésében keresendő a probléma - mivel az nem termel elegendő inzulint. A betegség ezen fajtája többnyire fiatalkorban alakul ki valamilyen vírusfertőzés következtében. Mindemellett azonban valószínűsíthető a betegség örökletes volta is.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú, vagyis nem inzulinfüggő cukorbetegségnél annak ellenére, hogy a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, a szervezet nem képes azt hasznosítani. A sejtek ugyanis érzéketlenné - rezisztenssé - válnak a hormonnal szemben. A betegségnek ez a fajtája idősebb korban alakul ki, legtöbbször túlsúly vagy genetikai hajlam következtében.

Csak egészségesen!

Az egészséges életmód sokat segíthet abban, hogy megelőzd a diabétesz kialakulását.

Kockázati tényezők

Családi hajlam

Szakértők szerint csakúgy, mint számos más hormonális eredetű betegségnél, a diabétesz esetében is megfigyelhető a családi halmozódás. Ha tehát felmenőid között vagy oldalági rokonaidnál előfordult diabétesz, nagyobb esélyed van a kialakulására.

Fiatalkori vírusfertőzés

Az inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának hátterében állhat valamilyen fiatalkori vírusfertőzés, minek következtében a hasnyálmirigy sejtjei károsodnak. A diabétesz ezen típusa jellemzően már gyermek-, illetve fiatalkorban kialakul. Amennyiben már idősebb vagy, csak a diabétesz 2-es típusától kell tartanod.

Túlsúly és életkor

A nem inzulinfüggő cukorbetegség esetében a legfőbb hajlamosító tényező az elhízás. Orvosi statisztikák szerint a betegek több mint háromnegyede túlsúlyos. A 2-es típus esetén további rizikófaktor az életkor: jellemzően az idősebb - 40 éven felüli - korosztályt érinti.

Súlyos következmények

A kezeletlen cukorbetegség nagyon veszélyes lehet. A kóros anyagcsere-folyamatok miatt ugyanis a cukor - valamint a zsír - az erek falában rakódik le. Ennek hatására az erek fala megvastagodik, ezért csökken az áteresztőképességük. Mindezek miatt pedig kevesebb vér juthat el a szervekhez. Szövődményként kialakulhat érszűkület, infarktus, veseelégtelenség vagy látásromlás.

A diabétesz kezelése

A már kialakult betegség kezelésének elsődleges célja értelemszerűen a vércukorszint normál keretek közé szorítása, aminek elsődleges eszköze a táplálkozás kontrollálása. Segíthet a testsúly csökkentése, valamint a rendszeres testmozgás - mely képes alacsonyabban tartani a vércukorszintet. Ezenkívül szükséges az inzulinpótló kezelés, melynek jelenleg csak injekciós és gyógyszeres formája ismert.

Ezt is szeretjük