A máj és az epe fontos feladatot lát el az emésztés során: amíg előbbi a méreganyagok lebontásában játszik szerepet, valamint kiemelkedő jelentősége van a zsírbontásban, és segíti a tápanyagok felszívódását, raktározását is, addig utóbbi a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen.
Nem megfelelő működésük különböző gyulladásokhoz és komolyabb egészségügyi problémákhoz, mint például zsírmájhoz vezethet. A betegségek kialakulásáért leggyakrabban a helytelen táplálkozás, a túlságosan zsíros vagy feldolgozott ételek, a túlzott alkoholfogyasztás felel. A létfontosságú szervek optimális működéséhez nemcsak egészséges étrendre érdemes váltani, de segítségül hívhatók a gyógynövények is.
Gyógynövények, amelyek támogatják a májat, és fokozzák az epe termelését
A máj és epe munkáját segítő gyógynövények teaként nagyon hasznosak a szervezet számára, ezért érdemes kúraszerűen is fogyasztani őket, ehhez olvasd el a teák hátoldalán levő utasításokat! Amennyiben a megelőzés a cél, heti kettő-négy bögrével fogyassz el, így szünetet sem kell tartanod!

A borsmentában lévő mentol javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, fokozza az epe kiválasztását, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású is, mentolos íze révén pedig az évágyat is csökkenti. Ugyanakkor epehólyag- és májgyulladás esetén nem javasolt a fogyasztása.

Manapság elsősorban a csalánt vizelethajtó és gyulladáscsökkentő gyógynövényként tartják számon, de máj- és epebántalmakra, gyomorpanaszokra is használják teáját. Évente kétszer, tavasszal és ősszel érdemes kúrát végezni.
Fotó: 13-Smile / Getty Images Hungary

A rozmaring emésztésserkentő és vízhajtó hatásáról ismert, jó puffadás ellen, hatásos gyógyír görcsös gyomor-, bél- és epepanaszokra, sőt, a szellemi frissességet is óvja. Segíti az emésztőnedvek kiválasztódását, és serkenti a zsírok lebontását.
Fotó: svf74 / Getty Images Hungary

A mezei katáng támogatja a májat, a vesét és az epét, miközben elősegíti a kisebb méretű epekövek oldását. A gyökér sok inulint tartalmaz, emiatt csökkenti a vércukor szintjét. Éhgyomorra érdemes fogyasztani.
Fotó: derketta / Getty Images Hungary

A diófalevélből készült tea az egyik legjobb májvédő, de az epehólyag és a vese működését is elősegíti. Emésztési panaszokra és enyhe hasmenésre is ajánlott kúraszerű fogyasztása.
Fotó: HeikeRau / Getty Images Hungary

Az orvosi ziliz flavonoidokat, illóolajat, nyálkája pektint és galakturonramnánt is tartalmaz, amely bevonatot képez a beleken, hatóanyagai nyugtatják azokat, csökkentik a gyulladást, védik a májat és az epét.

A cickafarkfű hatóanyagai révén támogatja a máj, valamint az epe munkáját, serkenti az epeváladék termelését, de a belőle készült főzetet hasi fájdalmakra, puffadás során is alkalmazzák.

A máriatövisből készült főzet a benne lévő hatóanyag, a szilimarin révén támogatja a máj méregtelenítő munkáját, aktivizálja a májsejtek gyógyító mechanizmusait, és serkenti az epetermelést is.
(Képek: Getty Images Hungary.)