Az emésztést és az agyműködést is támogatják: ez a 8 legjobb természetes B-vitamin-forrás

Érdemes beiktatni az étrendbe ezeket a természetes B-vitamin-forrásokat.

Magas B-vitamin
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A B-vitaminok családjába nyolc különböző vitamin tartozik, amelyek mindegyike rendkívül fontos a szervezet számára. Gondoskodnak a megfelelő emésztésről, a sejtek egészségéről, és még az agyműködést is támogatják. A szervezetünk azonban nem képes hosszabb ideig raktározni, emiatt napi szinten szükséges a B-vitaminok bevitele.

Ez a nyolc legjobb B-vitamin-forrás

Szerencsére sok étel tartalmaz nagyobb mennyiségben B-vitamint. Ezekből mutatunk most nyolcat. Ha arra is kíváncsi vagy, milyen ételekben található nagyobb mennyiségű magnézium, ide kattintva elolvashatod.

A retek egy igazi tél végi vitaminbomba. Félcsészényi zöldség fedezi a napi C-vitamin-bevitelünk 14 százalékát, emellett van benne folsav, K-vitamin, kálium és nagy mennyiségben B-vitamint is tartalmaz. Segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól, és az emésztésre is jó hatással van.
Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary
A vörös lencse egy igazi jolly joker, ha B-vitaminokról van szó. Található benne B1-, B6-, B9-, B11-vitamin, és E-vitaminokat is tartalmaz. Ásványianyag-tartalma szintén kiemelkedő: kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas- és folsavforrás is.
A gesztenyéről kevesen tudják, hogy kitűnő sejtvédő és emésztésjavító hatása van. De ásványi anyagokban és B-vitaminokban is gazdag. Nagy mennyiségben található benne B1-, B6- és B2-vitamin is. Az úgynevezett élelmirosthányada is jelentős, ezért a túlzott inzulintermelést és a vércukorszintet is képes szabályozni.
A tojást nemhiába sorolják a szuperélelmiszerek közé, ugyanis szinte az összes vitamint tartalmazza, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A vízben oldódó B-vitaminok, pantoténsav, biotin, niacin, folsav mellett az összes zsírban oldódó vitaminnak (A, D, E, K) is az egyik legfőbb forrása.
A cékla rosttartalma miatt serkenti az emésztést, ugyanakkor az agyra is kitűnően hat vitamintartalma miatt. A gumós zöldség kitűnő forrása a B2-, B1-, B6-, C-vitaminnak, a biotinnak, folsavnak és a béta-karotinnak.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A bab az egyik legjobb antioxidáns-tartalmú étel, ugyanakkor B1-, B6- és K-vitamin is bőven található benne. Bővelkedik még az ásványi anyagok közül magnéziumban, cinkben, vasban és káliumban, illetve rostban és fehérjében gazdag, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez.
Bár sokan nem tartják a kedvenc ételüknek, mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe a csirkemájat. Alacsony a kalóriatartalma, viszont nagyon magas a vitamintartalma. Az összes B-vitamin megtalálható benne, illetve C-, E- és D-vitamin-forrásként is jelentős.
Fotó: arfo / Getty Images Hungary
A lazac amellett, hogy gyulladáscsökkentő, és magas az omega-3 zsírsavtartalma, jelentősen hozzájárul az izomtömeg növeléséhez. Az egészséges szívműködést is támogatja B3- és B12-vitamin-tartalmának köszönhetően. Idegnyugtató hatását pedig a benne található nagy mennyiségű magnézium és B6-vitamin okozza.
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

7 isteni, fehérjében gazdag smoothie reggelire - Eltelítenek, és pár perc alatt elkészülnek

A magas fehérjetartalmú turmixok a fogyókúrában is segíthetnek. Próbáld ki ezeket a fehérjedús smoothie-kat!

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük