A szénhidrátoknak több fajtáját különítik el: az egyszerű szénhidrátokat, ezek a monoszacharidok, a kettős szénhidrátokat, ezek a diszacharidok, illetve az oligoszacharidokat és az összetett szénhidrátokat. Ez utóbbiak a poliszacharidok, és ezen óriásmolekulák közé tartozik a keményítő is.
A keményítő megdobja a vércukorszintet, és fokozza az inzulintermelést, nem csoda, hogy akiket cukorbetegséggel diagnosztizáltak, azoknak különösen oda kell figyelniük mérsékelt bevitelére. Keményítőben bővelkedik például a burgonya és a kukorica, azonban egyes zöldségek kifejezetten keményítőmentesek.
Keményítőmentes zöldségek
Alapvetően, mint a legtöbb tápanyaggal, a keményítővel sincs semmilyen probléma, annak ellenére, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magas keményítőtartalmú ételeket érdemes esszenciális zsírokkal, rostokkal együtt fogyasztani, melyek lassítják a felszívódási sebességet, ezáltal a vércukorszint sem ugrik meg hirtelen. A magas glikémiás indexű és az ultrafeldolgozott élelmiszereket ajánlott ritkán fogyasztani, ezeknek egy része magas keményítőtartalommal bír. Most olyan zöldségeket mutatunk, amik nem tartalmaznak keményítőt.

Az articsókában nincs keményítő, cserébe inzulinban gazdag, mely egy olyan prebiotikus rost, ami teltségérzetet okoz, ezzel csökkenti az étvágyat.
Kutatások szerint még a nem alkoholos zsírmáj kialakulását is gátolhatja vérzsírcsökkentő hatása miatt. Változatosan beépíthető az étrendbe, főzni-párolni is lehet, de sütőben is elkészíthető.

A kelbimbó a keresztesvirágú zöldségek közé tartozik, a benne lévő tápanyagoknak hála védi a gyomor, a vesék és a húgyhólyag egészségét is. Kiemelkedő rosttartalommal bír, aminek köszönhetően nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet. Próbáld ki az
aranybarnára sült kelbimbót, ami köretként vagy egytálételként is megállja a helyét.

Nagyon finom kalória- és keményítőszegény köret készíthető brokkoliból, sütőben
fél óra alatt elkészül. A brokkoli szintén keresztesvirágú zöldség, magas rost-, C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani.

A padlizsán híres koleszterinszint-csökkentő zöldség, változatosan beiktatható a mindennapok étrendjébe, akár a képen látható
máltai lecsót is elkészítheted belőle, de még megannyi finomabbnál finomabb étel alapját adja. Magas rosttartalma miatt garantáltan hosszan laktat.

A
grillezett spárga fűszeres olajjal készítve szintén remek választás akár a keményítőben gazdag burgonya helyett. Magas rosttartalommal bír, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, mivel fogyasztása után nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.

Az uborka vízhajtó zöldség, nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és a vércukorszintet is stabilan tartja. Rosttartalmának hála segíti az emésztést, akár finom
uborkás smoothie formájában is beépítheted az étrendbe.
Fotó: Saibal / Getty Images Hungary

A bambuszrügy szintén elképesztően egészséges, rostokban bővelkedik, kontroll alatt tartja a vércukor- és a koleszterinszintet is. Semleges íze miatt szinte bármilyen fogás készíthető belőle, leggyakrabban üvegcsében lehet kapni - ha így veszed, figyelj arra, hogy ne legyen benne mesterséges tartósítószer.
Fotó: DigiPub / Getty Images Hungary

A zöld leveles zöldségek közé tartozó spenót nyersen, salátákba dobva vagy főzve, például főzelékként, egyaránt fogyasztható, igazi antioxidáns- és tápanyagforrás. A benne lévő oldhatatlan rostok stabilizálják a vércukorszintet. Ezek emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, táplálva ezzel a jótékony bélbaktériumokat.
Olvass tovább: Ezek a legerősebb béltisztító tavaszi zöldségek
A tavaszi idényzöldségek fogyasztása hihetetlenül sok egészségügyi előnnyel jár.
A legerősebb béltisztító tavaszi zöldségek: nem csak fogyasztanak, az egészséget is védik
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)