2 kellemetlen leheletet okozó, rejtett betegség

A rossz szájszag nemcsak nagyon kínos, de olyan betegségekre utalhat, melyek fogaid egészségét is veszélyeztetik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan ok húzódhat meg a kellemetlen lehelet mögött. Okozhatja a dohányzás, a cukorbetegség vagy egyszerűen csak az elégtelen higiénia. De a kínos probléma hátterében akár fogínybetegségek is állhatnak.

Ínybetegségről akkor beszélünk, amikor a fogak és az íny közötti hézagokban baktériumokból és más anyagokból álló ragadós plakk – lepedék – rakódik le. Becslések szerint a felnőttek 95%-át érinti a fogíny-rendellenességek valamely formája – egytizedüknél kifejezetten súlyos formában.

A fogínybetegségek két fajtája

A probléma enyhébb változata a fogínygyulladás – gingivitis –, mely az ínyszél megduzzadását okozza. Ilyenkor az íny könnyen kivérzik, ráadásul a probléma rossz leheletet is okoz. Ez bármely életkorban előfordulhat, és akár fogágybetegséghez – periodontishoz – is vezethet. Ez utóbbi akkor alakul ki, amikor a felhalmozódott plakk az ínyszegélyben apró tasakokat képezve visszahúzódik a fogakról. Ha a fogakat támasztó csontszövet pusztul, azok meglazulnak, majd kihullanak, és a rossz szájszag ilyenkor a legkisebb probléma.

Mit tehetsz ellene?

Az ínygyulladás elkerülhető a rendszeres fogmosással, illetve szájvíz használatával. Ezenkívül ajánlott időnként bejelentkezned az orvosodhoz fogkő-eltávolításra. Szükség esetén kérhetsz felvilágosítást a fogorvosodtól egyéb lehetőségekkel kapcsolatban – például többletvédelmet nyújtó fluoridkezelésről. Az ínygyulladástól eltérően a fogágybetegség viszont már gyógyszeres kezelést és műtéti beavatkozást igényel. A gyenge egészségügyi állapot szintén hajlamosít az ínygyulladásra, ezért fontos, hogy odafigyelj a megfelelő vitaminbevitelre.

Gyógyszeres kezelés

Számos gyógyszerrel védekezhetsz a fogágybetegség ellen. Az orvos által javasolt antibakteriális készítmények három hónapon át gyógyítják és erősítik az ínyt, miközben elősegítik a fogak rögzülését a fogmederben. Ezenkívül az antibakteriális klórhexidin-tartalmú szájvíz csökkenti a lepedékképződést.

Fogászati beavatkozás

Fogkő-eltávolítással lejön a plakk, és simává tehető a foggyökér felszíne – így az íny újra meg tud rajta kapaszkodni. Ha a tasakok nagyon mélyek, az ínyt egészen a csontig felvágják, hogy az egész gyökeret le lehessen kaparni. Ezután az ínyt visszavarrják a helyére. Ha azonban a fogágybetegség már a fogat is megtámadta, a fog megmentésére csontplasztikát alkalmaznak.

Néhány jó tanács ínyed védelmében

Rendszeres kontroll

Rendkívül fontos a gyakori fogászati ellenőrzés. Szakemberek szerint ahhoz, hogy megőrizd fogaid egészségét, félévente egyszer melegen ajánlott ellátogatnod a fogorvosodhoz. Inkább menj feleslegesen, de nehogy későn derüljön ki a baj.

Az életmód fontossága

Egy 12 ezer fő részvételével végzett vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a dohányzás négyszeresére növeli a fogágybetegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul a dohányosok operált ínye – illetve bármilyen szájüregi gyulladás – sokkal lassabban gyógyul.

Naponta legalább kétszer moss fogat, puhaszőrű kefével. Szánj rá két-három percet – ne csak 45-60 másodpercet, mint a legtöbb ember. Ne feledkezz meg róla, hogy a kefével a nyelvet is meg kell tisztítani, mert ott is van lepedék!

Az étrend szerepe

Mivel a cukor hozzájárul a baktériumok elszaporodásához, mindenképpen kerüld a szénsavas-cukros üdítőitalokat. Ha pedig édességet fogyasztasz, utána ne feledkezz meg az alapos fogmosásról, de legalább használj szájvizet.

A gyümölcsök és zöldségek olyan kiváló hatású antioxidánsokat tartalmaznak, melyek nagyban elősegítik a kötőszövet regenerálódását. Ezen kívül pedig van még egy előnyük: nyersen fogyasztva tisztítják a fogaidat.

Kiegészítő gyógymód

A C-vitamin napi rendszeres szedése jót tesz az immunrendszernek, így ellenállóbbá teszi a fogínyt a baktériumokkal szemben. Még szerencsésebb azonban, ha nem tabletták formájában, hanem természetes úton veszed magadhoz a létfontosságú vitamint. Fogyassz sok grépfrútot, zöld húsú paprikát és kivit.

A kalcium elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez. Pezsgőtabletta formájában is bejuttathatod a szervezetedbe, de még jobb, ha a természetes forrásokhoz nyúlsz. Magas kalciumtartalommal bír a karfiol, a spenót, a brokkoli, valamint a kelkáposzta.

Cikkünk a Törődjön többet egészségével! című könyv
alapján készült.

Mindig is csodáltad azokat, akik fiatalabbnak tűnnek a koruknál? Mi lehet a titkuk? Hogyan tudják megőrizni szellemi frissességüket, és hogyan tudnak idős koruk ellenére is jó formában maradni?
Sok hasznos egészségügyi tanácsot és naprakész információt olvashatsz a könyvben a fontos orvosi szűrővizsgálatokról, az étrend-kiegészítőkről, a rendszeres testmozgásról vagy az emlékezőképesség fejlesztéséről.
Megmutatja, hogyan veheted kézbe életed irányítását, és élvezheted a hosszú és egészséges élet minden pillanatát.

Kiadja a Reader’s Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük