A 4 legkárosabb diétás mítosz, ami többet árt, mint használ: így biztos, hogy nem fogsz lefogyni
Vannak diétamítoszok, amelyeknek nem szabad bedőlni, ha életmódváltásról vagy súlyfelesleg leadásáról van szó.
A fogyni vágyók, mielőtt életmódváltásba, vagy rosszabb esetben drasztikus fogyókúrába kezdenének, az interneten böngésznek bevált módszerek, gyors és hatékony megoldásnak hirdetett praktikák után.
Az online világban viszont ahány oldal, annyiféle tanács, és sajnos az sem ritka, hogy nemcsak hatástalan, hanem egyenesen káros tippekkel találkozik az ember. Hosszú évek óta makacsul tartják magukat például olyan elméletek, amelyekről számtalanszor bebizonyították már, hogy téves elképzeléseken alapulnak. A legelterjedtebb diétamítoszokat a szakértők is cáfolták már.
Mítosz, hogy az este 6 utáni evés hizlal
Az esti evés kihagyása vitathatatlanul az egyik leggyakoribb tévhit. A lefekvés előtti étkezést sokáig összekapcsolták a súlygyarapodással, azonban ma már az az általánosan elfogadott tény, hogy a hízás és a fogyás a bevitt kalória és a fizikai aktivitás kapcsolatának függvénye. Ha valaki a nap bármely pontján az energiaszükségleténél jelentősen több élelmiszert fogyaszt, nagy valószínűség szerint hízni fog. Ugyanakkor sokan hajlamosak este, a munkából hazaérve, a kedvenc sorozatuk alatt enni a legtöbbet, ráadásul leginkább egészségtelen nassolnivalókat. Ezek fogyasztása, valamint az elalvás előtti túlevés emésztési zavarokhoz és rossz alváshoz vezethet.
Az egészséges, laktató vacsorában azonban nincs semmi rossz, sőt az egyenletes vércukorszint fenntartásához is elengedhetetlen. Ez utóbbi miatt érdemes mégis enni este hat után is, kivéve, ha nagyon korán kerülnél az ágyba. A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők esetében a túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia) miatt különösen fontos, hogy ne koplaljanak a lefekvés előtt, ha úgy jön ki a lépés, a vacsora után is harapniuk kell valamit. Természetesen az egészséges opciók mellett ajánlott letenniük a voksukat.
Tévedés, hogy a negatív kalóriás ételekben rejlik a siker kulcsa
Időről időre előkerül a negatív kalóriás élelmiszerek elmélete is. Ebben a csoportban zöldségek és gyümölcsök szerepelnek. A zöldségek, mint például a káposzta, az uborka vagy éppen a saláta valóban részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, azonban természetesen tartalmaznak kalóriát. A negatív kalóriás elképzelés alapja, hogy bizonyos alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek megemésztése több kalóriát éget el, mint amennyi bejut velük a szervezetbe.
A valóság azonban az, hogy a nap során a teljes energiafelhasználás 5-10%-a fordítódik a tápanyagok megemésztésére és elraktározására. Függetlenül attól, hogy mekkora az adott élelmiszer kalóriatartalma, a szervezet mindenképp elraktároz belőle valamennyit. A fogyás tehát nem érhető el pusztán a negatív kalóriásnak kikiáltott ételek bevitelével.
Nem igaz, hogy minél kevesebb zsírt fogyasztasz, annál jobb
A szervezetnek makrotápanyagokra, tehát szénhidrátokra, fehérjére és zsírokra is szüksége van a normális működéshez. A zsírok energiát biztosítanak, segítenek a sejtek újraépítésében, és elengedhetetlenek az egészséges hormonháztartás kialakításában, illetve megtartásában is. Itt is az egészséges megoldásokat kell keresni. Az olajos magvakban, halakban, avokádóban és olívabogyóban található zsír jót tesz a szervezetnek, a feldolgozott élelmiszerekben lévő transzzsír fogyasztása azonban egészségügyi kockázatokkal jár.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Nem megoldás, hogy elkerülöd a szénhidrátokat
Mivel a szénhidrátok a már fentebb is említett makrotápanyagok közé tartoznak, semmiképp sem hiányozhatnak egy egészséges étrendből. A szénhidrátok a cukrok, a keményítők és a rostok, amelyek a gyümölcsökben, gabonákban, zöldségekben és tejtermékekben vannak.
Kiiktatásuk helyett inkább a mennyiségre és a minőségre érdemes figyelni. Sok szénhidrátban gazdag, feldolgozott élelmiszer tartalmaz felesleges kalóriákat és finomított cukrokat. Ilyen a boltokban található sós és édes rágcsálnivalók nagyja. A finomított cukrok gyorsan megemelik a vércukorszintet, ellentétben a rostban vagy fehérjében dús szénhidrátokkal, amelyek hosszabb teltségérzetet is biztosítanak. Utóbbiakat összetett szénhidrátoknak szokás nevezni, ide tartoznak például a barna rizs, a hüvelyesek, a quinoa és a csicseriborsó is.
A kiegyensúlyozott táplálkozás nem zár ki tápanyagcsoportokat, és elsősorban az egészségre, nem pedig a súlyvesztésre fókuszál. Az egészséges étrend összeállításához mindenképp érdemes dietetikus szakember segítségét kérni, különösen igaz ez az anyagcserezavarral küzdők esetében.
8 étel, amit egy dietetikus sosem rendelne étteremben
Három neves amerikai táplálkozásszakértő, Jenna Braddock, Alicia Romano és Ilana Muhlstein elárulták, mik azok az ételek, amiket még abban az esetben sem fogyasztanának, ha egy hagyományos vendéglőben, esetleg egy gyorsétteremben kéne választaniuk az étlapról.
8 étel, amit egy dietetikus sosem rendelne étteremben: nagyon károsak az egészségre
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)