Csapvíz ásványvíz helyett: mennyire egészséges választás?

Magyarországi adatok

Március 22. a víz világnapja. Mennyit tudsz a hazai csapvízről?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés olyan élelmiszer van ma hazánkban, melynek egy főre eső fogyasztása évről évre komoly ütemben növekszik. A palackozott ásványvizek azonban egyértelműen ebben a csoportba tartoznak.

De vajon valóban elengedhetetlen ásványvizet vásárolnod, vagy nyugodtan fogyaszthatnál csapvizet is?

A hazai vezetékes víz minősége

Magyarországon az az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket a 201/2001 (X.25.) kormányrendelet Paraméterek és határértékek című, 1. számú mellékletében rögzítették. Ez a rendelet az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK európai uniós irányelv alapján készült, és az ivóvíz minőségi követelményei mellett az ellenőrzés rendjét, azaz a vizsgálandó paraméterek körét és ezek vizsgálati gyakoriságát is rögzíti - írja honlapján Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és vízbiztonsági főosztálya Ivóvíz kiskátéjában.

Településenként

A közegészségügyileg nem megfelelő ivóvízzel rendelkező települések száma 1995-től 2011-ig 78-ról 11-re csökkent. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján településenként kereshető formában találhatunk információt a hálózati ivóvíz minőségéről.

Mennyi arzén van a vízben?

A magyarországi vezetékes vízzel kapcsolatban legtöbbször az arzéntartalom merül fel kritikaként. Hazánkban az ivóvizek arzénterhelése EU-szabvány alapján legfeljebb 10 mikrogramm/liter lehet. Ezt a határértéket a nyugat-európai élelmiszer-fogyasztói szokások figyelembevételével állapították meg.

Nyugat-Európában azonban becslések szerint fejenként napi 80 mikrogramm arzén kerül az emberi szervezetbe a tengerihal-fogyasztásból adódóan. Mivel hazánkban az egy főre eső - tengeri - halfogyasztás rendkívül alacsony, azért az EU-szabványok által feltételezett ivóvízen kívüli arzénterhelés irreálisnak tűnik. Vagyis azokon a hazai településeken, ahol a vezetékes víz arzénterhelése épphogy nem felel meg az uniós szabványoknak, még nem iszol egészségre ártalmas vizet. Magyarországon reálisabb lenne egy 30 mikrogramm/liter körüli határérték megállapítása. A témáról részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Mennyi gyógyszermaradvány van az ivóvízben?

Az ivóvízzel kapcsolatban felmerülő másik aggály a gyógyszermaradványok mennyisége. Számos más országgal szemben azonban, ahol az ivóvíz a felszíni vizekből származik, hazánkban a csapvíz mintegy 50%-át a mélyebb rétegekből nyerik, ahol jóval kisebb az esély a szennyezésre. A magyarországi ivóvizekből mindössze nanogrammos mennyiségben mutathatóak ki gyógyszermaradványok: vagyis a gyógyszerhatás eléréséhez százezermillió liter vizet kellene meginni - a milligrammos gyógyszeradagokat figyelembe véve. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mire figyelj, ha ásványvízpárti vagy?

A vízművek laborvizsgálatai és független mérések is rendre megerősítik, hogy a hazai csapvíz jó minőségű. Ha mindezek ellenére mégis bizalmatlan vagy a vezetékes szemben, és inkább az ásványvízre szavaznál, fontos, hogy tisztában légy vele, pontosan mit is veszel. A címkék alapos áttanulmányozást igényelnek, ugyanis attól, hogy palackozott vizet vásárolsz, még nem biztos, hogy ásványvíz van benne. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi a különbség az olyan kategóriák között, mint a forrásvíz, a szikvíz és az ásványvíz.

Ezért ne ragaszkodj egy márkához!

Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, miért nem ajánlott mindig egyféle ásványvizet innod. Leld örömöd és egészséged a változatosságban!

Mi a baj a víztisztító berendezésekkel?

Talán felmerült már benned egy harmadik alternatíva is a vízszűrő berendezések képében. A napjainkban egyre népszerűbb desztillálással vagy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezések azonban nem jelentenek tökéletes megoldást a vízkérdésre. Ezek a készülékek ugyanis nemcsak az esetleges szennyeződéseket, hanem az ásványi anyagokat és nyomelemeket is kiszűrik az ivóvízből. Vagyis ha kizárólag szűrt vizet iszol, akár hiánybetegségek kialakulásával is számolhatsz. A legszerencsésebb tehát, ha vezetékes vizet és ásványvizet is fogyasztasz - utóbbi esetében azonban nem ragaszkodsz egyetlen márkához.

Kép forrása: MTI.

Ezt is szeretjük