Ásványvíz vagy csapvíz: melyiket idd a szakértő szerint?

Érdekel, megbízhatsz-e a hazai vezetékes vizekben, nem túlzás-e mindennap ásványvizet inni?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szomjoltásra elfogyasztott víz hazánkban is egyre nagyobb arányban az ásványvizek közül kerül ki. Örvendetes, hogy a jó minőségű ásványvizet adó forrásaink nemcsak a magyar igényeket elégítik ki, hanem jelentős az export is. A fogyasztás növekedésével egyre több érv hangzik el a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása mellett és ellen.

Az utóbbi időben megerősödött a csapvizet és a szűrt csapvizet előnyben részesítők hangja is. De vajon ezek közül melyik a legegészségesebb? A kérdésre dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai Intézetének adjunktusa felel.

Magyarországi vízviszonyok

Talán kevéssé közismert tény, hogy a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik. A hazai csapvíz körülbelül 50%-a származik folyók parti szűrésű vizéből, felszíni vizekből, talajvízből.

Ilyen esetekben különös figyelmet kell fordítani a környezetszennyezés eredményeként vízbe kerülő anyagokra. A csapvíz mintegy felét azonban mélyebb rétegekből nyerik ki, ahol a szennyezés esélye jóval kisebb.

A vezetékes víz minőségét szabályozó hazai rendelet meglehetős részletességgel foglalkozik a minőség-ellenőrzés mikéntjével, és a szóba jöhető szennyező anyagok mérésére érzékszervi, mikroszkópos, fizikai és kémiai vizsgálatokat ír elő. Az európai uniós jogharmonizáció részeként egyes anyagok határértékeit szigorították, így történhetett, hogy a vízminőség változásai nélkül statisztikai szempontból romlás volt megfigyelhető. A leggyakrabban határérték fölött mért anyag az arzén, az ammónia, a vas és a mangán.

A vízművek laborvizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy a hazai csapvíz jó minőségű. Természetesen előfordulhatnak eseti szennyezések, de ezek oka gyakran nem a vízforrásban, hanem a régi vezetékrendszerben keresendő.

Tévhitek a csapvízről

A csapvízzel kapcsolatos számos tévhit egyike szerint azért kell kerülni fogyasztását, mert jelentős koncentrációban tartalmaz gyógyszervegyületeket. Számos országgal ellentétben, ahol az ivóvíz a felszíni vizekből származik, a hazai vezetékes vízben alig - legfeljebb csak nanogrammos mennyiségben - mutathatóak ki gyógyszermaradványok.

Íme, a világ leghosszabb életű népei!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb gyógyszer dózisa milligrammos nagyságrendű, könnyen kiszámítható, hogy a gyógyszerhatás eléréséhez több százezermillió liter vizet kellene meginni. Sokan a klórozás miatt utasítják el a csapvíz fogyasztását. Tény, hogy a klór nem túl kellemes szagú és ízű, de alkalmazására szükség van, hogy megakadályozza a kórokozók elszaporodását a vízvezetékekben. Jelenleg nem ismert a klórozásnál hatékonyabb módszer e cél elérésére.

Tévhitek az ásványvízről

Az ásványvizek minőségét kevesen vonják kétségbe, és a mellettük szóló egyik fontos érv az ásványianyag-tartalom. Ezt azonban számos víztisztító készülékeket forgalmazó cég ellenük fordítja. A készülékforgalmazó ügynökök félrevezető kísérleteket mutatnak be annak bizonyítására, hogy az ásványvizek szennyeződéseket tartalmaznak.

A megtévesztő demonstráció során a vízből elektrolízissel barna üledékként kiválasztják az oldott ásványi anyagokat. Ugyanezt a kísérletet az ásványi anyagoktól megszabadított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi. Ezzel azt a szándékosan téves következtetést sugalmazzák, hogy a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek viszont szennyezettek.

Teszteld magad!

Mennyire élsz egészségesen? Kattints az alábbi dobozra, és töltsd ki néhány tesztünket!

Melyiket válaszd?

Ha kizárólag desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt vizet innál, egy idő után a nyomelemek hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok lépnének fel a szervezet működésében. Épp ezért nem tanácsos csak tisztított vizet fogyasztanod.

Az ásványi anyagok és nyomelemek szükségesek a szervezet normális működéséhez, de túlzott mennyiségben károsak is lehetnek. Egészséges felnőttek számára az ásványvizek ésszerű fogyasztása nem jelent reális veszélyt, de egyes betegségek, állapotok esetén a fogyasztás mérséklésére vagy az ásványi anyagokban gazdag vizek kerülésére lehet szükség.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Nem előnyös, ha rendszeresen olyan vizet fogyasztasz, amelyben kiugróan magas valamely nyomelem mennyisége. Ezzel szemben célszerű a különböző összetételű vizeket felváltva innod, de az a legjobb, ha a fogyasztott mennyiségen belül a csapvíz is jelentős arányt képvisel.

Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.

A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra a feladatra vállalkozott, hogy megpróbálja a sok-sok tévhit közül száz olyannal szembesíteni az olvasót, amely valamilyen módon köthető a kémia tudományához és kémiai ismeretek hiányosságaihoz. Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású csodaszerek szedése? Ilyen és ehhez hasonló kérdések húzódnak meg a tudományos igényesség és az olvasmányosság határán egyensúlyozó írások mögött.

Kiadja: Akadémiai Kiadó.
Ára: 3360 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük