Csapvíz ásványvíz helyett: mennyire egészséges választás?

Magyarországi adatok

Március 22. a víz világnapja. Mennyit tudsz a hazai csapvízről?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés olyan élelmiszer van ma hazánkban, melynek egy főre eső fogyasztása évről évre komoly ütemben növekszik. A palackozott ásványvizek azonban egyértelműen ebben a csoportba tartoznak.

De vajon valóban elengedhetetlen ásványvizet vásárolnod, vagy nyugodtan fogyaszthatnál csapvizet is?

A hazai vezetékes víz minősége

Magyarországon az az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket a 201/2001 (X.25.) kormányrendelet Paraméterek és határértékek című, 1. számú mellékletében rögzítették. Ez a rendelet az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK európai uniós irányelv alapján készült, és az ivóvíz minőségi követelményei mellett az ellenőrzés rendjét, azaz a vizsgálandó paraméterek körét és ezek vizsgálati gyakoriságát is rögzíti - írja honlapján Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és vízbiztonsági főosztálya Ivóvíz kiskátéjában.

Településenként

A közegészségügyileg nem megfelelő ivóvízzel rendelkező települések száma 1995-től 2011-ig 78-ról 11-re csökkent. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján településenként kereshető formában találhatunk információt a hálózati ivóvíz minőségéről.

Mennyi arzén van a vízben?

A magyarországi vezetékes vízzel kapcsolatban legtöbbször az arzéntartalom merül fel kritikaként. Hazánkban az ivóvizek arzénterhelése EU-szabvány alapján legfeljebb 10 mikrogramm/liter lehet. Ezt a határértéket a nyugat-európai élelmiszer-fogyasztói szokások figyelembevételével állapították meg.

Nyugat-Európában azonban becslések szerint fejenként napi 80 mikrogramm arzén kerül az emberi szervezetbe a tengerihal-fogyasztásból adódóan. Mivel hazánkban az egy főre eső - tengeri - halfogyasztás rendkívül alacsony, azért az EU-szabványok által feltételezett ivóvízen kívüli arzénterhelés irreálisnak tűnik. Vagyis azokon a hazai településeken, ahol a vezetékes víz arzénterhelése épphogy nem felel meg az uniós szabványoknak, még nem iszol egészségre ártalmas vizet. Magyarországon reálisabb lenne egy 30 mikrogramm/liter körüli határérték megállapítása. A témáról részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Mikroszkopikus fotók: ezeket nyelheted le egy pohár csapvízzel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mennyi gyógyszermaradvány van az ivóvízben?

Az ivóvízzel kapcsolatban felmerülő másik aggály a gyógyszermaradványok mennyisége. Számos más országgal szemben azonban, ahol az ivóvíz a felszíni vizekből származik, hazánkban a csapvíz mintegy 50%-át a mélyebb rétegekből nyerik, ahol jóval kisebb az esély a szennyezésre. A magyarországi ivóvizekből mindössze nanogrammos mennyiségben mutathatóak ki gyógyszermaradványok: vagyis a gyógyszerhatás eléréséhez százezermillió liter vizet kellene meginni - a milligrammos gyógyszeradagokat figyelembe véve. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mire figyelj, ha ásványvízpárti vagy?

A vízművek laborvizsgálatai és független mérések is rendre megerősítik, hogy a hazai csapvíz jó minőségű. Ha mindezek ellenére mégis bizalmatlan vagy a vezetékes szemben, és inkább az ásványvízre szavaznál, fontos, hogy tisztában légy vele, pontosan mit is veszel. A címkék alapos áttanulmányozást igényelnek, ugyanis attól, hogy palackozott vizet vásárolsz, még nem biztos, hogy ásványvíz van benne. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi a különbség az olyan kategóriák között, mint a forrásvíz, a szikvíz és az ásványvíz.

Ezért ne ragaszkodj egy márkához!

Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, miért nem ajánlott mindig egyféle ásványvizet innod. Leld örömöd és egészséged a változatosságban!

Mi a baj a víztisztító berendezésekkel?

Talán felmerült már benned egy harmadik alternatíva is a vízszűrő berendezések képében. A napjainkban egyre népszerűbb desztillálással vagy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezések azonban nem jelentenek tökéletes megoldást a vízkérdésre. Ezek a készülékek ugyanis nemcsak az esetleges szennyeződéseket, hanem az ásványi anyagokat és nyomelemeket is kiszűrik az ivóvízből. Vagyis ha kizárólag szűrt vizet iszol, akár hiánybetegségek kialakulásával is számolhatsz. A legszerencsésebb tehát, ha vezetékes vizet és ásványvizet is fogyasztasz - utóbbi esetében azonban nem ragaszkodsz egyetlen márkához.

Kép forrása: MTI.

Ezt is szeretjük