4-szer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban: a húsos som az erdőink értékes kincse
A húsos som erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, és nagyon finom csemege.
Az őszi időszakra készülve egyre fontosabb céllá válik az immunrendszer megerősítése, amelyben nélkülözhetetlen szerepet kap az egészséges életmód, a tudatos étkezés és a rendszeres mozgás, valamint a stressz kerülése. A zöldségek és a gyümölcsök kimagasló vitamintartalmuk révén segítik a szervezetet.
A nyár végi és őszi erdők telis-tele vannak értékes, begyűjthető alapanyaggal, melyek csak úgy bővelkednek a hasznos tápanyagokban, antioxidánsokban. A gyógynövények virágain, levelein és gyökerein túl a bogyós gyümölcsök is bátran begyűjthetők - természetesen a természetvédelmi területeken kívül, és fejenként 2 kilogrammos határig.
Húsos som, a remek C-vitamin-forrás
A húsos som aranyló bogyótermései a nyár végén, ősz elején érnek be, terített asztalt kínálva a madaraknak. Érdemes ilyenkor egy keveset begyűjteni belőle, mivel tápanyagtartalma jelentős, különösen antioxidáns hatású C-vitaminban és polifenolokban, antociánban bővelkedik, de pektint is tartalmaz.
Míg a narancs 100 grammja nagyjából 50 milligramm C-vitamint tartalmaz, addig a somban nagyjából 200 milligrammot mutattak ki a kutatások, ezzel jócskán felülmúl más gyümölcsöket, például a kivit vagy az epret is. A som hatóanyagai védik a sejteket az oxidatív stressztől, óvják az ereket, erősítik a szervezet védekezőképességét, csökkentik a gyulladásokat.
Védi a szívet, szépíti a bőrt
A C-vitamin mellett számos mikrotápanyagot tartalmaz, így megtalálható benne a réz, a cink és a mangán is, melyek ugyancsak jó immunerősítők, és hozzájárulnak a bőr szépségéhez. Káliumtartalma révén a szívre és a vérnyomásra is jó hatást gyakorol, míg a benne levő kalcium a csontok és fogak épségét is óvja.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A fanyar, kissé édeskés bogyó rég elterjedt hazánk területén, az elmúlt időben mégis háttérbe szorították a drágább, egzotikus bogyók, mint az acerola, a gojibogyó vagy a vörös áfonya, holott legalább olyan értékes szuperételnek számíthatna.
A som számos módon felhasználható, a nyers fogyasztás mellett aszalványként vagy szárítva téli csemege lehet belőle, de akár befőttként, lekvárként is tartósítható, természetesen a főzés a C-vitamin-tartalmat jelentősen lecsökkenti.
Fagyasztva jóval hatékonyabban megőrizhetők értékes tápanyagai. Szószként akár az áfonyát is kiválthatja vadhúsok, barna mártás kísérőjeként. A somból a kapribogyóra emlékeztető savanyúság is készülhet, ecetes lében eltéve a korán leszedett gyümölcsök is veszítenek erős karakterükből, csak egy kellemes fanyarság marad meg.
Az értékes csalán
A csalán nem egyszerű gyom, tele van gyógyhatású vegyülettel, és sokoldalúan felhasználható.
A csalán sokkal több, mint teanövény: 6 dolog, amire használható a pestótól a kertészkedésig
A csalán nem egyszerű gyom, tele van gyógyhatású vegyülettel, és sokoldalúan felhasználható.
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
- erdei gyümölcs
- bogyós növény
- húsos som
- immunerősítő
- erdő
- vitamin
- c-vitamin
- antioxidáns
- polifenol
- gyógynövény
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- hasfájás