Egészen idáig rosszul tudtuk! Valójában ez a helyes futótechnika

Az első futócipők 1972-es megjelenése óta sokat változott a futótechnika. Jól jártunk vele?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Futás közben először a sarok érinti a talajt, majd innen gördül a talp a lábujjak irányába - a legtöbben ezt tartják helyes futótechnikának.

Valójában azonban ez a mozdulatsor pár évtizede - a modern, párnázott futócipőkkel - terjedt el, és nem feltétlenül tesz jót a lábnak, növeli a sportsérülések kialakulásának esélyét.

A lábfej mint mérnöki mestermunka

Leonardo da Vinci mérnöki mestermunkának, művészi remekműnek tartotta a csodálatos súlyelosztó és felfüggesztési rendszerrel bíró emberi lábfejet - amelyben egyébként a test összes csontjának egynegyede található.

A lábfej boltozata minden oldalról megtámasztott: 26 csont, 33 ízület, 12 ín és 18 izom alkotja, amely úgy nyúlik, mint egy földrengésbiztos függőhíd. Ha azonban a cipő végzi el a lábfej munkáját, kemények, rugalmatlanok lesznek az inak, az izmok elsorvadnak.

Miért nem jó a túlságosan rugalmas cipő?

A túlságosan rugalmas cipők megengedik a lábnak a hanyag, nyújtott lépésekkel való futást, ebből azonban természetellenes tartás következik, ami derék- és ízületi fájdalomhoz vezet. Vagyis minél párnázottabb a futócipő, annál kevésbé védi a lábat.

Minél jobban elhasználódik a cipő, annál keményebbek lesznek benne a párnák, annál biztosabban áll a futó a lábán, annál határozottabban mozog. Amikor párnázott cipőben futsz, a lábfejed szinte a cipőtalpon áthatolva keresi a szilárd, stabil felületet.

Nem bírod az aszfaltot? 8 budapesti zöld terep futáshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sérülésekhez vezethet

Az első futócipők 1972-es megjelenése előtt az emberek kifejezetten vékony talpú cipőben futottak, a lábuk erős volt, és jóval ritkábban fordultak elő térdsérülések - mondja dr. Daniel Lieberman, a Harvard Egyetem antropológus professzora.

A helyes futótechnika

- Éveken át az edzési filozófiám része volt a mezítlábas futás - mondja Gerard Hartman ír fizioterapeuta, akit a világ legkiválóbb hosszútávfutói afféle hatalmas Óznak tekintetnek. Leggyakrabban a lábfej edzetlen izomstruktúrájában keresendő a sérülések oka, és mi az elmúlt 25 évben elkövettük azt a hibát, hogy hagytuk meggyengülni a lábfejünket. Szitokszó lett a pronáció, amely valójában része a lábfej természetes mozgásának. A lábfejnek pronálnia kell.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem sarokra kellene érkezni!

Hogy mit is jelent a pronáció, könnyen megtudhatod, ha lerúgod a cipődet és mezítláb végigszaladsz egy aszfaltozott útszakaszon. A kemény felületen a lábfej egy rövid időre elfelejti a cipőben felvett szokásait, és automatikusan önvédelmi módba kapcsol: a talp külső éle ér először földet, majd puhán gördül a kisujjtól a nagylábujjakig, amíg le nem kerül a földre az egész talp. Ezt hívják pronációnak - finom csavarintás, amely a lábboltozatra hárítja át az ellenerőt, és ezáltal nyeli el a rázkódást.

A hetvenes években felerősödött egy a futás terén tekintélyes hang, amelynek nem tetszett ez a csavarómozdulat: dr. George Sheehan kardiológusé. Véleménye szerint a túlzott pronáció áll a futótérd kialakulásának hátterében. Ez olyan elváltozás, mely során a térdízület mozgásakor a térdkalács erőteljesen a combcsont végéhez dörzsölődik.

A testtartásra is ügyelj!

Ne csak a lábadra koncentrálj futás közben, figyelj a helyes testtartásra is! Alábbi videónkból megtudhatod, milyen is az.

Kisebb léptek, a lábközép ér előbb földet

Részben igaza volt, ám a túlzott pronáció kialakulásához sarokra kell érkezni, a helyes futótechnika azonban kisebb léptekből áll, és nem a csontos sarok érinti először a földet, hogy a talp onnan gördüljön a lábujjak irányába, hanem a húsos lábközép.

A sarokra érkezés valójában nagyon megterheli a gerincet és bár a modern, párnázott futócipők csökkentik a rázkódás mértékét, alapvetően változtatják a futótechnikát és hosszú távon a láb statikáját. Ha ugyanis gátolsz egy természetes mozdulatot, az kedvezőtlenül hat a többire.

Cikkünk megírásában Christopher McDougall Futni születtünk című könyve segített.

Egy egyszerű kérdéssel kezdődött minden: Miért fáj a lábam? A válasz után kutatva Christopher McDougall elképesztően izgalmas emberekkel találkozott, és hihetetlen atlétikai teljesítményeknek volt szemtanúja. A rejtélyes Caballo Blanco közvetítésével megismerte a világ legfantasztikusabb ultrafutóit, a Mexikóban élő tarahumara indiánokat, és közelebbi kapcsolatba kerülve velük rádöbbent, hogy mindaz, amit a nyugati világ a futásról tud, téveszméken nyugszik. És a kérdések egyre sokasodtak.

Kiadja: Park Kiadó.
Ára: 3120 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük