A gomba nemcsak jó fehérjeforrás, de rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, melyek szervezetre kifejtett jótékony hatásait az őszi gombaszezonban különösen célszerű lenne kihasználni.
A gombafélék bioaktív növényi hatóanyagokat tartalmaznak, különösen ergokalciferolt, amely a D-vitamin egyik formája, és amelynek rákmegelőző hatását többek között egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistryben megjelent tanulmány is bizonyította.
Gombás ételek
A gomba nemcsak D2-vitaminban gazdag, de bőven tartalmaz idegerősítő hatású B-vitaminokat, szívvédő káliumot, rezet és szelént is, amely ugyancsak hatékony a rákmegelőzésben, az immunerősítésben és a pajzsmirigy serkentésében. Ráadásul amellett, hogy több fajtája elérhető egyes piacokon, rengetegféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.

Tökéletes reggeli a pirított gombás, zöldfűszeres rántotta, amelyhez jól illik a kakukkfű vagy az oregánó is. A
tojásban csaknem minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható, így jó kiegészítője a gombának.
Fotó: Getty Images Hungary

A
gombás, kakukkfüves rizottó ebédre is megfelelő egytálétel. Magas antioxidánstartalmú fokhagyma és kalciumban rendkívül gazdag parmezán is kerül bele.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

Egyszerű és mégis isteni a
zöldséggel töltött gomba, amelybe borsó és kaliforniai paprika is kerül. A gombafejek akár
fetával is megtölthetők, de a magas sótartalomra ilyenkor érdemes odafigyelni.
Fotó: gkrphoto / Getty Images Hungary

Az
egyedényes zöldséges csirke fontos alapanyaga a gomba, a fogás paprikával, vörös- és fokhagymával, de akár reszelt gyömbérrel is gazdagítható, és gyorsan el is készül.
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary

A
vajban pirított gombafejek épp egyszerűségektől lesznek nagyszerűek. Gyorsan elkészülnek, a fokhagyma és a vasban gazdag petrezselyem pedig remek kiegészítők hozzá.
Fotó: rudisill / Getty Images Hungary

A
gombakrémleves finom, selymes és melegítő, és bármilyen erdei gombából, akár vargányából is készíthető, amely cinkben és B-vitaminokban rendkívül gazdag, immunerősítő hatású.
Fotó: Lisovskaya / Getty Images Hungary

A
teriyaki csirkemellbe is kerülhet barna vagy fehér csiperke. Az egytálételbe tett brokkoli magas kálium- és K-vitamin-tartalma a szív egészségét is védi.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A csiperke vagy az erdei gombák a tésztákhoz is ideális feltétek. Az ízletes
húsmentes fogás magas kálium- és rosttartalmú karfiollal, parmezánnal lesz teljes.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

Ha már tészta, nem maradhat ki a pasta alla Boscaiola, vagyis a
gombás penne sem. Jó minőségű sonkával, zöldfűszerekkel,
E-vitaminban gazdag olívaolajjal az igazi.
Fotó: sebastianosecondi / Getty Images Hungary

A csiperke után a laskagomba a legkönnyebben beszerezhető gombafajta, és hámozni sem szükséges. Remek pirított gomba készülhet ebből is, de
gombapörköltnek is tökéletes.
Fotó: fotoedu / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)