Rákellenes és idegerősítő vitaminokkal van tele: így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas

A gomba tele van vitaminokkal, ezért az őszi szezonban érdemes fogyasztani.

Gombás ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gomba nemcsak jó fehérjeforrás, de rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, melyek szervezetre kifejtett jótékony hatásait az őszi gombaszezonban különösen célszerű lenne kihasználni.

A gombafélék bioaktív növényi hatóanyagokat tartalmaznak, különösen ergokalciferolt, amely a D-vitamin egyik formája, és amelynek rákmegelőző hatását többek között egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistryben megjelent tanulmány is bizonyította.

Gombás ételek

A gomba nemcsak D2-vitaminban gazdag, de bőven tartalmaz idegerősítő hatású B-vitaminokat, szívvédő káliumot, rezet és szelént is, amely ugyancsak hatékony a rákmegelőzésben, az immunerősítésben és a pajzsmirigy serkentésében. Ráadásul amellett, hogy több fajtája elérhető egyes piacokon, rengetegféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük