Ezért olyan karcsúak a francia nők: 3 zsírégető táplálék, amit gyakran fogyasztanak
A francia nők diétája nem alapszik a kalóriaszámoláson, csak megválogatják, hogy miket esznek.
A francia nők étrendje sokak fantáziáját mozgatja, főleg azóta, hogy megjelent 2019-ben a „A francia nők nem híznak" című könyv. Ebben azt fejtegetik, amit a legtöbb dietetikus szakértő is állít, hogy nem szabad ételeket tiltólistára tenni, helyette azokra érdemes fókuszálni, amiknek feltétlenül a tányéron a helyük.
Már ez a rövid leírás is mutatja, hogy a francia nők hogyan állnak az ételekhez és az evéshez. Abban az országban nem tekintik mumusként az étkezést, az étel élvezetéért esznek, és az olyan káros szokásoktól mentesek, minthogy degeszre tömik magukat, vagy a tévé előtt ücsörögve fogyasztják el étkeiket.
A francia nők diétája
A francia nők általában kerülik azokat az előregyártott élelmiszereket, amik sóban, cukorban és transzzsírokban bővelkednek. Főleg a helyi termelőktől vásárolnak zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, és ezekből sütnek-főznek maguknak ahelyett, hogy a kifőzdékben, büfékben falatoznának.
Noha a francia borok világhírnévre tettek szert, a nők hetente általában csak két pohár minőségi bort fogyasztanak, folyadék tekintetében pedig a vízivást részesítik előnyben. Nagyjából százfajta víz érhető el boltjaikban, a családi ebédeknek pedig elengedhetetlen eleme az ásványvíz, és reggelente egy pohár vízzel indítják a napjukat. A megfelelő hidratáltság pedig létfontosságú anyagcsere-folyamatokhoz szükséges, amik a fogyást is segítik.
Nem tiltják az étcsokoládét sem, hétvégente ebéd vagy vacsora után egy-egy kockával bekapnak belőle, általában a 70%-os kakaótartalmúból. A francia háztartásokra nem jellemzőek a csökkentett zsírtartalmú sajtok vagy joghurtok, a cukormentes jégkrémek és a csokoládék, a sima változatokat fogyasztják, de azt mértékkel.
Diétájuk tekintetében a legfontosabb szempont a harmónia. Ha valami kiadósat, cukrosat, zsírosat, kalóriadúsat ettek, akkor a következő fogásuk könnyedebb lesz. Reggeli tekintetében sem fogyasztanak állandóan bagettet vagy croissant-t, csak alkalomadtán. A pékáruk közül leggyakrabban a kovászos, friss kenyeret választják, azt, ami minél kevesebb alapanyagból áll. Ezt fogyasztják vajjal, lekvárral és joghurttal, és különböző szezonális gyümölcsökkel egészítik ki.
Ebéd gyanánt mindig tálalnak egy előételt, egy főételt és egy desszertet is. Az előétel legtöbbször valamilyen saláta, olívaolajjal és balzsamecettel, ezután halból vagy idényzöldségből készült fogás következik, desszertként pedig gyümölcsöt vagy joghurtot esznek. A vacsora a legkönnyedebb, finom egytálételként is helytálló levesek vagy saláták kerülnek az asztalra, mint a lentebb is részletezett hagymaleves.
Ratatouille
A ratatouille a franciák lecsója, amit a nyári időszakban előszeretettel fogyasztanak. Az ízletes egytálétel alapanyagai közé tartozik a cukkini, a paradicsom, a padlizsán és fokhagyma, és petrezselyemmel, borssal, olívaolajjal készítik. A rostokban, vitaminokban gazdag fogás támogatja az emésztést, alacsony kalóriatartalma ellenére hosszan eltelít, és összetevőinek hála még a vércukorszintet is stabilizálja - ez utóbbinak ingadozása fáradékonyságot, szénhidrátéhséget okozhat.
Az egészségre gyakorolt áldásos hatásai mellett a franciák még azért is szeretik beiktatni étrendjükbe, mert változatosan felhasználható. Mindamellett, hogy önmagában is isteni finom, akár húsok mellé köretként is tálalható, a maradékból pedig zamatos ízvilágú szósz készíthető, amit pizzára vagy pirítósra is lehet kenni.
Francia répasaláta
A pofonegyszerűen elkészíthető francia répasaláta szintén esszenciális részét képezi heti menüjüknek. A sárgarépából, ecetből, olívaolajból, mustárból és fokhagymából álló, ropogós saláta előételként vagy könnyed vacsoraként is megállja a helyét, de akár köret gyanánt is tálalható.
A répa antioxidáns hatású A- és C-vitaminban bővelkedik, az utóbbi elősegíti a zsíroxidációt rendszeres testmozgás mellett. Ismert vércukorszint-csökkentő hatása is, amivel elkerülhetőek a falásrohamok, rosttartalmának köszönhetően pedig hosszan tartó teltségérzetet okoz, redukálva ezzel a napi bevitt kalóriamennyiséget.
Francia hagymaleves
Könnyed vacsoraként vagy előételként is megállja a helyét a francia hagymaleves, ami mindamellett, hogy olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagokból áll, egyszerűen elkészíthető és értékes rostokkal látja el a szervezetet. Fő alapanyaga, a vöröshagyma egy magas kvercetintartalmú zöldség, ez a flavonoid pedig segíthet a viszcerális, azaz zsigeri zsír csökkentésében is, ami leggyakrabban a hastájékon rakódik le a szervek köré. A fontos anyagot legnagyobb koncentrációban a külső rétegei tartalmazzák, így pucoláskor érdemes arra odafigyelni, hogy tényleg csak az elszáradt héjat távolítsd el.
A levesek fogyasztása is növeli a jóllakottságérzetet, és észrevétlenül csökkentik a napi bevitt kalóriamennyiséget. Az Appetite folyóiratban megjelent 2007-es tanulmány szerint azok a résztvevők, akik a kísérlet alatt levest fogyasztottak a főétkezés előtt, átlagosan 20%-kal kevesebb kalóriát vittek be a nap folyamán, és ugyanolyan jóllakottnak érezték magukat, mint azok, akik kihagyták ezt az előételt az étkezésükből.
Nem csak a táplálkozás számít
Franciaországban nemcsak a táplálkozásra, hanem a testmozgásra is odafigyelnek. Éppúgy, ahogy kiegyensúlyozzák mindennapjaikban az étkezéseket és a megfelelő folyadékfogyasztást, át is mozgatják magukat.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Minden alkalmat megragadnak arra, hogy megdolgoztassák izmaikat, ahová tehetik, gyalog közlekednek, lift helyett lépcsőznek, nagyokat bicikliznek, sétálnak és túráznak. Előszeretettel választanak szórakoztató mozgásformákat, mint a táncolás vagy a rúdtáncolás, de kisebb edzéseket a hétköznapokba is beiktatnak, például 100 guggolással kezdik a napot, vagy munka után még kertészkedéssel töltik idejüket.
Ezért karcsúak és egészségesek a thai nők
Olyan étkezési szokásokat mutatunk, amiket érdemes ellesni tőlük - vajon mi lehet a titkuk?
Ezért karcsúak és egészségesek a thai nők: 5 étkezési szokás, amit érdemes ellesni tőlük
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)